Spektakularan pogled na slovenske i talijanske Alpe
 Lucija Biondić
na zapadu slovenije

Već razmišljamo o vikendu: Gradić koji nudi šetnju po podzemlju, ali i divno tirkizno jezero koje 'vrije'

Raznovrstan sadržaj u gradiću na zapadu Slovenije jamči zanimljiv vikend - pod zemljom te na svježem zraku šetajući pokraj jezera koje 'vrije', uz specijalitete lokalne proizvodnje.

Odličan odabir za vikend izlet je gradić Idrija u zapadnoj Sloveniji, udaljen 200-tinjak kilometara od Zagreba. Jer dovoljno je blizu da se onamo uputite na jednodnevni izlet, a nudi sadržaje za ispunjen vikend. Idrija je dio UNESCO-ove mreže geoparkova, područja sa značajnom baštinom u kojima je velika pažnja posvećena kako geološkim lokalitetima, tako i biološkoj (botaničkoj), kulturnoj i nematerijalnoj baštini područja, uz uključivanje lokalnog stanovništva i njihovih djelatnosti. Ovakav zaokruženi pristup čini koncept geoparka holističkim, odnosno cjelovitim.

cof
Lucija Biondić
Kendov dvorac, nekadašnja kmetija, danas je šarmantan hotel s pet zvjezdica

cof
Lucija Biondić
Šetnja ‘visećim’ mostom na rijeci Idrijci poseban je doživljaj

Međunarodnu prepoznatljivost Idrija je stekla zahvaljujući rudniku žive, jednom od dva najveća i najbogatija rudnika “tekućeg srebra” na svijetu. Nekad bogato nalazište jedinog tekućeg metala u prirodi, idrijski rudnik nakon pet stotina godina neprekidnog rada zatvoren je 80-ih godina 20. stoljeća. Stoga je danas Antonijev rov, najstariji očuvani ulaz u neki europski rudnik, turistički nezaobilazno mjesto posjetitelja malenog gradića.

mde
Lucija Biondić

mde
Lucija Biondić
Antonijev rov, dio idrijskog rudnika žive, najstariji je očuvani europski ulaz u rudnik, a odlazeći na posao, rudari su sa sobom nosili brojeve i nakon povratka vješali ih u ormarić kako bi se znalo tko se vratio, odnosno kako bi se organizirala potraga za onim koji nije

Nakon šetnje po podzemlju, najljepše ju je nastaviti na svježem zraku, uz rijeku Idrijcu, do divnog tirkiznog Divjeg jezera u kojem voda izvire pod pritiskom pa možete naletjeti i na prizor zbog kojeg ćete pomisliti kako jezero vrije. Uzvodno od Divjeg jezera nalaze se idrijske klavže ili slovenske piramide, brane na rijeci koje su akumulirale vodu. Nakon otvaranja brana voda bi transportirala drvene trupce više od 10 km nizvodno, gdje su ih rudari izvlačili na obalu i koristili za gradnju rovova u rudniku.

cof
Lucija Biondić
Zbog brojnih posjetitelja konji na pašnjacima iznad grada navikli su na poziranje

Ako ste spremni za planinarenje, uputite se na vrhove iznad gradića odakle “puca” pogled na slovenske i talijanske Alpe, a usput ćete vrlo vjerojatno naletjeti i na kmetije, odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva, u kojima ćete moći kušati čajeve od planinskog bilja ili mliječne proizvode - s obzirom na to da se na planinama oko Idrije mnogi stanovnici bave stočarstvom.

cof
Lucija Biondić
Spektakularan pogled na slovenske i talijanske Alpe

Kad je o gastronomiji riječ, ne propustite kušati idrijske žlikrofe, slovenske torteline, punjene smjesom krumpira, luka, čvaraka, mažurana i vlasca, koji svoj karakterističan izgled duguju kapama Napoleonove vojske. Tradicionalni žlikrofi najčešće se serviraju uz bakalca, gusti umak koji se radi s ovčjim mesom, no možete ih dobiti i u mnogim drugim kombinacijama. Poslije žlikrofa zasladite se čokoladno-voćnom tortom Rezi, ukrašenom šećernom idrijskom čipkom, inače tradicionalnom slasticom koju možete probati u samom središtu Idrije, u gostionici Škafar.

cof
Lucija Biondić
U gostionici Škafar nudi se tradicionalna torta Rezi ukrašena idrijskom čipkom od šećera

Čipka je još jedna od posebnosti tog mjesta. Naime, kako bi “skratile” vrijeme dok su muškarci radili u rudnicima, ali i “pojačale” kućne budžete, idrijske žene bavile su se klekljarenjem, odnosno izrađivale su čipku. Idrijska čipka danas je dio UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine, škola im djeluje više od 140 godina, a Festival idrijske čipke koji se održava u lipnju najveća je manifestacija u gradu.

Linker
24. travanj 2024 09:44