Bistrica Cottage

Wow! Stari mlin pretvorili u predivnu ‘cozy‘ kolibu: Između Zagreba i Rijeke smjestila se idilična oaza

U zaseoku Perići pokraj Gornjih Dubrava smjestila se koliba Bistrica. Popričali smo s njezinim vlasnikom o tome kako je došao na ideju da stari razrušeni mlin pretvori u poželjnu oazu za sve željne potpunog eskapizma.

- Kuću smo službeno počeli iznajmljivati u prosincu 2019. godine, no kako se dogodio lockdown, morali smo privremeno zatvoriti. Ponovno smo otvorili u lipnju prošle godine i mogu reći da smo zadovoljni. Popunjeni smo tri do četiri mjeseca unaprijed - rekao je Martin Gašparović iz Zagreba, vlasnik kuće za odmor Bistrica u zaseoku Perići kraj mjesta Gornje Dubrave nedaleko Karlovca. Stari mlin na zemljištu unutar šume Martin je s ocem Nikolom preuredio u predivnu kolibu koju sada obitelj iznajmljuje brojnim izletnicima.

image
Bistrica Cottage
BISTRICA COTTAGE

- Studirao sam turistički menadžment, a kako mi je zbog obiteljskog posla turizam u krvi, došli smo na ideju da staru i razrušenu mlinicu pretvorimo u nešto korisno. Otac i ja smo skoro sve sami obnovili, uz pokoju pomoć majstora i stručno oko moje supruge Sonje i majke Ljubice - rekao je Martin te dodao kako je koliba spoj modernog i tradicionalnog.

image
Kuhinja
BISTRICA COTTAGE
image
Gornji kat
BISTRICA COTTAGE

- Gradnja je jako dugo trajala i imali smo o svemu vremena razmisliti. Posvetili smo se svakome detalju. I meni i roditeljima je to dodatan posao, odnosno kako bi se reklo 'posao sa strane', no uživamo u njemu. Prema gostima se odnosimo s poštovanjem, a prvotno smo željeli da koliba bude tajni kutak, no društvene mreže su je definitivno popularizirale - rekao je Martin. Sam vodi Instagram profil, putem kojeg im se često javljaju zainteresirani gosti, a kod njih su vikend provele i influencerica i bivša glumica Sonja Kovač te glazbenica i menadžerica Antonija Šola.

image
Bistrica Cottage
BISTRICA COTTAGE

Kuću na dvije etaže sa oko 60-ak kvadratnih metara okružuje 2000 kvadrata zelenila - rijeke Bistrice, slapova i predivne šume. Prva kuća je šumskim putem udaljena tek kilometar i pol, a prednost ove lokacije, unatoč šumskoj idili, je i blizina Zagreba i Rijeke. Od ova dva grada ima oko sat i pol vožnje do mjesta, a najbrže je autocestom te potom izaći na izlaz Bosiljevo, od kojeg je koliba udaljena 20 minuta.

Čitajte i: Oaza na otoku Hvaru: Tamo gdje se spojila priroda i stoljetna tradicija nastala je idealna kulisa za nezaboravne fotografije s odmora

image
Vruća kupelj
BISTRICA COTTAGE

Vruća kupelj na terasi ono je što još dodatno daje ovom smještaju na ekskluzivnosti, a o blizini rijeke Bistrice rječnim tokom dugačke pet kilometara, koja se doslovce nalazi u dvorištu, ne treba puno ni pisati. Fotografije dovoljno govore za sebe.

- Što se tiče kupanja u rijeci, to je za one malo hrabrije. I ljeti i zimi, temperatura je uvijek gotovo slična, oko 13 do 14 Celzijevih stupnjeva jer se u dvorištu nalazi i jedan od izvora rijeke - rekao je. Kuća za čiju su obnovu korišteni poglavito prirodni materijali - kamen i drvo, zamišljena je kao oaza za petero ljudi. A najbolja preporuka je rezervirati smještaj za nadolazeće doba godine - Božić i Novu Godinu jer ne sumnjamo da će ugođaj biti poput onih iz božićnih filmova.

image
BISTRICA COTTAGE

Čitajte i: Idila u istarskom selu: 'Pobjednička' Instagram lokacija za ovo ljeto koja skriva brojne izletničke lokacije

Linker
20. travanj 2024 05:56