Tornjevi Angkor Wata izrađeni su u obliku lotosovog cvijeta i simboliziraju dom bogova
 Profimedia, Alamy
Moje putovanje

Splitska modna dizajnerica u očaravajućoj ljepoti Kambodže

Splitska modna dizajnerica Neda Makjanić-Kunić uživala je u očaravajućoj ljepoti drevnog kompleksa Angkor i urbanom kaosu Siem Reapa gdje je na uličnim štandovima naišla na pržene zmije, mrave i skakavce.

Nakon više od 30 godina u modnom poslu otišla sam u mirovinu - i nagradila se dalekim i zanimljivim putovanjem. U Aziji sam bila nekoliko puta, u Tajlandu se osjećam gotovo kao kod kuće, ali susjedna Kambodža nikada nije došla na red. Sa suprugom Dragutinom zaključila sam da je napokon došlo vrijeme i za tu avanturu pa smo se uputili u Siem Reap, drugi po veličini grad Kambodže, a obišli smo i kompleks hramova Angkor.

Avantura

Od Splita do Zagreba pa preko Dohe i Bangkoka, nakon više od dvadeset sati leta u četiri aviona, stigli smo u Siem Reap. Karte smo rezervirali nekoliko mjeseci prije puta i tako uštedjeli, a u Aziji smo s njihovim low cost prijevoznicima za nekoliko stotina kuna letjeli iz jedne države u drugu. Dok je za Tajland potrebna viza koja se mora ishoditi prije puta u veleposlanstvu u Zagrebu, za Kambodžu je dobijete pri ulasku u državu - procedura traje oko pola sata, a plaća se 30 američkih dolara po osobi.

Tuk-tuk

Ispred malog aerodroma, koji kao da je iz nekih davnih vremena, postrojen je kilometarski red tuk-tukova, najpopularnijeg prijevoznog sredstva u Aziji. Među njima je bio i vozač s našim imenima napisanima na komadu papira. Sprijateljili smo se već na putu do hotela, u kojem su nam tog simpatičnog mladića - koji odlično govori engleski - ponudili za vodiča. To se pokazalo odličnim izborom: potrudio se odvesti nas u najljepše dijelove Siem Reapa i Angkora.

, Image: 147659304, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Motocikli su glavno prijevozno sredstvo u cijeloj Aziji

Jeftin luksuz

Glavni grad Phnom Penh s 1,5 milijuna stanovnika sedam je puta veći od Sieam Reapa, glavnog turističkog odredišta Kambodže. Naš je hotel bio u središtu grada, uživali smo u raskošnom zelenom vrtu, velikom bazenu, masažama i bogatom doručku. Noćenje za nas dvoje stajalo je 60 dolara, i činilo mi se jako jeftino s obzirom na luksuz. No, prosječna mjesečna plaća u Kambodži je oko 100 dolara, i za njih je ovo vrlo visoka cijena.

, Image: 88268954, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding
Težački rad u poljima riže

, Image: 98763807, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Nakon žetve, stabiljke riže se suše te koriste za pokrivanje kuća

Nakit i lažni satovi

Centar Siem Reapa je bučan, miješaju se zvukovi motora s glazbom iz barova, restorana i uličnih tržnica gdje se kupuje hrana, odjeća, suveniri… uz obavezno cjenkanje. Predivan ručno rađeni nakit od slonovače prodaje su uz lažne dizajnerske satove, a tu su i mješavine opojnih začina za koje nikada nisam čula. Na ulicama su sjedalice pa se za nekoliko dolara možete prepustiti masaži o kakvoj niste ni sanjali.

, Image: 160037995, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Plesačica tradicionalnih plesova u narodnoj nošnji

Gozba

Za večeru smo odabrali Pub Street, ulicu prepunu malih restorana i kafića. Kažu da je najbolja hrana u Templeu i Le Tigreu, a mi smo se odlučili za prvi restoran jer je imao živu glazbu. Naručila sam amok, kombinaciju morskih plodova, povrća, curry umaka i kokosovog mlijeka. Suprug je uzeo trey tien goaeme bye, pečenu ribu s povrćem i slatkim umakom, a gozbu smo završili pečenim bananama, voćnom tortom i rolicama od ananasa. Jedva smo disali nakon takvih delicija pa nas je vodič još malo provozao gradom.

, Image: 92661419, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Rolice od ananasa tradicionalna su kmerska poslastica

Neobični specijaliteti

Ulični štandovi s hranom poseban su doživljaj - ondje se možete pridružiti tečaju kuhanja ili kušati pržene skakavce, zmijice, škorpione i mrave. No mi se nismo usudili. U barovima svi piju pivo Angkor, a onda se do jutra zabavljaju uz karaoke i ples. Neki skoče i do salona za masažu kojih ima na stotine.

Škorpion je poslastica - ali Neda se nije usudila i pojesti ga

Raskoš hramova

Angkor je udaljen desetak kilometara od Siem Reapa, a njegovi hramovi oslikavaju moć, bogatstvo i kreativnost Kmerskog carstva, kojemu su bili središte od 9. do 15. stoljeća. Tisuće većih i manjih zdanja građeno je tijekom vladavine više od deset vladara, a kamenje se dopremalo slonovima. Kompleks se prostire na 400 kvadratnih kilometara, a čine ga perivoji, kupališta i bazeni. Sve je napravljeno u čast bogova, ali i da bi se impresionirali neprijatelji.

, Image: 40298539, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding
Kmerski budistički hram Ta Phrom bio je scenografija za film "Tomb Rider"

Kompleks Angkor ukrašen je bezbrojnim statuama slonova

Kozmo-tornjevi

Trebali bi nam mjeseci kako bismo obišli taj najveći vjerski kompleks na svijetu pa smo posjet ograničili na hramove Banteay Srei i Banteay Samre, zatim na Terase slonova i Terase leproznog kralja te glavni hram Angkor Wat, koji je i simbol Kambodže - i nalazi se na zastavi i novčanicama od 500 rijala. Njegovih pet tornjeva u obliku lotosovog cvijeta simboliziraju planinu Meru, dom bogova u budističkoj i hinduističkoj kozmologiji.

, Image: 11394673, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Tornjevi Angkor Wata izrađeni su u obliku lotosovog cvijeta i simboliziraju dom bogova

Propast carstva

U Angkoru je već u 12. stoljeću živjelo više od milijun stanovnika i bio je jedan od najvećih gradova na svijetu. Kuće su gradili od drva, a zbog tropske klime ne postoje tragovi nastambi - ostali su samo kameni hramovi. Naime, Kmersko je carstvo propalo sredinom 15. stoljeća, kad su tajlandski osvajači opljačkali prijestolnicu i natjerali stanovnike u izbjeglištvo južno od Phnom Penha. No, znanstvenici tvrde da je cijela kmerska civilizacija propala zbog suše i kolapsa vodoopskrbnog sustava, iako je već tada bio vrlo napredan.

Neda Makjanić-Kunić među ostacima nekadašnje kmerske civilizacije

Hram zabave

Za kraj smo ostavili grad Angkor Thom i njegov glavni hram Bayon. U Angkor Thomu živjelo je između 20 i 100 tisuća ljudi, koji su obrađivali zemlju, dok su kulturni centar Bayon nastanjivali umjetnici, zidari, vladari i svećenici. Hram je poznat i po bareljefima, neobičnoj mješavini mitoloških, povijesnih i svakidašnjih prizora. Ondje su po cijele dane glazbenici svirali udaraljke i bambusove flaute, plesači plesali tradicionalne plesove, svećenici molili, dok su talentirani klesari i umjetnici ukrašavali zidove prelijepim figurama i geometrijskim oblicima.

Invalidi iz građanskog rata u Kambodži za život zarađuju sviranjem turistima

Povratak u raj

U tih nekoliko dana zavoljeli smo Kambodžu, oduševio nas je Siem Reap zbog divne hrane i nasmijanih ljudi, nesvakidašnja estetika Angkora... Ukratko, mjesto je to na koje bih se već sutra rado vratila.

, Image: 108686640, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding
Profimedia, robertharding
Budistička ceremonija u Siem Reapu

Linker
23. travanj 2024 01:42