Izlet

Varaždinsko vinogorje: Upoznajmo nove zvijezde na vinskoj karti Hrvatske

Priznanja modernim, svježim okusima iz okolice Varaždina na nedavno održanom prestižnom svjetskom natjecanju najbolja su preporuka za posjet vinarijama u kojima se ona proizvode, sve o njima donosi Gloria IN.

Varaždinska županija i grad Varaždin, barokna prijestolnica Hrvatske, koji posjetitelje oduševljava iznimno očuvanom spomeničkom, sakralnom i umjetničkom baštinom u strogom gradskom središtu, odnedavno se mogu pohvaliti novim jakim turističkim adutima. Smještene na raskrižju Zagorja, Međimurja i Podravine, tradicionalnih vinogradarskih regija, lokalne vinarije su se sa 17. Decantera u Londonu, najprestižnijeg natjecanja vinara na svijetu, vratile s čak 22 medalje te 11 preporuka.

image
Nagrađena vina sada nose oznaku Decanter.
SINISA SOVIC/FAS

Nagrađena su vina, primjerice, vinarija Košćak, Mežnarić, Najman, Kežman, Stručić, Lovrini vinogradi... I to zahvaljujući sinergiji malih proizvođača iz varaždinskog i ludbreškog kraja sa Sinišom Lasanom, sommelierom i Decanterovim sucem, koji je prepoznao njihov potencijal za odlične rezultate na najvećoj svjetskoj izložbi vina.

image
Vinarija Mežnarić, nagrađena za pinot crni.
FOTOGRAFIJE: ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Mnogo razloga za slavlje

Najviše razloga za slavlje imala je vinarija Kopjar, čiju su graševinu, dobitnicu srebrne medalje, svjetski znalci opisali kao vino intenzivnog okusa poširane kruške s naznakom bagrema i lista čaja. U sklopu vinarije u Novom Marofu, dobitnice još četiri brončane medalje, za sauvignon blanc, chardonnay, muškat žuti te rajnski rizling, uređena je vinoteka s kušaonicom, u kojoj će vam domaćini uz prethodnu najavu ponuditi vrhunska vina i domaće delicije.

image
Vinarija Šafran dobila je odličja za graševinu i manzoni bijeli.
Privatna arhiva

U susjednoj vinariji Košćak obavezno kušajte nagrađeni sauvignon, koji je znalce u Londonu oduševio svježinom zelenih nota i dugim završetkom. Na drugoj strani, uz samu granicu sa Slovenijom, u općini Cestica, nalazi se pak Vinski hram Kotolenko, u čijoj obiteljskoj vinariji već pola stoljeća nastaju vrhunski pinot sivi, muškat žuti, sauvignon i druga vina.

image
Podrum Vinskog hrama Kotolenko.
PRIVATNA ARHIVA

- Odlične ocjene na Decanteru shvatili smo kao obavezu da našu priču proširimo - kaže Slavko Kotolenko, koji posjetitelje poziva u obilazak svojih vinograda te na degustacije u autentičnoj atmosferi domaće kleti. U varaždinskom kraju tako se naziva vinogradarska kućica od hrastovine s prešom, u kojoj se vino tradicionalno proizvodi i čuva, ali se u njemu i gušta u dobrom društvu.

image
Tradicionalna jela varaždinske regije.
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
Linker
14. travanj 2024 17:38