MOJE PUTOVANJE

Snovi ostvareni na jugu Španjolske: Ovdje se miješaju kulture istoka i zapada

Vlasnica zagrebačke PR agencije Mirta Milek u tjedan dana obišla je Córdobu, Malagu, Cádiz i Granadu te otkrila što sve tu autonomnu pokrajinu na Pirenejskom poluotoku čini bajkovitom - od kilometarski dugačkih maslinika do arapske kulturne ostavštine, živopisnih tržnica i slasnih morskih ježinaca.

Znate li za izraz "živiš u Andaluziji"? Često ćemo ga upotrijebiti kada nekome želimo poručiti da se previše prepustio sanjarenju, da ima nerealna očekivanja, da na stvari gleda suviše ružičasto ili da, najpreciznije, živi u bajci. Kada posjetite najjužniju španjolsku pokrajinu, brzo će vam postati jasno zašto je baš Andaluzija to bajkovito mjesto, kao iz snova.

Za početak nekoliko orijentacijskih rečenica. Andaluzija je jedna od četiri španjolske autonomne zajednice, druga po površini i prva po broju stanovnika. Stupanj autonomije koju ima u odnosu na vlast u Madridu omogućuje joj posjedovanje vlastitog parlamenta, vlade i policije. Razina samostalnosti Andaluzije jednaka je kao u Kataloniji, o čijim težnjama za odcjepljenjem se dosta govori posljednjih godina.

image

Mezquita - katedrala u Cordobi

PRESS

Ono što najjužniju španjolsku pokrajinu čini posebnom jest činjenica da je najdulje bila pod arapskom vlašću. Ukratko, sjevernoafrički muslimani Mauri u Andaluziju dolaze početkom 8. stoljeća, a neki ostaju do kraja 15., kada će ih Španjolci konačno protjerati u sklopu rekonkviste - ponovnog osvajanja i uspostavljanja katoličke vlasti na Pirenejskom poluotoku. Upravo arapskoj ostavštini i miješanju kultura istoka i zapada Andaluzija može zahvaliti za danas poznata bajkovita obilježja.

ČITAJTE I: Grad umjetnika i dobre hrane, a svi voze bicikle: Mala bajka zvana Kopenhagen

Treba napomenuti da je za hrvatske putnike ta regija postala posebno zanimljiva kada je irski avioprijevoznik Ryanair uveo izravnu liniju između Zagreba i Málage - turističkog grada na Sredozemnom moru, koji je bio prva točka našeg putovanja. Letovi u oba smjera su srijedom i subotom, što vam omogućuje boravak od sedam ili 10 dana - sasvim dovoljno da dobro upoznate Andaluziju bez pretjerane strke i žurbe. Mi smo se odlučili na sedmodnevni boravak (od subote do subote), a postaje na putovanju bile su Málaga, Sevilla, Cadiz, Cόrdoba i Granada. Nakon slijetanja, u zračnoj smo luci unajmili automobil kojim smo se potom po vlastitom izboru i bez opterećivanja javnim prijevozom vozili od destinacije do destinacije. Najveća udaljenost koju smo u komadu odvozili bila je između Málage i Seville, oko dva i pol sata vožnje. Sve ostalo bilo je kraće, tako da se ne trebate brinuli da ćete gubiti dane na autocesti.

image

Ulične klupe su prava mala umjetnička djela

PRESS

Razmišljali smo koliko ćemo dugo nakon slijetanja provesti u najjužnijem velikom gradu Andaluzije, na kraju smo odlučili provesti jedan dan i nismo se razočarali. Iako je Málaga grad na obali koji živi od ljetnog turizma - a naš je put bio krajem ožujka - sadržaja za jedan ugodan i ispunjen dan ima dovoljno. Dok šetate uličicama u starom centru grada, na svakom ćete ćošku naići na šarmantan restorančić, šarenu arhitekturu stambenih objekata ili pak povijesno važnu građevinu. Istaknuti svakako treba katedralu koja spada među najljepše u Španjolskoj, a koju nazivaju i "Jednorukom" (Manquita), s obzirom na to da ima samo jedan toranj (drugi je bio u planu, ali nije dovršen zbog nedostatka sredstava). Inače ćete posvuda u Andaluziji nailaziti na goleme i raskošne sakralne građevine, jer su katolički vladari gradnjom zapanjujućih objekata koji sugeriraju bogatstvo i autoritet pokušavali učvrstiti vlast nakon protjerivanja Maura. Ispred katedrale su se smjestili brojni kafići i restorani u kojima je uvijek živo, uz nezaobilaznu uličnu glazbu, i gdje možete popiti čašu vina i pojesti tapas uz najljepši mogući pogled. Mjesto u Màlagi koje ne biste trebali zaobići je muzej koji se smjestio u rodnoj kući Pabla Picassa. Iako nije riječ o velikoj zbirci radova, poseban je doživljaj na mjestu odakle je veliki umjetnik potekao razgledati tristotinjak radova koje je njegova obitelj darovala muzeju.

image

Mirta Milek i njen partner Matej Čepl Andaluziju su proputovali unajmljenim automobilom

PRESS

Nakon Málage preselili smo se u Sevillu, odakle smo otišli na jednodnevni izlet na Atlantski ocean, i to u gradić Cádiz, smješten na otoku do kojeg vas vodi predivan cestovni most. Na oceanu je klima drugačija, sve je usporenije pa ćete odmah dobiti dodatni dojam opuštenosti i polaganijeg ritma života, kakav je tipičan i za našu obalu. Svakako prošećite šetnicom na obali oceana, uživajući u pogledu na beskrajno more i u moćnim oceanskim vjetrovima koji kao da vas pročiste kad vam prođu kroz odjeću te vas rashlade. I u Cádizu ćete naći raskošnu katedralu, ali i brojne druge lijepe prizore. Svakako treba istaknuti dvorac San Sebastian koji se smjestio na otoku do kojeg vodi šetnica, gdje ćete sigurno napraviti odlične fotografije. Povijest grada, a u dobroj mjeri i cijele Andaluzije, usko je vezana uz Kolumbovo otkriće Amerike i bogatstvo koje se iz Novog svijeta vraćalo u Europu. Upravo su španjolske luke na Atlantskom oceanu često bile polazišta za ambiciozne pomorske ekspedicije. Zbog toga ćete u brojnim parkovima Cádiza naći brojne egzotične biljke koje su pristigle iz prekooceanskih zemalja, uključujući i visoko drveće koje je navodno donio sam Kolumbo. Mi smo najljepše trenutke u gradu proveli na živahnoj gradskoj tržnici koja je okupljalište lokalnih stanovnika i njihovih gostiju, svih uzrasta i životnih stilova. Za ručak smo se odvažili probati sirovog morskog ježinca, no standardni su meni kamenice i prženi plodovi mora u fast food aranžmanu. Od atrakcija koje ne smijete propustiti svakako bismo preporučili Trg San Juan de Dios na kojem se nalazi predivna gradska vijećnica.

image

Šetnica uz obalu Atlantskog oceana je naprosto čarobna

PRESS

Ono što ćete zasigurno primijetiti vozeći se automobilom kroz Andaluziju su stotine kilometara dugi maslinici. Španjolska je daleko najveći proizvođač maslina na svijetu, a najviše se toga, logično, bere i obrađuje u regiji uz more. Gdje god sjednete u restoran ili kafić, uz piće ćete dobiti i lokalne masline. U Córdobu smo otišli nakon Seville, a upravo su nas maslinici na putu podsjetili na "Konjikovu pjesmu" Federica Garcíje Lorce u kojoj slavni andaluzijski pjesnik sanjari da će s bisagama punim maslinama izgubljen na putu izbjeći smrt te ipak na kraju stići u Córdobu. Mogu reći da nas je upravo taj grad najviše oduševio! Nešto manji od Seville i Granade, nudi dovoljno sadržaja za dvodnevni posjet. Sad smo već u dijelu Andaluzije u kojem je arapski utjecaj najočitiji.

ČITAJTE I: Aktivan odmor u divljoj prirodi Havaja, a vijugava cesta i ostaci lave podsjećaju na Mars

A upravo se u Córdobi nalazi jedna od najpoznatijih i najposebnijih sakralnih građevina u Europi - slavna Mezquita ili, u prijevodu, "džamija". Danas je funkcionalna katedrala, no svi je u gradu zovu džamijom jer su najljepši elementi koje ćete vidjeti upravo arapska ostavština. Slavni lukovi koje ćete vidjeti na razglednicama, prepoznatljivi šareni arapski vrt, pa i toranj katedrale koji je nekada bio minaret... sve izgleda posebno i zaista ćete uživati. Nedaleko od Mezquite nalazi se vjerojatno i najljepši dio grada - Alcázar de los Reyes Cristianos, ili Dvorac kršćanskih vladara, s kreativno uređenim šarenim vrtovima i vodoskocima koji su najljepši u proljeće, kada tek propupaju.

image

Mezquita, u prijevodu ‘džamija’, danas je funkcionalna katedrala, no njeni veličanstveni lukovi i toranj, koji je nekoć bio minaret, dio su arapske povijesti

PRESS

Cvijeće i uređeni vrtovi posebnost su Andaluzije, pa tako u Córdobi imate manifestaciju u kojoj stanovnici posjetiteljima otvaraju svoja posebno uređena dvorišta te se natječu za nagradu najljepšeg. A neka od najljepših dvorišta koja su otvorena tijekom cijele godine nalaze se u palači Viana, u istoimenoj četvrti. Za samo pet eura možete vidjeti niz od dvadesetak maštovito uređenih botaničkih bisera. Što se tiče restorana i kafića, najviše ih se smjestilo u staroj četvrti Judería, kao i uz rijeku Guadalquivir koju možete prijeći predivnim, dvije tisuće godina starim Rimskim mostom.

image

Preporuka je da cijeli dan iskoristite za posjet Alhambri, starom arapskom gradu u kojem su boravili posljednji maurski vladari Španjolske Nasridi

FOTOGRAFIJE: PRESS

Posljednja postaja našeg boravka u Andaluziji bila je Granada, grad koji je danas poznat po noćnom životu, no koji će većina ipak znati zbog Alhambre - starog arapskog grada na brdu koji je najposjećenija turistička atrakcija Španjolske. Tamo su boravili posljednji maurski vladari Španjolske - Nasridi - koji su za sobom ostavili nevjerojatno kulturno bogatstvo. Toplo preporučujemo da cijeli jedan dan ostavite za posjet toj utvrdi s koje se pružaju prekrasne panorame na Granadu. Kartu se zbog velikih gužvi preporučuje kupiti putem interneta, a obavezno treba nadoplatiti standardni iznos kako biste mogli ući u Palače Nasrida, najljepši dio Alhambre, i općenito jedan od najljepših i najočuvanijih primjera arapske arhitekture i umjetnosti na svijetu. U Granadi je mnoštvo arapskih lokaliteta, primjerice cijela četvrt Albayzin u kojoj ćete se osjećati kao da ste odjednom zakoračili u Istanbul ili Marrakech. Ne propustite se kroz četvrt popeti do vidikovca Mirador de San Nicolás, s kojeg se pruža najljepši pogled na veličanstvenu Alhambru. U samom središtu grada naći ćete mnoštvo živahnih trgova s restoranima i kafićima, samo pazite na radno vrijeme, s obzirom na to da se u španjolskoj često radi dvokratno - sigurno vam je poznata siesta. Lorca je rođen i živio je u Granadi pa za ručak ili večeru savjetujemo restoran Chikito gdje je pjesnik pisao i kamo je zalazio, a danas je ovjekovječen u kipu koji se smjestio za stolom gdje je sjedio Lorca dok je bio živ. Mnogo bi se još tema dalo otvoriti vezano uz Andaluziju, no ostaje vam da sami otputujete i provjerite je li uistinu toliko bajkovita kao što se govori.

Linker
19. travanj 2024 01:10