Profimedia, Uppa creative
RAJSKE DESTINACIJE

Usudite se sanjati - ovo su najljepši otoci na svijetu

I dok će većina nas godišnji odmor provesti na hrvatskoj obali, egzotične destinacije najčešće su rezervirane za medeni mjesec i dugo planirana putovanja. Maštajući o tropskim destinacijama, pješčanim plažama i tirkiznom moru, ove bi rajske lokacije svakako bile na našem popisu.

1. Bali, Indonezija

Smješten u dalekoj Indoneziji, na samom rubu Indijskog ocean, ovaj tropski dragulj zadivljuje kako ljepotom prirode, tako i građevinama nastalim u dalekoj prošlosti. Poznat po svom raznovrsnom krajoliku, brežuljcima, pješčanim plažama koje se spajaju s tirkiznim morem dok ih okružuje tropske prašume, Bali je raj na zemlji koji bi trebalo posjetiti barem jednom u životu. Ako ste ljubitelj meditacije i opuštanja, brojni meditacijski centri i hramovi te pješačenje do aktivnog vulkana Kintamanija oduševit će vaš duh i tijelo.

2. Maldivi

Zamislite se na tren u privatnoj vili usred Indijskog oceana, dok u kristalno bistrom moru koje vas okružuje pliva bezbroj morskih bića. Ugođaj je to koji nudi većina smještaja na Maldivima. Dakako, ponuda odgovara cijeni, no, postoje i pristupačniji smještaji s nešto manje luksuznom ponudom, no jednako savršenom temperaturom i klimom te mogućnošću boravka na predivnim otocima, točnije njih 192 koliko ih je nastanjeno od njih ukupno 1192.

3. Kreta, Grčka

Grčki otok Kreta svojom raznolikošću nudi impresivnu zbirku pješčanih plaža, visokih planina, ali i modernog načina života i arhitekture. Sve navedeno savršeno funkcionira sa stoljetnim kulturama različitih izvora. Upravo zbog svoje raznolikosti, ovaj najveći grčki otok opravdat će iskustva turista željnih zabave, odmora, noćnih provoda, ali i kulturnog uzdizanja.

4. Fidži

S više od preko tri stotine egzotičnih otoka, ova otočna država svojom će vas netaknutom prirodom očarati na prvi pogled.

Kao i većinu tropskih lokacija, i Fidži odlikuju beskonačne pješčane plaže i tirkizno more. Posjetitelji uživaju u odmoru na divnim lokacijama, ali i morskim aktivnostima poput ronjenja ili surfanja. Opuštena otočna atmosfera koja tamo vlada navest će vas da na trenutak zaboravite svijet koji ste ostavili iza sebe.

5. Maui, Havaji

Maui se ubraja u jedan od šest većih otoka koji uz stotine malih atola čine ukupan Havajski arhipelag. Brojni turistički resorti smatraju se najluksuznijima na svijetu, a Maui će vas fascinirati prirodnim ljepotama i slikovitim krajolikom. Uz uživanje u uobičajenim prirodnim ljepotama, ovdje možete gledati i kitove. Također, na Mauiju se nalazi i farma lavande Ali’i Kula od koje zastaje dah.

6. Sejšeli

Otočna država u zapadnom Indijskom oceanu, udaljena oko 1.600 km od obale Afrike, sjeveroistočno od Madagaskara, Sejšeli se sastoje od čak 115 otoka, od kojih su 33 naseljena. Osamljene plaže s golemim stijenama, svijetlo plavo more i visoke palme djeluju gotovo nestvarno, a iskušate li vožnju brodom svjedočit ćete bogatom životinjskom svijetu koji je tamo nastanjen.

7. Kajmanski otoci

U Karipskom moru, nešto manje od 450 kilometara udaljeni od Kube i Jamajke smjestili su se Kajmanski otoci koji su ime dobili po kajmanu, gmazu iz porodice aligatora. No, legenda kaže da je zapravo neznanje Europljana kumovalo današnjem nazivu otoka. Naime, životinje koje su došljaci susreli bile su gušteri, a ne aligatori. Ime koje im je zauvijek ostalo danas predstavlja otočje koje čine tri otoka - Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brac. Zanimljivo, otočje je poznato po bankama pa privlači brojne menadžere i poslovnjake, a često je odredište i raznih kruzera. Za ljubitelje odmora Kajmanski otoci nude plavo more, bijeli pijesak te istraživanje podmorja za znatiželjnike željne avanture.

8. Bora Bora

Još jedan vulkanski otok, Bora Bora spada u zavjetrinsku varijantu Društvenih otoka u Francuskoj Polineziji. Okružen je lagunom i koraljnim grebenom i krajnja je definicija tropskog bijega s luksuznim odmaralištima, kristalno čistom lagunom i živahnom gostoljubivošću mještana. Ljubitelji vojne povijesti uživat će u posjetu ruševinama Drugog svjetskog rata i istraživanju unutrašnjosti otoka.

9. Mikonos, Grčka

Često nazivan ‘grčkom Ibizom’, Mikonos je puno više od party destinacije. Njegove bijele kućice s cvijećem i plavim prozorima i vratima, ručno oslikane ulice, predivne crkvice, restorani i kafići navest će vas da se poželite fotografirati na svakom koraku. Naravno, najveća atrakcija su svilenkasto pješčane plaže na kojima brojni turisti uživaju kako danju, tako i noću u nezaboravnim zabavama koje priređuju lokalni klubovi.

10. Santorini, Grčka

Na ovaj popis smjestio se još jedan grčki otok. I to sasvim zasluženo, jer nijedna lista najljepših svjetskih otoka ne može proći bez Santorinija, otoka sačinjenog od rastopljene lave koja je iz vulkana izbila prije više milijuna godina. Poznat po prekrasnim panoramskim pogledima, zalascima sunca, te plažama s crvenim i crnim pijeskom, ovaj će otok u vašim uspomenama ostati kao jedno od najljepših mjesta koje ste ikada posjetili.

Linker
09. travanj 2024 15:14