Goran Višnjić
 Dean Zulich
Stil života na biljnoj bazi

Teška autoimuna bolest kćeri promijenila je život Gorana Višnjića i cijele njegove obitelji

Poznati hrvatski vegani otkrivaju zašto su se odrekli mesa i prerađevina životinjskog porijekla, čime nadomještaju proteine te koje im namirnice daju dovoljno energije za životne uspjehe.

Kad su Donald Watson i njegova supruga Elsie Shrigley 1944. u Londonu osnovali prvo u svijetu udruženje vegana, nisu mogli ni slutiti da će 76 godina poslije u Velikoj Britaniji biti čak 600.000 ljudi koji se hrane samo namirnicama biljnog podrijetla. Najekstremniji oblik vegetarijanstva, koji osim svih vrsta mesa, ribe i plodova mora također isključuje jaja, med, mlijeko i mliječne proizvode, posljednjih nekoliko godina postao je globalni trend: prema nekim procjenama, trenutačno je u svijetu više od 75 milijuna deklariranih vegana. Mali je to postotak u odnosu na ukupnu populaciju, ali iz godine u godinu sve zamjetniji i utjecajniji. Popularizaciji veganstva pridonose i slavni pripadnici tog bujajućeg pokreta, primjerice Joaquin Phoenix, Arnold Schwarzenegger, Mike Tyson, Miley Cyrus, Stevie Wonder, Moby, Bill Clinton, Beyonce, Natalie Portman, Venus Williams, Bryan Adams, Lewis Hamilton i mnogi drugi.

Nitko od njih nije se 'rodio kao vegan', nego su to postali u određenom razdoblju života, najčešće zbog zdravstvenih razloga, ekološke osviještenosti ili suosjećanja s patnjama životinja uzgojenih za klanje.

Najradikalniji oblici veganstva ne ograničavaju se samo na sadržaj tanjura, već obuhvaćaju stil života u kojem nema mjesta za bilo kakav proizvod sa sastojcima životinjskog podrijetla. Tvrdokorni vegani ne žele na sebe staviti ništa što sadržava kožu, vunu, svilu, krzno, angoru, moher, kosti, koralje ili bisere. Odbacuju kozmetiku s primjesama pčelinjeg voska i životinjskih masti ili testiranu na životinjama. Nije im dobar ni avokado jer se za njegovo oprašivanje koristi prisilna migracija pčela.

Goran Višnjić - Za njega je veganstvo način život

Najpoznatiji hrvatski vegan u Hollywoodu je 47-godišnji glumac Goran Višnjić, gorljivi promicatelj prehrane bez namirnica životinjskog podrijetla, koju je prigrlila i cijela njegova obitelj: supruga Eva te djeca Tin, Vivien, Vigo i Lana Lourdes. 'Eva i ja smo se na primjeru naše djece uvjerili koliko je prehrana važna za zdravlje. Vigo je kao mali imao ekceme na koži koje nitko nije uspijevao izliječiti. Kad smo mu, isključivo iz humanih razloga, iz prehrane eliminirali mliječne proizvode, sve mu se povuklo u roku od nekoliko dana. Lana je svojedobno bila teško bolesna, imala je autoimunu bolest i razni specijalisti su joj prognozirali presađivanje jetre. Uz veganstvo i uzimanje određenih vitamina stanje joj se toliko popravilo da joj je krvna slika sada savršena. Moja supruga i ja smatramo da je veganstvo bolji i ispravniji način života, a da ne govorim od dobrobiti za životinje i ekologiju uopće', kaže proslavljeni Šibenčanin.

Glumica Anita Matić Delić održava i radionice makrobiotičkog kuhanja

Alge, miso, kuzu prah, umeboshi ocat, tofu, tempeh... samo su neke od namirnica koje posljednjih trinaest godina prevladavaju u kuhinji zagrebačke glumice Anite Matić Delić. Nekima egzotični, a njoj nezaobilazni sastojci koje svakodnevno koristi u pripravljanju maštovitih veganskih i makrobiotičkih jela za supruga Marija te sinove, 12-godišnjeg Vala i 8-godišnjeg Adrijana. Fotografije svega što kuha prije nekoliko mjeseci je počela objavljivati na svojem Instagram profilu jer joj mnogi prijatelji nisu vjerovali da uz posao svaki dan stigne skuhati i po pet, šest jela. Ubrzo je dobila i malu vojsku pratitelja kojima dijeli savjete i recepte, prate ju i neki profesionalni kuhari, a za one koji od nje žele savjete uživo, održala je radionicu u zagrebačkoj Makronovi, gdje je i ona napravila svoje prve makrobiotičke 'korake'. 'Mesa sam se zapravo odrekla spontano. Nekako mi nije odgovaralo, jela sam ga sve manje, a s vremenom sam eliminirala i druge namirnice životinjskog porijekla. Pronašla sam se u veganskoj i makrobiotičkoj kuhinji i otkrila obilje zanimljivih recepata. Zapravo su mi se otvorili novi kulinarski horizonti u kojima istinski uživam, a sa mnom i neke moje kolegice. Kad idemo na gostovanje, uvijek pripremim zdrave grickalice, sendviče i slate, no sve to mi pojedu i prije nego što stignemo na odredište - govori glumica, kojoj su sinovi najzahtjevnija gastro publika. Dok ona i suprug uživaju isključivo u bezmesnim delicijama, dečkima ne brani meso ili jaja jer, kaže, nikome ne želi nametati svoje izbore. Tako da Val i Adrijan s jednakim guštom uživaju u njezinoj hrani kao i u pohancima koje im spremaju bake.

Zagreb privatni stan 17092019
ANITA MATIC DELIC za Gloria IN specijal
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Anita Matić Delić

RECEPT: MISO JUHA

1 traka alge wakame, 4 suhe shiitake gljive, 1 šalica narezane bundeve, 1 šalica cvjetova cvjetače, 4 šalice vode, 1 žlica cijeđenog đumbira, 2 žlice miso paste, svježi peršin

Priprava:

Namočiti gljive u vrućoj vodi i ostaviti oko 15 minuta. Algu također staviti u vruću vodu da omekša oko 8 minuta. U kipuću vodu dodati cvjetaču i bundevu. Gljivama odstraniti peteljku i zajedno ih s algama narezati na trakice. Dodati ih u juhu i kuhati oko 15 minuta. U malo vruće juhe razmutiti miso pastu i umiješati ju ponovno u juhu. Prokuhati još 1-2 minute, poklopiti i ostaviti oko 2-3 minute da se okusi prožmu. Servirati sa svježe narezanim peršinom.

Zagreb privatni stan 17092019
ANITA MATIC DELIC za Gloria IN specijal
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Miso juha

Petra Martić pažljivo bira namirnice uz koje ostvaruje vrhunske rezultate

'Na veganstvo sam prešla nakon što sam pogledala nekoliko dokumentaraca o uzgoju životinja za prehrambenu industriju koji su me istinski šokirali. Do tada za stolom nisam bila osobito izbirljiva', govori Splićanka Petra Martić, koja je meso i namirnice životinjskog porijekla prestala konzumirati prije dvije i pol godine. Najbolju hrvatsku tenisačicu na taj obrat nisu nagnali samo etički nego i zdravstveni razlozi. Problemi s probavom i želučane tegobe utjecali su, naime, i na njezinu igru, no sve se promijenilo s prelaskom na veganstvo: zahvaljujući novom načinu prehrane, kaže, lani je ostvarila dosad najbolju godinu u karijeri i popela se na 15. mjesto na WTA listi. 'Prije sam jednom dnevno jela meso, što se preporučuje profesionalnim sportašima, no najteže mi je bilo odreći se sireva i drugih mliječnih proizvoda. Otkako sam veganka, stalno me pitaju - kako nadoknađujem proteine. Lako! Primjerice, tofu, tempeh ili seitan kvalitetna su zamjena za meso. Tofu je glavni sastojak meni omiljenih veganskih burgera', ističe Petra, na čijem su jelovniku i tjestenina, riža, krumpir te povrće. S veganstvom je otkrila i strast prema kuhanju. Uglavnom su to jednostavna jela jer zbog sportskih obaveza ne može mnogo vremena provoditi za štednjakom, premda bi voljela. 'U početku mi nije bilo lako, o veganstvu nisam znala ništa. Puno recepata, ali i korisnih informacija o toj temi pronašla sam na internetu, a danas ima i dosta literature. Dok sam na turnirima, hranim se pak u veganskim restoranima', kaže Petra Martić, koja je 19. siječnja proslavila 29. rođendan uz, naravno, veganske delicije.

Split, 041119. 
Najbolja hrvatska tenisacica Petra Martic                                    Foto : Sasa Buric  / Cropix
Sasa Buric / Hanza Media
Petra Martić

VEGANSKI BURGER

SASTOJCI ZA JEDAN BURGER:

1 dimljeni tofu (200 g), 1 pecivo, 2 rotkvice, nekoliko listova crvenog kupusa, 1 velika žlica veganske majoneze i povrtnog umaka po želji, 1 žlica jestivog cvijeća, ulje za prženje

Priprava

Tofu prerezati po pola i kratko popržiti sa svake strane na zagrijanom ulju. Pecivo prerezati na dvije polovice te na jednu složiti sitno nasjeckani crveni kupus, ploške rotkvice, prženi seitan, majonezu i povrtni umak. Poklopiti drugom polovicom peciva te dekorirati jestivim cvijećem.

StockFood / StockFood
Vege hamburger

Darko Rundek veganstvom je pročistio duh i tijelo

Zagrebački glazbenik Darko Rundek (63) vegan je već desetak godina, i to ponajprije iz moralnih razloga. Uzgoj životinja za proizvodnju mesnih prerađevina smatra neprihvatljivim jer ta industrija urušava civilizaciju pustošeći šume, vode i tlo - a o patnjama pilića, janjaca, svinja, teladi i drugih životinja da i ne govorimo. Rundekove svjetonazore te način prehrane prihvatila je i njegova supruga Sanda Hržić. 'U Hrvatskoj nije teško biti vegan', kaže Darko Rundek. 'Nedostaje, doduše, restorana, ali može se doći do kvalitetnih sastojaka i kod kuće pripraviti super klopu. Kad idem u ne-veganski restoran, kombiniram bezmesni prilog i salatu, a omiljeni veganski bistro mi je zagrebačko Zrno, gdje kuhaju vrlo ukusna jela od namirnica koje sami uzgajaju. Bio sam i na njihovom imanju i uvjerio se s koliko pažnje i ljubavi uzgajaju sve što imaju u ponudi'.

Prelazak na veganstvo za Rundeka je bio postupan proces i trajao je malo dulje od godinu dana, a pritom nije osjećao nikakve zdravstvene tegobe. 'U početku sam bio malo smršavio i onda se stabilizirao na toj težini, što mi je i odgovaralo. I katkad su mi nedostajali neki okusi i teksture na koje sam bio navikao. Bilo je i kriza, kad mi se jelo meso, riba, jaja i mliječni proizvodi, pa bih kušao nešto od toga i zaključio da ne propuštam bogzna što. Kao vegan svjesniji sam porijekla hrane koju jedem i veze ljudskog prehrambenog ciklusa s općim stanjem biosfere. Tjelesno sam iumno lakši i okretniji. Osjećam se čišće', govori glazbenik, na čijem 'repertoaru' nema baš veganskih burgera, ali si često u mikseru radi mlijeko od badema i lješnjaka. Lako ga je, kaže, napraviti i ukusno je. Darko Rundek nije od onih radikalnih vegana koji se odriču i odjeće i obuće od materijala životinjskog porijekla. 'Jedne tenisice su mi plastične - govori - druge platnene, imam kožnate cipele koje ću koristiti dok ih ne iznosim pa onda potražiti neke od umjetne kože, ako mi budu odgovarale. Bitno je smanjiti potrošnju onoga zbog čega pate druga bića i ugrožava se životni prostor. To je pitanje osobne savjesti, a ne pomodnosti ili ideologije'.

brac 25.04.2016
jadranska suhozidna bastina - japnenica
na slici: darko rundek, sanda hrzic
Vedran Peteh
Darko Rundek

ZAPEČENE TIKVE

Raspoloviti nekoliko manjih tikvi, izvaditi koštice, u udubljenje naliti maslinovo ulje te ubaciti jedan do dva neoguljena režnja češnjaka. Posuti origanom i peći u pećnici na srednjoj temperaturi dok se tikva ne zarumeni. Servirati vruće. Prije jela obilno zaliti svježe iscijeđenim limunovim sokom. Zalogaje zalijevati plavcem.

StockFood / StockFood
Zapečene tikvice

Igor Barberić prelaskom na veganstvo postgao je vrstan kuhar

Koreograf i redatelj Igor Barberić mesa se odrekao još prije dvadeset godina. Bila je to, prisjeća se, novogodišnja odluka, jedina od mnogih donesenih koje se još uvijek drži. U međuvremenu je postao vegan pa je prestao jesti sve namirnice životinjskog porijekla. 'Za veganstvo sam se zainteresirao kad sam pročitao knjigu dr. Joela Fuhrmana 'Eat to Live' (Jedi da bi živio) u kojoj, među ostalim, objašnjava kako sve vitamine i minerale možemo dobiti iz voća i povrća. Bitno je samo da biramo raznovrsne sastojke. Moji motivi za prelazak na veganstvo bili su ponajprije zdravstveni, a tek sam posljednjih godina osvijestio što sve činimo životinjama i koliko ih mučimo radi vlastite prehrane, što mi je samo potvrdilo da sam na pravom putu', govori Barberić koji je kad je postao vegan, počeo i češće kuhati. Među ostalim i zato što su ga zaintrigirali zanimljivi i ukusni recepti te što donedavno u Zagrebu nije bilo takve ugostiteljske ponude. Danas pak može reći da ima nekoliko 'svojih' restorana u kojima uživa u veganskom i makrobiotičkom meniju. 'Kuham često i, mogu reći, dobro. A najviše me veseli priprema kolača. Veganske slastice su vrlo zanimljive, ukusne i zdrave, a ja ih radim za prste polizati jer ne štedim na sastojcima. Slastičarstvo mi je oduvijek bilo zanimljivo zbog toga što zahtijeva preciznost i koncentraciju - baš kao i ples.

koreograf igor barberić, vege kuhanje,  jelo seitan stoganoff, zagreb, 150120
foto ines stipetic
Ines Stipetić
Igor Barberić

SEITAN STROGANOFF

SASTOJCI

200 g seitana, 200 g šampinjona, 2 žlice maslinovog ulja, 1 glavica luka, 3 režnja češnjaka, 2 žlice brašna, 120 ml bijelog vina, 400 ml povrtnog temeljca ili vode, 1 žličica senfa, 1 žlica kreme od zobi (zobeno vrhnje), jedna i pol žlica tamari umaka ili umaka od soje, 1 žličica suhe majčine dušice, pola žličice suhog origana, sol, papar

Priprava

Na ulju pirjati seitan dok se ne zapeče. Izvaditi iz tave i staviti sa strane. Dodati još malo ulja pa pirjati sitno narezani luk dok ne postane staklast. Posoliti, dodati narezane šampinjone i sitno narezani češnjak. Promiješati te nakon pet minuta dodati brašno. Uliti vino, promiješati, pustiti da ispari pa uliti temeljac. Umiješati senf i kuhati oko petnaest minuta. Dodati narezani seitan, kremu od zobi, tamari umak, majčinu dušicu i origano te kuhati još nekoliko minuta. Popapriti. Poslužiti sa zelenim tagliatellama ili integralnom rižom.

koreograf igor barberić, vege kuhanje,  jelo seitan stoganoff, zagreb, 150120
foto ines stipetic
Ines Stipetić
Setian Stroganoff

Linker
20. travanj 2024 02:45