Planinarski dom na Zavižanu otvoren je cijele godine
 JU NP Sjeverni Velebit
ZA VRHUNSKI ODMOR

Prijedlog putovanja s mora na planinu: Popnite se na Zavižan

Vrhunski odmor počinje na jednoj od najviših točaka Sjevernog Velebita - no tek nakon runde bicikliranja na koju ljubitelji prirode u dobroj formi 22. lipnja kreću s dviju pozicija, u Senju i Krasnom.

Do Zavižana, omiljenog planinarskog odredišta na 1594 metara nadmorske visine u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, može se doći iz nekoliko smjerova automobilom. Međutim, svi koji se osjećaju spremnima, bit će dobrodošli na tradicionalni, ovaj put 17., uspon na dva kotača 22. lipnja u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Senj. Ovisno o kondiciji, mogu se odabrati dvije staze: prvoj je start u Senju i dugačka je 38 kilometara, a start druge, koja iznosi 20 kilometara, u Krasnu - naselju na obroncima Velebita na oko 800 metara iznad mora. Startnina se plaća 100 kuna, a na dan utrke 120 kn. Obavezna je biciklistička kaciga, preporučuje se ponijeti kremu za zaštitu od sunca, vjetrovku te priručni biciklistički alat. Tijekom uspona predviđeno je nekoliko okrjepnih stanica, a na cilju sudionike čeka uobičajeni planinarski, ovaj put biciklistički ručak - grah.

Split, 300913.
Mjesto Krasno u opcini Senj, Zupanija licko senjska, gotovo da nema nezaposlenih. Najvise je zaposlenih u pilani, poljoprivredi i turizmu.
Na fotografiji: Crkva svetog Ante u Krasnom.
Foto : Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkić / Hanza Media
Krasno je jedno od najvećih planinskih naselja

Pokraj Planinarskog doma na Zavižanu nalazi se najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, postavljena prije 66 godina. Posao meteoroloških motritelja već tri generacije obavljaju članovi obitelji Vukušić, koji su ujedno domari planinarskog doma. Zahvaljujući njima dom je za posjetitelje otvoren cijele godine.

JU NP Sjeverni Velebit
Meteorološka postaja na Zavižanu osnovana je prije 66 godina

default
JU NP Sjeverni Velebit
Planinarski dom na Zavižanu otvoren je cijele godine

RIJETKE BILJKE

Od planinarskog doma petnaestak je minuta hoda do Velebitskog botaničkog vrta, u čijem je središnjem dijelu Balinovačka ponikva oko koje vodi kružna kamenita staza duga 600 metara. Među 300 biljnih vrsta, samoniklih ili donesenih s drugih dijelova Velebita, neke su vrlo rijetke - kao što su velebitska degenija, hrvatska sibireja, krški runolist, velebitski klinčić, hrvatska gušarka...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
JU NP Sjeverni Velebit
Velebitska degenija zaštićena je vrsta

PREMUŽIĆEVA STAZA

Zavižan je vrlo dobra polazna točka za planinarske ture po Velebitu, i premda svako godišnje doba ima svoje čari, najpopularniji su obilasci tijekom kasnog proljeća, ljeta i rane jeseni. Popnete li se planinarskim stazama na neki od okolnih vrhova - Veliki Zavižan (1676 m), Balinovac (1601 m), Zavižansku kosu (1620 m) ili Vučjak (1644 m) - otvaraju vam se prekrasni vidici na kvarnerske otoke i Liku. Na Zavižanu počinje popularna Premužićeva staza, koju je projektirao i trasirao inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u Velebit. Gradila se od 1930. do 1933. godine, dugačka je 57 kilometara i završava u Baškim Oštarijama, a najnepristupačnije predjele Velebita učinila je dostupnima izletnicima.

JU NP Sjeverni Velebit
Izletnici na Premužićevoj stazi kod Rožanskih kukova

JU NP Sjeverni Velebit

OBITELJSKI IZLET

Najljepša i najpopularnija je dionica do Alana, dugačka 16 kilometara. Za dva sata hoda od Zavižana stiže se najprije do skloništa Rossijeva koliba, sagrađenog prije devedeset godina, a do Planinarske kuće Alan treba šest-sedam sati. Dionica do Rossijeve kolibe pogodna je za obiteljska planinarenja jer nije zahtjevna i pretjerano naporna, ali s obzirom na to da djelomično prolazi otvorenim kamenjarom, osim hrane, u ruksaku treba ponijeti i dovoljno pitke vode. Među planinarima je popularan i uspon na Mali Rajinac, najviši vrh sjevernog Velebita, na 1699 metara, a najzanimljiviji su Hajdučki kukovi, koji su zbog morfoloških oblika i jedinstvene flore proglašeni strogo zaštićenim rezervatom prirode.

JU NP Sjeverni Velebit
Sklonište Rossijeva koliba

Linker
18. travanj 2024 20:29