Lucija Biondić
u parku prirode žumberak

Prijedlog za bijeg od gradske vreve: Šetnja dolinom Slapnice doživljaj je koji se pamti

Park prirode Žumberak u Samoborskom gorju mjesto je za bijeg od gradske vreve, a tijekom šetnje dolinom Slapnice i u ljetnim mjesecima mogla bi vam zatrebati majica dugačkih rukava.

U srcu Samoborskog gorja, u Parku prirode Žumberak, nalazi se jedna od najljepših hrvatskih dolina - Slapnica. A Medven Draga, naselje udaljeno 40-ak km od Zagreba, odredište je iz kojeg kreće izlet u zelenilo Slapničke drage. Riječ je bajkovitoj prirodnoj oazi kroz koju protječe rječica Slapnica: svoje ime duguje pritokama bogatima slapovima i kaskadama, među kojima se najviše ističu Vranjački slap i Brisalo. Posjet zaštićenom krajobrazu doline Slapnica u svako godišnje doba ima svojih čari, no za vrućih ljetnih dana, čak i kad su vode slabije, boravak u svježini šume naprosto je fantastičan doživljaj.

sdr
Lucija Biondić
dolina slapnica samoborsko gorje

Dolina Slapnica dugačka je desetak kilometara i njezinom čitavom dužinom protječe rječica koja se u Medven Dragi ulijeva u Kupčinu, a na ušću je pravi dragulj - staro seosko gospodarstvo, kurija obitelji Medven iz 1868. godine. Dobro je znati da je točka do koje se može stići automobilom oznaka za ulaz u Park prirode Žumberak, makadamskom cestom udaljena dva kilometra od kurije Medven. Budući da je riječ o šumskom području koje je zbog brojnih vodotokova vlažno, preporučljivo je zaštititi se od komaraca. Također, u blizini nema ugostiteljskih objekata pa valja ponijeti okrjepu - nešto za prigristi i dovoljnu količinu vode.

samoborsko gorje slapnica
Lucija Biondić
Velika mrtva kopriva raste u dolini Slapnice koja je bogata biljnim i životinjskim vrstama

Makadamski put, iako gotovo ravan, svakako zahtijeva odgovarajuću obuću i odjeću jer se s njega odvajaju ponešto strmije šumske staze koje mogu biti vlažne i skliske. Stoga je obavezno odabrati adekvatnu obuću, a nije naodmet ponijeti i majicu dugačkih rukava. I onima kojima prostorna orijentacija nije “jača strana” pješačenje dolinom Slapnice bit će lako - zahvaljujući markacijama. S desne strane nailazi se na putokaze, najprije za Vranjački slap, a nešto kasnije i za slap Brisalo.

samoborsko gorje slapnica
Lucija Biondić
Slap Brisalo visok je 15-ak metara

Osim prirodnog bogatstva, atrakcija je i Draganov mlin, jedina naseljena kuća u dolini, a od markacije za slap Brisalo udaljena dvadesetak minuta hoda po makadamu. Smješten na samom kraju doline, uistinu se doima poput kućice iz bajke s pogledom na slapiće pritoka Slapnice. Upravo ovdje, kod Draganova mlina, valja sjesti u hlad, disati duboko, izvaditi hranu i uživati. A stotinjak metara uzvodno nalazi se izvor Slapnice, pa tko produži do njega, može reći da je prošao rijeku čitavim njezinim tokom.

Samoborsko gorje, slapnica
Lucija Biondić
Draganov mlin jedina je stalno naseljena kuća u netaknutoj ljepoti prirode doline

samoborsko gorje, slapnica
Lucija Biondić
Slap kod Draganovog mlina

Dužina staze je oko sedam kilometara, a sa skretanjima, kako biste posjetili oba slapa, potrebno je između sat i pol do dva hoda, ovisno o fizičkoj spremi i tempu. Uračuna li se i vrijeme provedeno za opuštanje i uživanje pokraj Draganova mlina, za izlet je potrebno odvojiti najmanje četiri i pol do pet sati. Pravi cjelodnevni doživljaj koji se pamti.

Linker
09. travanj 2024 01:42