Top lokacija

Taj divni splitski đir: Vrhunska gastro ponuda i puno toga za vidjeti čine ga savršenim za vikend izlet

Zavući se u kasno proljeće među njegove kale, osjetiti bilo grada podno Marjana i uživati u njegovim povijesnim i gastronomskim ljepotama savršen je vikend plan za kraj svibnja.

ŽIVOT NA OTVORENOM

Za napraviti đir po Splitu doista ne treba poseban povod. Grad je to koji u svako doba godine pruža odličnu zabavu, bez obzira na to zanimaju li vas više povijesne znamenitosti, gastronomija ili glazbena i kulturna događanja.

A dobar razlog zbog kojeg bi u idućim mjesecima svakako trebalo posjetiti grad podno Marjana jest činjenica da se u njemu tijekom proljeća i ljeta sav život odvija na otvorenom. U ovim pandemijskim vremenima bolje pozivnice nema.

image
Glazbu uličnih glazbenika uvijek je lijepo poslušati.
DOLORES TOLIĆ

ULICAMA SPLITA

Za doživjeti grad dovoljno je uvući se među njegove kale koje su najbolja pozornica za razne priredbe, osobito nastupe uličnih glazbenika, i to iz cijelog svijeta. Većina ih u Split dođe upravo u svibnju, a prolaznike zabavljaju u svako doba dana i noći.

Čitajte i: Idealan bijeg iz svakodnevice: Zaplovite žitnom lađom i doživite nezaboravno iskustvo!

GDJE ODSJESTI

Opjevana plaža Bačvice i dalje je među najtraženijim lokacijama za smještaj, a ‘in’ hotel uz njezinu šetnicu je Briig Boutique. Popularno nazvan ‘muzej sa sobama’, Briig je zajednički rad zagrebačke arhitektice Maje Tedeschi i Splićanina Damira Rake koji su za njega lani dobili prestižnu međunarodnu nagradu BigSEE.

image
Bazen na krovnoj terasi hotela Briig Boutique savršeno je mjesto za opuštanje.
MARKO MIHALJEVIĆ
image
Modernistički uređen hotel Briig na sjajnoj je lokaciji - na Bačvicama.
MARKO MIHALJEVIĆ

Luksuzno uređeni interijer sa 60-ak soba prate i vanjske atrakcije, poput bazena na vrhu hotela te restorana na otvorenom, a ništa manje nije važno i da su dobrodošli kućni ljubimci.

GASTRO-ENO PONUDA

Posljednjih desetak godina Split se profilirao kao gastro meka pa se isplati vrijeme izdvojiti za kušanje njegovih okusa i mirisa. Zrno soli, u sklopu ACI marine, poznato je po fuziji tradicionalnih mediteranskih jela i suvremenih tehnologija priprave, isto kao i gradski restoran Bokeria čija je vinska karta i među najbogatijima.

image
Impresivni pogled s terase restorana ZOI.
DOLORES TOLIĆ

Najimpresivniji pak pogled pruža se s terase restorana ZOI koji je smješten na južnim zidinama Dioklecijanove palače.

image
Jelo s menija restorana ZOI.
DOLORES TOLIĆ
image
Dio vinske ponude restorana Zrno soli.
DOLORES TOLIĆ

Čitajte i: Izlet u Sinj: Povijesna lekcija u bajkovitom krajoliku koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

GDJE KUPOVATI

Zgodna uspomena na provod u Splitu radovi su tamošnjeg akademskog slikara Danijela Jamana. Uz leptire, najčešći lajtmotiv su mu brodovi, a ono zbog čega je postao prepoznatljiv splitski brend njegova je tehnika izrade nadahnuta pop-artom.

image
Galerija akademskog slikara Danijela Jamana nalazi se u gradskoj jezgri.
DOLORES TOLIĆ

Galerija se nalazi u gradskoj jezgri i nudi ponešto za svakoga tko voli originalnu estetiku: od slika do maskica za mobitele, postera i ukrasa za dom.

ŠTO RAZGLEDATI

Savršen uvod u obilazak Dioklecijanove palače je edukativni 3D animirani film ‘Diocletian’s Dream’ o nastanku grada podno Marjana koji se može pogledati u istoimenom obližnjem shopu.

Virtualna šetnja nekadašnjim odajama rimskog cara Dioklecijana tijekom koje se gledatelj, među ostalim, penje na vrh Palače i kupa u moru traje 15 minuta. Domaći turisti u ulozi naratora prepoznat će vokal hip-hop benda TBF-a, Mladena Badovinca.

Linker
20. travanj 2024 01:15