Getty Images/iStockphoto
JOŠ SE STIGNETE UTEGNUTI

VIDEO | Bili smo u fitness centru i snimili kako izgleda vježbanje pod mjerama

Zavirili smo u Orlando fit kako bismo provjerili kako fitness centri provode mjere koje su propisane zbog coronavirusa. Naš sugovornik Orlando Lopac zajedno je s fitness zajednicom napravio epidemiološke prijedloge koje je Nacionalni stožer pomno proučio, odobrio i dodao još neke bitne detalje.

Fitness centri ponovno su u pogonu, na radost brojnih ljudi koji svakodnevno svoju kondiciju i zdravlje održavaju upravo u tim prostorima. Kako se svi navikavamo na ''novo normalno'' tako će se i posjetitelji morati držati određenih novih pravila koje je za njih propisao Stožer u suradnji s Inicijativom fitness zajednice.

Inicijativu je na Facebooku pokrenula Ivana Bilan, vlasnica Body Art centra iz Splita, uz pomoć kolega koji su se priključili inicijativi formirana je radna skupina koje je danima ''pritiskala'' Stožer kako bi se njihov sektor što prije normalizirao prije nego im se uruši čitav posao.

"Morali smo u startu pokazati nezadovoljstvo jer smo se osjećali marginalizirano. Na kraju je Stožer uz našu pomoć propisao mjere koje će najvećem broju pružatelja usluga biti prihvatljive, jer su dovoljno prilagodljive. Cijenimo rad i doprinos Stožera i HZJZ-a, kao i Ministarstva zdravlja, te smo iznimno ponosni na razinu partnerske komunikacije koju smo postigli i na činjenicu da su uzeli naš prijedlog mjera kao temelj. Mjere koje su donesene su u potpunosti prihvatljive za sve nas" govori Orlando Lopac iz Orlando Fitness Grupe.

, Image: 282224971, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Robert Daly / Caia Image / Profimedia
Robert Daly / Caia Image / Profimedia
Fitness centri od jučer su ponovno u funkciji i čekaju svoje korisnike

Lopca smo snimili i za našu video priču u kojoj detaljno pojašnjava mjere i komentira kako će posao dalje funkcionirati, očekuje li gubitke i planiraju li formirati nove cijene za svoje članove.

Inače, znanstveni dokazi pokazuju da su mnoge bolesti češće u osoba koje se rijetko ili uopće ne bave tjelesnom aktivnošću, nego što je to slučaj kod redovito fizički aktivnih osoba.

, Image: 282225224, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Robert Daly / Caia Image / Profimedia
Robert Daly / Caia Image / Profimedia
Fitness zajednica se ujedinila i zajedno sa Stožerom pripremila mjere

Broj bolesti ili stanja koje potiče tjelesna neaktivnost posljednjih je desetljeća kontinuirano rastao.

Tjelesna je aktivnost bila i ostaje neizostavan biološki podražaj nužan za održavanje struktura i funkcija organa i organskih sustava. Većina, ako ne i sve, adaptacijske promjene, uzrokovane umjerenom učestalošću i intenzitetom tjelesne aktivnosti, djeluju tako da poboljšavaju zdravlje, unapređujući strukturu i funkcionalnu sposobnost odgovarajućeg organa.

, Image: 282224414, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia
Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia
Fitness centar

Mnoge adaptacijske promjene također smanjuju rizik od određenih bolesti, npr. prekomjerne tjelesne mase ili pretilosti. Tjelesna neaktivnost, pak, kao nedostatak biološkog podražaja, ima sasvim suprotne učinke i povećava rizik od čitavog niza bolesti, navode iz Orlando Fitness Grupe.

Čitajte i:

Blizanke Ana Tomac i Marija Ivić: Fitness je za sve

Slastičarka i fitness instruktorica Nikolina Dianežević: Najdraže mi je što sa mnom vježba i moja mama

FITNESS IKON@: Zdrav život je užitak, a ne patnja

Erika Kraljević: Nije potrebno živjeti na salatama, uživam i u pizzama i čokoladi

Domaća voditeljica plesom uz šipku izgubila 13 kila: 'Kamera voli sve muškarce, a žene samo do broja 38'

Kako je posao fitness influencera postao jedan od najunosnijih

Linker
18. travanj 2024 20:53