Odmor iz snova u Lici

Zimska idila među krošnjama! Bajkovite kućice s pogledom na planine prekrivene snijegom

Drvene kućice u parku prirode Velebit, u mjestašcu Drenovac Radučki, idealno su mjesto za savršeni odmor u prirodi i najljepši doživljaj snježne bajke.

Sanjate li o bijegu u prirodu, o zimskoj bajci u šumi, okruženi drvećem, s pogledom na planinske vrhunce prekrivene snijegom, ne trebate dugo tražiti. U Parku prirode Velebit, jednom od najljepših dijelova Like, gdje se velebitske šume spuštaju prema Ličkom polju, nalazi se mjestašce Drenovac Radučki, udaljeno dvadesetak kilometara od Gospića, a u njemu su na četiri metra nad zemljom postavljene dvije drvene kućice okružene krošnjama - Treehouse Lika.

image
TOMISLAV MARIC
image
Kućice su postavljene četiri metra iznad tla i imaju sve što je potrebno za ugodan boravak.
TOMISLAV MARIC

Do njih se lako dolazi: udaljene su pet kilometara od Svetog Roka i šest kilometara od izlaza s autoceste. Kućice su izgrađene od ariša, imaju kaminsku peć, vodu, struju, internet, podno grijanje u kupaonici, smart TV, opremljenu kuhinju s perilicom suđa, velike terase i natkriveni prostor s roštiljem te sve ostalo što je potrebno za ugodan i bezbrižan odmor.

image
Prelijepa Lika.
ZVONIMIR BARISIN/CROPIX

Lokacija je idealna za izlete: U blizini su kanjon Zrmanje i nekoliko planinarskih staza, a do pet nacionalnih parkova može se autom doći za samo sat vremena.

Dobro su izolirane, pa u njima nije hladno ni za najžešće ličke zime.Lokacija je odlična i za izlete: u blizini je nekoliko planinskih staza, među ostalim i ona do vrha 850 metara visokog brda Zir. U blizini počinju i nešto zahtjevniji usponi za Vaganski vrh, s 1757 metara nad morem najvišom točkom Velebita, te za šest metara niže Sveto brdo, koje smatraju najatraktivnijim velebitskim vrhom. Ni kanjon rijeke Zrmanje nije daleko, a ako se zaželite malo gradske šetnje, tu je dvadesetak kilometara udaljeni Gospić. A samo nekoliko kilometara dalje je i Smiljan, rodno mjesto izumitelja Nikole Tesle, s njegovim memorijalnim centrom.

image
Spomenik ispred Memorijalnog centra ‘Nikola Tesla’ u Smiljanu.
INES STIPETIC
image
U Memorijalnom centru "Nikola Tesla" izložen je dio Teslinih izuma.
INES STIPETIC

Majstorska cesta - jedna od najljepših u Hrvatskoj

Otvoren je za posjetitelje od utorka do subote, od 10 do 17 sati, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Do mora možete doći Majstorskom cestom, remek-djelom graditeljstva prve polovice 19. stoljeća. Završava u Obrovcu i nekad je povezivala Liku i Dalmaciju, a danas je mnogi smatraju jednom od najljepših panoramskih cesta u Hrvatskoj.

image
Gospić pod snijegom.
ZVONIMIR BARISIN/CROPIX

Otvorena je i zimi, ali ju je možda bolje proći automobilom u neko pitomije godišnje doba, kad se njome do mora dolazi za manje od pola sata... Tada je i odmor u kućicama Treehouse Lika drukčiji. U šumi pored njih mogu se brati gljive, voziti se biciklom po kilometrima šumskih staza... Svako godišnje doba ima svojih čari, samo ih treba doživjeti.

Linker
19. travanj 2024 20:03