Instagram
LJEPOTE SUSJEDSTVA

Postoji razlog zašto je Crna Gora sve popularnije odredište turista

Predivne planine, raznolikost ponude i sadržaja te blistave morske luke čine Crnu Goru jednim od najvećih iznenađenja ako govorimo o dojmu koji strani turisti steknu pri dolasku u ove krajeve. Njezin šarm i privlačnost proteklih su je godina smjestili u sam vrh poželjnih ljetnih destinacija, a iz godine u godinu sve je jasnije i zašto.

Iako je hrvatska obala mnogo razvedenija i obiluje većom količinom plaža i uvala, ljepota obale naših crnogorskih susjeda je u mnogim netaknutim lokacijama, ali i megapopularnoj Budvi, nezaobilaznom turističkom centru. Zabavna atmosfera, predivan stari grad, kilometarske plaže i izuzetno zanimljivi barovi glavne su odlike ove turističke meke. Uz nju, turistima dubljeg džepa neodoljiv je i Sveti Stefan, otok koji predstavlja najluksuznije ljetovalište u Crnoj Gori i jedno od najluksuznijih ljetovališta na Jadranskom moru uopće. To srednjovjekovno selo s vremenom se pretvorilo u glamurozni otok na kojemu su svojedobno tulumarile zvijezde poput Sophie Loren, Marilyn Monroe i Kirka Douglasa.

Ljubiteljima gastronomske ponude svidjet će se informacija da se Crna Gora diči i fantastičnom kuhinjom. S obzirom na svoj položaj i povijest, primjetni su kulinarski utjecaji Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Grčke, pa i Hrvatske, tako da u nekom od mnogih budvanskih restorana možete uživati, primjerice, u hobotnici s grila i ostalim morskim specijalitetima, ali i sarmi, bureku te jelima s obiljem povrća, mesa i vrsnim sirevima.

Zanimljivo je spomenuti da se u Svetom Stefanu nalazi i jedan od restorana svjetski poznatog lanca “Nobu” u vlasništvu holivudske legende Roberta De Nira. Fantastična je to reklama za Crnu Goru koja uživa i u popularnosti Tivata, grada koji je izuzetno poželjna destinacija, osobito od kad je prošle godine povezan direktnim letom iz Manchestera. Dodamo li tome činjenicu da je nedavno dobio i luksuznu marinu u kojoj su usidrene jahte multimilijunaša, ne čudi da ga mnogi strani mediji i putopisni magazine povremeno nazivaju novim St. Tropezom. No, možda realno najljepši crnogorski grad je Kotor, koji se zbog svoje venecijanske, otomanske i habsburške gradnje te samim time neupitnog povijesnog i kulturnog značaja našao i pod zaštitom UNESCO-a. I dok će Sveti Stefan birati pojedinci željni luksuznog odmora, a Budvu partijaneri, posjetiteljima željnim prirodnih ljepota vjerojatno će se najviše svidjeti upravo Kotor, čija arhitektura rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Ovaj potonji tip gostiju svakako će oduševiti i nacionalni park Durmitor, koji je zbog svoje nevjerojatne ljepote uvršten na popis Svjetske baštine.

Lijepa, raznolika i nedovoljno otkrivena, Crna Gora radoznalim će putnicima ispuniti sva očekivanja.

Linker
24. travanj 2024 15:35