PRIVATNI ALBUM
Putovanje

Zagrepčanka u Dominikanskoj Republici: ‘Oduševila me je ljubaznost domaćina, karipska muzika i osjećaj sigurnosti‘

Zagrebačka ekonomistica Marjeta Kessler uživala je na plažama s bijelim svilenkastim pijeskom i tirkiznim morem, a dijete u sebi probudila je obilaskom lokacija na kojima se snimao kultni film “Jurski park”.

Zagrebačka ekonomistica Marjeta Kessler uživala je na plažama s bijelim svilenkastim pijeskom i tirkiznim morem, a dijete u sebi probudila je obilaskom lokacija na kojima se snimao kultni film “Jurski park”.

Početkom svake godine putujem na neku egzotičnu lokaciju, pa sam tako htjela i ove, bez obzira na pandemiju. No, zbog restrikcija prijateljica Nataša Milašinčić i ja nekoliko smo puta morale odgađati putovanje. Na kraju smo se odlučile za Dominikansku Republiku, do koje se iz Europe može doći direktnim letom.

Išle smo preko Frankfurta i putovale deset sati do Punta Cane, turističke pokrajine poznate po resortima, beskrajnim plažama s bijelim pijeskom, tirkiznom moru i dobroj zabavi. Otputovale smo krajem svibnja i ostale u Dominikanskoj Republici 11 dana.

U Zagrebu smo se testirale na covid 48 sati prije leta, kao i na povratku, kada smo to učinile u hotelu, gdje je sve bilo dobro organizirano. U Dominikanskoj Republici nisu tražili rezultate testova, nego smo prije ulaska u zemlju morale samo ispuniti formular na internetu.

Što se tiče epidemioloških mjera, osoblje u resortima cijelo vrijeme nosi maske, a gosti samo kada ulaze u restoran ili naručuju piće na šanku.

Čitajte i: Gdje zabava traje od jutra od mraka: Voditeljica Valentina Miletić posjetila luksuznu španjolsku party destinaciju

image
Soba u resortu u mjestu Bayahibe.
PRIVATNI ALBUM

Iskusne putnice

Već godinama putujemo pa imamo puno iskustva. Obično rezerviramo smještaj samo za tEmbeddingsri noći, pa ako nam se svidi, produljimo boravak - ili odemo negdje drugdje. Tako smo učinile i ovaj put i to se pokazalo kao dobra ideja. Sletjele smo na aerodrom u Punta Cani, najveći u zemlji, brzo pronašle taksi i za dvadesetak minuta već bile u našem resortu.

Terasa s jacuzzijem

Odsjele smo u resortu Majestic Mirage, s prekrasno uređenim vrtovima i velikim bazenima. Tu smo zatražile da nas uz nadoplatu smjeste u bolji apartman, s dnevnim boravkom, terasom i jacuzzijem te vlastitim barmenom kojem smo mogle poslati poruku s bilo kakvim upitom.

image
Japanski restoran Sakura u Punta Cani.
PRIVATNI ALBUM

Može se uzeti i all inclusive aranžman, što uključuje doručak, ručak i večeru u bilo kojem od više od deset restorana te sva pića i koktele tijekom dana i noći, kao i sladolede, slatkiše i ostalo. Sve je prilagođeno gostu, svi su ljubazni i pristupačni.

Resort je bio popunjen do nekih 70 posto, što je idealno jer bez rezervacije možeš naći velike ležaljke i baldahine na plaži. I tamo smo na usluzi imale barmena koji se brinuo da dobijemo sve što smo poželjele.

Bageri na plaži

Najljepši dio Punta Cane je plaža Bavaro, gdje je smještena većina resorta, a meni se jako svidjela i Cape Cana, s nešto skupljim resortima te stjenovitom i pješčanom obalom. Nas su, nažalost, u Punta Cani umjesto bijelog pijeska i tirkiznog mora dočekali valovito, nemirno more puno morske trave koju nose struje.

Iako su cijeli dan čistili plaže od trave malim bagerima, more je i dalje na trenutke bilo smeđe. Temperature su bile visoke, oko 30 stupnjeva, pa bez zaštitne kreme s faktorom 50 nismo izlazile na sunce. Noći su bile vlažne i imale smo dojam da su nam i odjeća i posteljina vlažni. Zbog toga smo brzo potražile drugu lokaciju.

Čitajte i: Zagrepčanka se zaljubila u skriveno lice Bruxellesa: Imala je predrasudu da je dosadan, ali to je daleko od istine

image
Na bazenu u Bayahibeu.
PRIVATNI ALBUM

Samo za odrasle

Putem interneta smo pronašle selo Bayahibe na obali Karipskog mora, u kojem su bila dva resorta, jedan za obitelji s djecom i drugi samo za odrasle. Plaža je zaista prekrasna, a more tirkizno i bez valova. I, što je najbolje, noći nisu bile vlažne. I ovdje smo nakon dolaska zatražile bolji smještaj te na kraju uzele apartman s vlastitim bazenom. Resort je bio manji od onog u Punta Cani, sve je bilo kvalitetnije, razina usluge bolja, a ostali gosti manje bučni. I još jedna stvar nam se svidjela - na većinu izleta katamaranom kreće se iz Bayahibe.

Izleti

Posjetile smo otoke Saona i Catalina, kupale se Plavoj laguni, ronile na koraljnom grebenu, otišle na izlet u nacionalni park Los Tres Ojos i vozile se po rijeci Chavon, gdje se snimao film “Jurski park”. Otoci Saona i Catalina imaju najljepše plaže u Dominikanskoj Republici. Katamaranom do njih treba oko sat i pol, a u cijenu izleta je uključen ručak te sokovi i voda.

image
Marjeta Kessler i Nataša Milašinčić na plaži na otoku Saona.
PRIVATNI ALBUM

Plaže su zaista nevjerojatne, s bijelim, mekanim, svilenkastim pijeskom i prekrasnim tirkiznim morem. Na Catalini nema hlada, dok je Saona dijelom prekrivena prašumom u kojoj se možete skloniti od sunca koje nemilice prži.

Kolonijalna četvrt

Izlet u Santo Domingo, prijestolnicu Dominikanske Republike i najstariji stalno naseljeni grad u Novom svijetu, organizirale smo same. Taksist Martin, koji nas je prevezao od aerodroma do Punta Cane, odvezao nas je i u Santo Domingo te dva dana kasnije došao po nas. Odsjele smo u Casas del XVI, butik hotelu u Kolonijalnoj četvrti, najljepšem dijelu Santo Dominga, koja je pod zaštitom UNESCO-a.

image
Bar El Conde u Santo Domingu.
PRIVATNI ALBUM

Ovaj dio grada osvaja vas svojom arhitekturom, parkovima, barovima, restoranima, malim dućanima, životom na ulici... Tu smo se družile s mještanima, obilazile proizvođače cigara, suvenira i destileriju ruma Macroix. Za Kolonijalnu četvrt treba dodati i da nije samo najljepši nego i najsigurniji dio prijestolnice. Vozile smo se i gondolom na žičari koja povezuje razne četvrti pa smo ih tako mogle vidjeti i iz ptičje perspektive.

image
Zgrada Gradskog muzeja u Santo Domingu.
PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Nigdje ne bismo radije bili: Ovo su najljepše plaže na našem Jadranu i želimo tamo već danas

Ostaci povijesti

Treba razgledati i palaču Alzacar de Colon, utvrdu Ozama, Calle de las damas - prvu popločenu ulicu u Americi, ostatke prve bolnice San Nicolas de Bari ili se naprosto šetati ulicama i upijati šarm ove prekrasne četvrti. U okolici parka Colon nalazi se puno barova i restorana koji poslužuju koktele i tapase. Oduševila me i Calle el conde, ulica koja izgleda kao da ste negdje u Europi, te obližnja Callejon Macoris, uličica s kućama raznobojnih fasada.

image
Hotel u Calle el Condo, ulici u staroj četvrti prijestolnice...
PRIVATNI ALBUM
image
...s puno barova i restorana.
PRIVATNI ALBUM

Zvuci merenguea

Na ulici stalno odzvanjaju zvuci popularne glazbe merengue i bachata, svi su ljubazni i nijednom se nismo osjećale nesigurno. Većina ljudi govori engleski, a kako se nas dvije snalazimo i na španjolskom, nije bilo nikakvih problema oko sporazumijevanja.

Udaljenost i položaj

Dominikanska Republika nalazi se na karipskom otoku Hispaniola, na kojem se nalazi i Haiti. Iz Frankfurta se do Santo Dominga, glavnog grada te zemlje, leti oko deset sati.

Cijene

Izlete smo plaćale od 100 do 150 američkih dolara po osobi, all inclusive smještaj za dvije osobe od 350 dolara na više, a testiranje 90 dolara.

Linker
26. travanj 2024 08:58