Odustao od odjeće

BIZNISI GORANKA FIŽULIĆA Magma definitivno ide u stečaj, a njegov online servis za 3D printanje pritisnut je problemima

Izazovi su zaštita autorskih prava, porezni tretman i kvaliteta, no 3D printanje je posao budućnosti, kaže Fižulić
 Neja Markičević / EPH

Nakon što je to pokušao u industriji tekstila, Goranko Fižulić pokušava pronaći svoje mjesto u industriji 3D printinga. No, ide li mu bolje s time nego što mu je išlo s odjećom, teško je reći jer brojke iz poslovanja ne želi otkriti.

Fižulić iza sebe ima propalu Magmu, koja je u četvrtom kvartalu 2016. zabilježila ukupne prihode od 45,8 milijuna kuna, ali i dobit od 44,8 milijuna kuna. No, kako je pojasnio, to nije rezultat poslovanja, nego zakasnjelog knjiženja pravomoćnog rješenja predsječajne nagodbe iz 2014. Magma stoga samo čeka stečaj.

Povratak u biznis s odjećom zakupom poslovnog prostora u koji se trebao smjestiti Mango također nije uspio, a kad je riječ o njegovu novom biznisu, boljki je zasad podosta.

Prije dvije godine, naime, Fižulić je pokrenuo online servis LikeFigures, koji spaja dizajnere, vlasnike 3D printera i one koji žele uslugu 3D printanja. No, žali se na probleme na koje nailazi on i cijela ta industrija. Prvi je što ta tehnologija ne omogućuje adekvatnu zaštitu autorskih prava, drugi je to što platforma posluje u raznim dijelovima svijeta, ali nema svagdje lokalnu tvrtku pa se postavlja pitanje poreznog tretmana, a treći, pak, nemogućnost kontrole kvalitete.

- Imali smo takvih slučajeva, no bilo je samo dva, tri posto reklamacija.Tipične su to bolesti novih tehnologija i novog tržišta, koje će se s vremenom riješiti. Sa mnom ili bez mene, to je budućnost - uvjeren je Fižulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:43