Šuma pod vodom

Sada možete odmarati - ispod površine! Ovaj raj u Mediteranu pun je pogodak za sve željne morskih avantura

Podvodni muzej kod mediteranskog otoka Cipra ima 93 skulpture, izložene na različitim dubinama, kako bi i zaljubljenici u ronjenje bez profesionalne opreme mogli uživati u nesvakidašnjim prizorima ispod površine.

Morsko podmorje uvijek krije neistražene svjetove, neovisno o tome gdje zaronili, a to najbolje znaju svestrani ronioci za koje je po prvi put u Mediteranu izgrađena nova oaza pod vodom. Riječ je o djelu prepoztnatljivog umjetnika - podvodnoj šumi na dubini od osam do deset metara kraj otoka Cipra.

Ove nesvakidašnje građevine početkom je kolovoza predstavio Muzej podvodnih skulptura Aiya Napa, poznatiji kao Musan. Nalaze se 200 metara od istoimene obale, a radi se o djelu britanskog umjetnika Jasona deCairesa Taylora. Projekt prvog podvodnog muzeja u Mediteranu vrijedan je milijun eura te je rezultat zajedničkih napora Odjela za ribarstvo i istraživanje mora, općine Ayia Napa i Ministarstva turizma.

image
Muzej podvodnih skulptura Aiya Napa
ANDREY NEKRASOV/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Šuma je puna drveća, u kojoj kohabitiraju skulpture djece u igri, morskog bilja, a uskoro i morskih životinjskih vrsta. Kao i svi radovi deCaires Taylora, ovaj projekt ne samo da pruža nevjerojatno iskustvo ronjenja, već i stvara novo stanište za morska bića, koja će ga, kako vrijeme teče, sve više nastaniti i time stvoriti predivnu oazu.

Skloništa za morska stvorenja

image
Podvodna šuma
ANDREY NEKRASOV/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Svaka od skulptura izrađena je od pH neutralnog cementa kako bi se spriječio negativan utjecaj na okoliš. One će biti novi dom životinjskim vrstama.

S vremenom će skulpture biti prekrivene morskom biomasom i pružit će sklonište morskim stvorenjima. To znači da će područje postajati sve živahnije i zanimljivije kako se morski život prilagođava novim umjetničkim djelima.

image
U muzeju su izložene 93 skulpture.
ANDREY NEKRASOV/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Oaza na otoku Hvaru: Tamo gdje se spojila priroda i stoljetna tradicija nastala je idealna kulisa za nezaboravne fotografije s odmora

"Vjerujem da će Jasonova 93 umjetnička djela biti utočište za mnoga morska bića i da će pridonijeti razvoju biološke raznolikosti na tom području", rekla je Marine Argyrou, direktorica Odjela za ribarstvo i istraživanje mora na otoku Cipru. Ovo nije umjetnikov prvi podvodni muzej. Svoje je radove već izložio na Baliju, u meksičkom Cancúnu i na Kanarskom otočju. I sam je zaljubljenik u ronjenje, s više od 25 godina iskustva te je nagrađivani podvodni fotograf.

image
Mediteran je dobio svoj podvodni muzej.
ANDREY NEKRASOV/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
Linker
19. travanj 2024 02:19