living4media / Vkstockimages
Kućno zelenilo

Život u vazi: Vodič za sve one koji dosad nisu imali 'sreće' s biljkama niti mnogo prostora za njihov uzgoj

Smatrate da nemate ‘zelene’ ruke? ili vam se čini da je u stanu premalo prostora da biste u njega unijeli i pokoju teglu s cvijećem? Razuvjerite se uz vodič Gloria IN magazina za uzgoj biljaka u vodi.

Čak i ako vam dosad nije “preživjela” niti jedna biljka koju ste unijeli u vlastito okruženje, ne znači da morate odustati od ideje života među zelenilom. Jer metoda uzgoja u vazi idealna je za zaboravne, nemarne i početnike koji tek planiraju oplemeniti dom cvijećem.

Prednost njegovanja bilja u vodi jest i to što se u tom slučaju izbjegne kupnja i prljanje ruku zemljom, a uz to “vrt” je moguće stvoriti i u posve malenom prostoru. Naime, jedino što vam je potrebno jest - vaza, odnosno spremnik vode.

3 transparent glass vases filled with clear water and a branch of monstera deliciosa inside in front of a potted pilea peperomioide plant on a turquoise background. Play of light and transparency. Minimal still life color photography, Image: 446911295, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Loulouvonglup / Alamy / Alamy / Profimedia
Profiemdia / Loulouvonglup / Alamy / Alamy /
Za uzgoj izvan zemlje najzahvalnija vrsta je Philodendron scandes.

Od svih filodendrona, za uzgoj u vazi najzahvalniji je Philodendron scandes.

, Image: 133274557, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Piotr Marcinski / Alamy / Alamy / Profimedia
Piotr Marcinski / Alamy / Alamy / Profimedia
Dracaena sanderiana/sretni bambus.

Zbog ravne čvrste stabljike Sretnom bambusu gode visoke vaze. Kako biste bili sigurni da se neće prevrnuti, u vodu dodajte i pokoji kamen koji ste skupili na ljetovanju.

Osim toga, na taj način lišavate se potencijalnih štetnika koji napadaju biljke posađene u teglama, dok istodobno zadržavate sve benefite koje donosi kućna flora. Najvažnija među njima je kvalitetniji zrak, jer upravo nezahtjevne i otporne vrste koje se preporučuju za uzgoj u vodi filtriraju i vlaže kućnu atmosferu.

, Image: 81039489, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: GWI/Jacqui Dracup / Garden world images / Profimedia
GWI/Jacqui Dracup / Garden world images / Profimedia
Chlorophytum comosum / biljka pauk / zeleni ljiljan.

Zelenom ljiljanu bit će dovoljna i posve plitka posuda.

Tradescantia pallida/ crvenolisni puzavac

Crvenolisnom puzavcu mijenjajte vodu svakih nekoliko dana i stavite ga u duboku posudu.

Neki od njih su zlatni puzavac, filodendron i - sretni bambus koji će vam, jamčimo, donijeti zadovoljstvo, osobito kad vidite njegov brzi napredak. Sve što vam je potrebno jest komad stabljike s listom - primjerice crvenolisnog puzavca - a tko zna, kad uočite pojavu korijenja, možda ga poželite i posaditi.

Water drops on a golden pothos (Epipremnum aureum) leaf., Image: 443324935, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia
Science Photo Library / Sciencep
Epipremnum aureum / zlatni puzavac

Zlatnom puzavcu mijenjajte mu vodu svakih nekoliko dana, a smjestite ga u staklenu bocu.

Posuda, staklene čaše, boce...

Izbjegavajte metalne vaze jer hrđa može biti pogubna za biljku. Odabirom posve neprozirne posude sprječavate pak nastanak algi koje se mogu pojaviti u kombinaciji zelenila, vode i sunčeve svjetlosti.

Fiksator

Spužva za aranžiranje cvijeća pomoći će vam učvrstiti biljku u posudi, no sakrijte je kamenčićima, pijeskom ili šljunkom. Spužva je funkcionalni, a ne dekorativni element.

Press
Vrč Vanlingen koji može biti i vaza129,90 kn ikea.com/hr; Spužva Profi za aranžiranje cvijeća 10,90 kn bauhaus.hr.

Čstač

Stavite u vodu malo ugljena u prahu ili komadu. Održavat će higijenu unutar vaze i spriječiti neugodne mirise.

Hrana

Vodi dodajte manju količinu tekućeg gnojiva, u skladu s preporukom otisnutom na pakiranju.

Pročitajte i:

Linker
19. travanj 2024 06:24