Profimedia, Alamy
TURISTIČKI BISER

Portugal - zemlja pomorstva, vina, šarenila i ljepote - obavezno odredište za ljubitelje putovanja

I dok je bajkoviti ledeni Island bio top putnička destinacija 2016.-e, a Tajland godinu prije toga, u 2017.-oj prema pisanjima mnogih svjetskih medija hit među turistima je Portugal, zemlja s predivnim plažama, povijesnim gradovima i simpatičnim otocima.

Ljubav prema Portugalu nije novost. Svjetski ga putnici vole oduvijek, bilo zbog zanimljivih avanturističkih aktivnosti koje nudi, povijesne važnosti ili poznatih kvalitetnih vina kojima se Portugalci ponose.

Ako ga još niste posjetili, svakako ga upišite na svoju listu turističkih želja i jednom kad se odlučite na putovanje, obratite pozornost na sljedeće:

Lisabon i Algarve

Glavni grad Lisabon svakako bi trebao biti odredište na vašem prvom turističkom posjetu Portugalu. Dnevne šetnje ovim divnim gradom konkuriraju njegovom noćnom i zabavnom životu, a poseban mu šarm i jedinstvenost daju šarene pločice koje se smiješe sa starih građevina. Ako vam Lisabon nije dovoljan, samo 2,5 sata vožnje dijeli vas od Algarvea, popularne portugalske obalne destinacije, gdje se možete prepustiti uživanju na savršenim skrivenim plažama.

, Image: 49063261, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Algarve

Minho

Zanimljivo je kako su u mnogim zemljama često pomalo zanemarene i nepoznate lokacije upravo jedne od najposebnijih. Slučaj je to i s Minhom, manje poznatom vinskom regijom koja, među ostalim, sadrži i bajkoviti nacionalni park Peneda-Gerês, a ova zadivljujuća riječna dolina može se pohvaliti i vrhunskim vinima po pristupačnim cijenama.


, Image: 132890371, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Minho

Comporta

Smatrate li Lisabon preaktivnim za vaš ukus, Comporta će vas oduševiti. Maleno je to i pitoreskno ribarsko mjestašce za koje vjerojatno nikada niste čuli, a s vremenom je postalo meka za bogate i slavne. S razlogom.

, Image: 143554448, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Comporta

MAAT

Ljubitelji arhitekture zaljubit će se u zadivljujući lisabonski Muzej umjetnosti, arhitekture i tehnologije. Njegova je zgrada prava arhitektonska ljepotica, a u blizini se nalazi još mnogo muzeja za sve one koji u putovanjima vide priliku za kulturno uzdizanje.

Portugal, Estredmadura, Lisbon, Belem, MAAT, Museum of Art, Architecture and Technology on the banks of the river Tagus housed in former power station with new section design by Amanda Levete., Image: 339887815, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Muzej umjetnosti, arhitekture i tehnologije u Lisabonu

Azori

Nazvani još i Azorskim otocima, Azori su portugalsko otočno područje koje mnogi ljepotom svrstavaju uz bok Havajima. Azore čini čak devet prekrasnih otoka koji svjedoče o nevjerojatnoj seizmičkoj aktivnosti od prije više milijuna godina. Zbog tamošnjeg nepredvidljivog vremena preporučuje ih se posjetiti u ljetnim mjesecima, a uz bajkovite vizure, Azori nude i uživanje u gotovo svim avanturističkim sportovima koje poželite.

, Image: 40250497, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding
Sao Miguel, Azori

Zbog navedenih ljepota i atrakcija, ali i svega onoga što ćete samo vi zapaziti, smjestite Portugal na popis vaših putovanja, jer iz ove zapadnoeuropske države još se nitko nije vratio ravnodušan.

Linker
14. travanj 2024 16:03