USPJEŠAN TANDEM

Zajedno u dobru, zlu i vinogradu: Lucija i Martin rade dobar posao u Slavoniji

Da za ljubav i zajednički biznis nema prepreka dokazuju ova tri mlada para koja dijele strast prema vrhunskim vinima i vinarstvu.

Dok mnogi mladi odlaze iz Slavonije u potrazi za boljim životom, Lucija Kužir i Martin Kovačević upravo su na istoku Hrvatske pronašli posao i dom. Ona je rođena Zagrepčanka, on Dalmatinac iz okolice Zadra, a posljednjih nekoliko godina žive u Našicama i u obližnjoj vinariji u Feričancima stvaraju moderna vina pod etiketom Enosophia, što u slobodnom prijevodu s grčkog jezika znači "mudrost vina".

Lucija je u Feravinu i novoj vinariji Enosophia voditeljica vinogradarske i vinarske proizvodnje, Martin je glavni enolog, a oboje imaju isti cilj - etablirati novi brend i privući novu generaciju mladih hedonista. Sada su hit tri nova proizvoda: graševina Trs no. 5 (jer je svaki pet trs u Hrvatskoj graševina), ružičasto vino Matarouge (spoj frankovke i pinota crnog) te pjenušac Nice to see you (Drago mi je da te vidim), čija poruka ističe vrijednost susreta kojih je u posljednje vrijeme bilo malo.

image

Ružičasto vino Matarouge, koje je spoj frankovke i pinota crnog, jedno je od tri noviteta Feravina

DANIJEL SOLDO/CROPIX

Njihova se suvremenost vidi i u dizajnu, jer butelje imaju interaktivne etikete s čijeg koda mobilna aplikacija očitava malu audiovizualnu priču.

"Moj je zadatak da prepoznam i izvučem maksimum iz vinograda, poznavajući položaj i potencijal, a Martin nastavlja s preciznim i pravovremenim reakcijama u podrumu. Nakon berbe naše zamisli zajedničkim snagama provodimo u djelo i vino poprima željeni oblik. Možemo reći da su vina odraz naših vinograda, umijeća u podrumu, ali i naših karaktera. To se posebno ističe u liniji Miraz, beskompromisnih crnih vina po čemu je naše vinogorje poznato. Bilo bi idealno reći da ne dolazi do razilaženja, jer smo različiti po naravi, no uspijevamo pronaći balans i fokusirati se na zajednički rezultat", objašnjava Lucija, čije riječi potvrđuje i Martin. Zajedno prate aktualna događanja u vinogradu, podrumu i na tržištu, dijele informacije i pružaju si potporu.

image

Kao enolozi u Feričancima stvaraju moderna vina pod etiketom Enosophia

DANIJEL SOLDO/CROPIX

Upoznali su se prije šest godina na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a zbližile su ih terenske nastave i obilasci vinograda gdje su kroz upoznavanje sorti i razgovor o vinima bolje upoznali i jedno drugo. Tako su 2016. pred kraj fakulteta postali par, a iduće godine otputovali na stažiranje u Kaliforniju jer su dobili stipendiju Miljenka Mikea Grgicha, hrvatskog vinara koji je u Americi stvorio vinsko carstvo.

U Sonoma Valleyju su bili tijekom cijelog razdoblja berbe - od kolovoza do prosinca 2017. - što im je bio prvi praktični susret s proizvodnjom vina.

Ondje su shvatili i koliko je važna prezentacija te uvidjeli da kultura ispijanja vina u Hrvatskoj može i mora biti na mnogo višem nivou.

image

Lucija i Martin upoznali su se na fakultetu, a pred kraj studija postali su par

DANIJEL SOLDO/CROPIX

"Najveća greška prilikom ispijanja vina je pretjerano alkoholiziranje. Dobro društvo i atmosfera znaju ponijeti, no jako je važno je zadržati prisebnost i fokus na vinu jer je to bit njegova konzumiranja. Treba moći osjetiti razliku u okusima i doživjeti iskustvo koje pruža. Mi vinari smo druželjubivi i volimo dijeliti svoja iskustva. Jedva čekamo da nam dođu prijatelji kako bismo mogli degustirati nešto novo i diskutirati o tome", govori Martin, koji je prvi doticaj s vinogradarstvom imao još u djetinjstvu. Njegov je djed u mjestu Poličnik u Ravnim kotarima imao vinograd gdje je Martin već s pet godina pomagao u berbi grožđa, a kasnije i u podrumu.

Sličnu priču ima i Lucija, samo što je njezin djed imao vinograd u mjestu Mihovljan u Hrvatskom zagorju.

"Poznato je da su Zagorci veseli ljudi s dugom tradicijom uzgoja vinove loze pa nema kuće koja nema svoj vinograd i klet. S obitelji sam vikendom iz Zagreba odlazila u Mihovljan, radila s djedom i tatom u vinogradu i tu se probudila moja ljubav prema kreiranju vina", kaže Lucija, dodajući kako se ona i Martin navečer vole opustiti uz čašu vina, a smatra i da kvalitetna kapljica svaki stol čini ljepšim i elegantnijim.

image

Posao su dobili putem natječaja, a vlasnik ne samo da ih je zaposlio "u paketu" već im je dao i potpunu slobodu stvaranja

DANIJEL SOLDO/CROPIX

Posao u Feričancima - za koje priznaju da nisu ni znali gdje su - dobili su putem natječaja. A vlasnik ne samo da ih je zaposlio "u paketu" već im je dao i potpunu slobodu stvaranja.

"Svidjelo nam se i to što je ondje najzastupljenija frankovka, sorta crnog vina tipičnog za kontinentalnu Hrvatsku, koja se u tom kraju uzgaja više od 200 godina. Ona nam je u fokusu i smatramo je sortom budućnosti. U vinu Rubi Fusion smo je spojili s merlotom i cabernet sauvignonom", objašnjava Martin, otkrivajući kako do kraja godine planiraju lansirati i odležani pjenušac Memorija od 100 posto rajnskog rizlinga.

image

Trs No. 5 nagrađen je brončanim Decanterom

DANIJEL SOLDO/CROPIX

U prvoj godini Enosophia je predstavila dva pjenušca izrađena charmat metodom, Today blanc i Today rose, kojima žele poslati poruku da je svaki dan razlog za slavlje uz čašu laganog i aromatičnog pjenušavog vina. Za svoj rad dobivaju i nagrade, među kojima je i brončani Decanter za Trs No. 5, a kako intenzivno rade na proširenju ponude, nesumnjivo će ih biti još.

Linker
23. travanj 2024 09:39