Bled
 Profimedia, Tetra Images
BAJKA U NAŠOJ BLIZINI

Sedam bajkovitih slovenskih mjesta koja su vam nadohvat ruke

Smještena između Italije, Austrije i Hrvatske, Slovenija je toliko malena da ju mnogi turisti nepravedno zanemaruju, pa nerijetko i sami Hrvati kojima se nalazi na samo nekoliko sati vožnje od njihovih domova. U nastavku donosimo slovenske bisere koji će vas svaki put iznova podsjetiti da za savršeno turističko iskustvo nije potrebno otputovati daleko i potrošiti puno novca. Alpska sela, dvorci na klisurama, bijeli konji na zelenim poljima i neke od najljepših šuma u Europi – bajkovita Slovenija doista je mjesto vrijedno divljenja.

1. Jezero Bled

, Image: 253355441, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Tetra Images
Profimedia, Tetra Images
Bled

Sasvim opravdano, Bled je jedna od najposjećenijih slovenskih destinacija. Smaragdna voda, crkva na minijaturnom otočiću, pogled na Julijske Alpe i dvorac koji podsjeća na one iz Disneyevih filmova – svaka fotografija koju ćete tamo okinuti izgledat će poput razglednice.

2. Pokljuka

Winter morning sunrise on a plateau Pokljuka in Slovenian Alps, Image: 186447841, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Pokljuka

Smještena na visoravni u Triglavskom nacionalnom parku, Pokljuka se prostire na nadmorskoj visini od 1200 do 1500 metara. Tvore ju šume i idilični planinski pašnjaci poput Usokvnice, Lipance i Zajamnike. Zimi je popularna zbog svojih sportskih sadržaja, a i polazna je točka planinarima koji odlaze na Julijske Alpe.

3. Ljubljana

Aerial panoramic view of Ljubljana decorated for Christmas holidays. Roofs covered in snow in winter time. Slovenia, Europe., Image: 221885590, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia
Ljubljana

Romantična, šarmantna, čista i uredna – tako posjetitelji opisuju slovensku metropolu. Stara gradska jezgra idealno je mjesto za šetnju, a kavu možete pijuckati uz obalu rijeke Ljubljanice. Ako ste pak ljubitelj barokne arhitekture, oduševit će vas Ljubljanski grad - srednjovjekovni dvorac na Grajskem griču, brdu iznad centra Ljubljane.

4. Škocjanske jame

Skocjan caves - Slovenia, Image: 43372056, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER
Škocjanske jame

Škocjanske jame poznate su kao jedan od najvećih podzemnih kanjona u svijetu. Iznimno lijepa i s jedinstvenim ekosustavom, one su i od velike povijesne vrijednosti. Naime, naseljene su od prapovijesti, a time su zaslužile i svoje mjesto na popisu UNESCO-ve baštine. Smještene su u selu Škocjan u jugozapadnoj Sloveniji.

5. Lipica

, Image: 70184203, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Lipica

U blizini Škocjanskih jama nalazi se i selo Lipica. Smještena na samoj granici s Italijom, Lipica je u svijetu poznata po konjima, i to onim bijelim. Čuveni Lipicaneri potječu upravo odavde i tu se već stoljećima uzgajaju. Selo Lipica prelijepa je zelena oaza s razvijenim turizmom, smještajnim kapacitetima i zabavnim sadržajima. Uz škole jahanja, ovdje postoje i teniski te golf tereni koji su također atrakcija za turiste.

6. Predjamski dvorac

, Image: 11167569, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Predjamski dvorac

Na udaljenosti od samo 9 km od Postojnske jame, visoko u stijeni sagrađen je Predjamski dvorac. Njegova je ljepota fascinantna, a zbog svojeg položaja izaziva svojevrsno strahopoštovanje posjetitelja. Slikovit, tajnovit i neosvojiv dvorac, kako ga opisuju, izgrađen je u okomitoj stijeni visokoj 123 metra te se tamo nalazi već više od 800 godina. Predjamski je dvorac upisan i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći špiljski grad na svijetu.

7. Piran

, Image: 124741595, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Piran, Slovenija

Smješten na slikovitom poluotoku na jadranskoj obali, Piran je jedan od najljepših gradova u Sloveniji. Njegov stari grad zbog gotičke arhitekture, vinskih barova, uskih uličica i prekrasnih zalazaka sunca mnoge podsjeća na Veneciju u malome.

Linker
14. travanj 2024 11:42