Tomislav Šilovinac / Erdutski vinogradi
VIKEND PUTOVANJE

Vinski biser Podunavlja

Biciklistička potraga za skrivenim bocama vina, večernji koncert u vinogradu i odlična graševina najbolja su pozivnica za posjet Erdutu.

Beskrajni vinogradi, uglavnom graševine, ali i chardonnaya, frankovke, traminca, rajnskog rizlinga, merlota, pinota i zweigelta, pretvaraju erdutski kraj u gotovo nadrealističku sliku, a zelenu podlogu koju je ‘naslikala’ priroda presijeca utabana cesta kojom se kilometrima može voziti biciklima ili kočijom raskošnim vinogorskim krajem uz Dunav. Središte mu je Erdut, poznat po dvorcu Adamovich-Cseh i Erdutskim vinogradima, a od Zagreba je udaljen 250 kilometara. Na putu svakako treba stati u Aljmašu – velikom marijanskom svetištu, kao i u Dalju, gdje je spomen-kuća Milutina Milankovića, znanstvenika svjetskog glasa koji je početkom 20. stoljeća u svojoj teoriji ledenih doba povezao varijacije Zemljine orbite i dugoročne klimatske promjene.

Ana Mihalić

ERVIN PL. CSEH

Plemić bez imanja, koji je erdutski dvorac stekao ženidbom s plemenitašicom Fanny Adamovich iz Čepina, bio je srijemski župan i mađarski ministarpredsjednik za Hrvatsku, ali i sposoban i marljiv čovjek koji je tu zasadio 130 jutara vinograda, a toliko je volio vino da je svoju kćer nazvao Irena, ‘kombinirajući’ slova iz graševine. Danas je dvorac u vlasništvu vinarije Erdutski vinogradi, koja je proširila vinograde na 513 hektara. To je čudesno mjesto s golemim parkom kroz koji do Dunava vodi stotinu metara duga pergola od vinove loze s koje mame crne bobice grožđa. Na imanju se može i prenoćiti u deset dvokrevetnih soba - cijena s doručkom za dvije osobe je 250 kuna.

ERDUT Fotografije vinograda i sela snimljeno iz zraka. Fotograf je Tomislav Šilovinac, a vlasnik fotografija su Erdutski vinogradi.
Tomislav Šilovinac / Erdutski vinogradi

Erdut, 25082018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
U Erdutskim podrumima je najveća bačva na svijetu - od 75 tisuća litara

W&B Toura Erdut 2015, koncert Josipe Lisac.
(Za W&B snimao Tomislav Šilovinac)
Tomislav Šilovinac
Čaša vina prije večernjeg koncerta

NOĆ ZA PAMĆENJE

Najatraktivniji događaj je svakako noćni koncert s pogledom na Dunav, koji se u Erdutskim vinogradima održava u sklopu tradicionalnog Wine&Bike Toura. Zdenka Kovačiček, Darko Rundek, Josipa Lisac i Vlatko Stefanovski, koji su dosad nastupali, bili su zadivljeni jedinstvenom prirodnom pozornicom. Ove godine gosti su Jinxi, koji nastupaju 8. rujna. Publika sjedi na kockama slame, a uz odličnu glazbu - organizatori preferiraju jazz i rock – mogu se degustirati vina te peći kobasice i kušati razni specijaliteti. Istog dana, u 18 sati, na programu je kazališna predstava ‘OtpisaNE’, u kojoj glume Ecija Ojdanić, Ksenija Marinković i Slavko Sobin.

W&B Toura Erdut 2015, koncert Josipe Lisac.
(Za W&B snimao Tomislav Šilovinac)
Tomislav Šilovinac
Na pozornici u Erdutskim vinogradima zapjevala je i Josipa Lisac

BICIKLOM KROZ VINOGRADE

Erdutskim noćnim koncertom završava dvodnevni Wine&Bike Tour, a ujedno se najavljuje početak berbe. Okupljanje biciklista je u Aljmašu, gdje dobivaju karte i kreću u potragu za blagom - bocama vina skrivenim u vinogradima i brojnim malim privatnim vinarijama na putu do Erduta. To je doista impresivna vinska cesta uz koju se smjestilo 7 vinarija i njihova vrata bit će otvorena za sve ljubitelje vina i slavonskih delicija.

Sudionici tradicionalnog Wine&Bike Toura od Aljmaša do Erduta

ZEKO I STARI DUD

Prenoćiti se može na brojnim malim gospodarstvima. Jedno od njih je i Etno kuća Stari dud u Erdutu, s dvorištem koje je mala etno-zbirka, a vlasnica gostima nudi najbolje šnenokle, knedle od šljiva i fišpaprikaš. Vinarije Brzica i Vila Katarina također nude odličan smještaj, ali i predivan pogled na Dunav i mjesto gdje se Drava spaja s tom moćnom rijekom. Noćenje stoji od 150 do 250 kuna, porcija fiša od 40 do 60 kuna. U Aljmašu je, pak, za preporuku izletište Zeko, gdje će gosti uživati u specijalitetima od ribe iz Dunava, poput perkelta od soma i Zekine riblje plate za dvije osobe. Odličan meni nudi i krčma kod Daneta.

Erdut, 25082018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Etno kuća Stari dud

PJEŠČANE PLAŽE

Od erdutske stare kule do Dunava vodi 220 stuba. Nazivaju ih stubama zdravlja jer ih nije jednostavno svladati. Kroz vinograde, pak, vodi nekoliko biciklističkih staza od 5, 10 i 15 kilometara. Erdutski vinogradi imaju i dva teniska igrališta te jedno nogometno. A ako vas vrijeme posluži, možete se i okupati na obližnjim plažama. Kako je vodostaj Dunava u ovo vrijeme nizak, iz njega izranjaju pješčani sprudovi do kojih možete hodati i tako se osvježiti i prije kupanja

Erdut, 25082018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Od srednjovjekovne kule do Dunava vodi 220 stuba zdravlja

LEGENDA IZ DVORCA

Ervin plemeniti Cseh, vlasnik dvorca u Erdutu, bio je ugledni političar s prijelaza 19. u 20. stoljeće, koji je volio večeri provoditi uz kartanje i vino. Kad ga je car Franjo Josip proglasio jednim od svojih pet tajnih savjetnika, bio je na sto muka: morao je ići u Beč na svečano imenovanje, a nije bio red da pred cara dođe ‘nakresan’. No dosjetio se da je njegova pokojna supruga Fanika sve boli liječila soda-vodom pa je i on njome ‘ublažio’ omiljenu graševinu. Bio je to prvi špricer, koji se ubrzo proširio na cijelo Podunavlje.

Erdut, 25082018, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Linker
06. travanj 2024 10:15