Privatni album
IVY DESIGN

Hrvatica koja je postala zvijezda berlinske dizajnerske scene: 'Mnogo mi je lakše raditi sa ženama'

Specifičan stvaralački kod lansirao je Ivanu Bukvić među zvijezde berlinskih dizajnera, a ona je samo jedna od uspješnih Hrvatica s kojima smo razgovarali u aktualnom broju magazina Gloria Glam.

Novi ured Ivy Designa - studija za uređenje interijera koji je prije dvije godine u Berlinu pokrenula Hrvatica Ivana Bukvić (34) - izgleda poput otkačenog dnevnog boravka. U izlogu je drvo banane, bršljan visi sa svih strana, a zavjese s listićima i zelena fotelja privlače poglede prolaznika u prestižnoj četvrti Mitte. Ivana, koja se u Njemačku doselila prije devet godina u potrazi za novim izazovima, trenutačno je jedna od najzauzetijih berlinskih dizajnerica interijera. Iza nje je stotinjak uređenih ureda, stanova, restorana, kafića, slastičarnica... A svim tim prostorima zajedničko je jedno: odišu toplinom, maštovitošću i ljubavlju prema prirodi.

- Postoji nekoliko stvari po kojima je moj rad prepoznatljiv. Zaštitni znak mi je bršljan (eng. ivy) i koristim ga kad god mogu. Toliko volim zelenilo da sam ga uspjela unijeti čak i u ured tvrtke koja prodaje dijelove za ratne avione. Zabavlja me spajati nespojivo pa u jednom uredu biljke vire čak i iz ladica metalne komode iz 19. stoljeća koju sam kupila na sajmu antikviteta. U svaki prostor stavljam zavjese, koje mu daju toplinu i poput obrva na licu uokviruju svaku dobru priču. A jedna od najvažnijih stvari pri uređenju interijera mi je zajedništvo, što znači da su prostori dizajnirani tako da potiču na druženje. Cilj svega je da se u svakom prostoru, bilo da je riječ o uredu ili baru, osjećate kao kod kuće - kaže Ivana Bukvić, koja je za uređenje restorana zdrave hrane ErnteZeit prošle godine osvojila nagradu A' Design award.

PRIVATAN ALBUM
Za uređenje restorana zdrave hrane Ernte Zeit u centru Berlina Ivana je prošle godine osvojila nagradu A'Design award.

ERNTE ZEIT
Toplinu prostora postigla je korištenjem isključivo prirodnih materijala, a akcentirala ga mnoštvom biljaka

U provedbi raznih nekonvencionalnih ideja Ivani pomaže njezin tim, specifičan po tome što se sastoji isključivo od žena.

- Ima nas sedam, a iako sam prije u timu imala i muškarce, shvatila sam da mi je mnogo lakše raditi sa ženama. Bolje se snalaze u stresnim situacijama, tvrdoglave su, uporne i ne daju se smesti. Također, odlične su u žongliranju između više projekata istovremeno. Moj mali tim, u kojem mi je desna ruka Đurđevčanka Ilona Pintar, dosad je osmislio mnoge projekte, a jedan od najizazovnijih je bila slastičarnica White&Rose. Taj romantični interijer u ružičastoj i bijeloj boji osmislili smo u prostoru u kojem je nekoć bila rupa od dizala, invalidski WC i malo skladište - objasnila je Ivana, čiji prosječni dan počinje u šest ujutro spremanjem i vožnjom sedmogodišnjeg sina Luke i četverogodišnje kćeri Arije u školu i vrtić.

BERLINER-LICHTBILD
Romantični interijer slastičarnice White&Rose u cijelosti je osmišljen u paletama bijele i ružičaste

BERLINER-LICHTBILD
Romantični interijer slastičarnice White&Rose u cijelosti je osmišljen u paletama bijele i ružičaste

Vožnju podzemnom željeznicom do posla koristi za pisanje mailova i aktivnosti na društvenim mrežama, a u uredu je od devet. Kako osobno koordinira i vodi pregovore za sve projekte, cijeli dan je na sastancima s klijentima ili sa svojim curama razrađuje smjernice za pojedine poslove. U 15 sati odlazi po djecu i ostatak dana posvećuje njima. Često se, kaže, dogodi da već u 21.30 zaspe zajedno s klincima, a ako ne, nastavi odgovarati na mailove do dugo u noć. Na takav radni tempo navikli su je od malih nogu majka Marica, građevinska tehničarka, i otac Ivan, vlasnik tvrtke za autoprijevoz. Obitelj se iz rodne Dervente 1992. doselila u Zagreb, u kojem je Ivana, iako ju je odmalena privlačio dizajn, magistrirala računovodstvo i financije. No rad u vlastitom servisu za računovodstvo nije je ispunjavao pa je kao 25-godišnjakinja otišla u Berlin. Pridružila se ekipi koja je kupovala stare stanove i adaptirala ih za prodaju te bila zadužena za opremanje prostora. Njezini stanovi su se kupcima sviđali i brzo prodavali pa je, ohrabrena uspjehom, prešla na uređenje velikih kompleksa coworking ureda.

ANDREAS LUKOSCHEK
Uređenje kompleksa coworking ureda Rent24 bilo je prvi Ivanin veliki angažman, u kojem je prostor za druženje uredila poput dnevnog boravka

ANDREAS LUKOSCHEK
Uredi su puni otkačenih detalja

Rent24
Copyright Andreas Friese
Andreas Friese
Konferencijska soba u coworkingu uređena je u pop-art stilu s industrijskim detaljima

Dizajnirala ih je na posve neuobičajen način: svaki ured unutar zgrade bio je drugačiji, simpatičan, pun šarma i boja. Klijentima su se iznova oduševljavali pa je Ivana bila zatrpana narudžbama. Novi poslovi pristizali su sami, što ju je potaknulo da 2017. otvori vlastiti studio.

Privatni album

- Sretna sam jer sam u Berlinu ostvarila svoje snove. To je grad koji slavi jedinstvenost i različitost. Inspirativan je, mladenački, zanimljiv... Kad želim vidjeti nešto što će me nadahnuti i uljepšati mi dan, navratim u hotel Soho House ili u Grace bar Hotela ZOO jer imaju predivan interijer. Obožavam kupovati u shopping centru Bikini, koji izgleda poput velikog concept storea. To je sjajno mjesto za izlazak s prijateljicama, s kojima nakon kupnje odem u Monkey Bar na hummus i čašu vina. Veliki sam gurman, a jedno od omiljenih mjesta mi je japanski restoran Aiko na Rosenthaler Platzu - govori Ivana, koja se najbolje opušta kuhajući.

PRIVATAN ALBUM
Pri uređenju apartmana za studente Ivana je posebnu pažnju posvetila funkcionalnim detaljima

Majstorica je za cheesecake i povrtna variva, a najviše voli ono s koprivom i krumpirom. Recept za liječenje stresa joj je pečenje domaćeg kruha pa u šali kaže kako se po broju ispečenih štruca vidi koliko je tjedan bio napet. Vikendom najradije ode biciklom na čuvene berlinske buvljake u Ulici 17. July i Mauerparku, gdje uživa u karaokama i pronalazi komade za vlastitu kuću, o kojoj kaže: - Prije dvije godine kupila sam 121 godinu staru vilu od 330 četvornih metara u berlinskoj četvrti Dahlen. O tome u kakvom je stanju bila najbolje govori to da su je susjedi zvali "vještičja vila". No kad je preuredim, bit će poput ružnog pačeta izraslog u prekrasnu labudicu - završava ova uspješna i inspirativna poslovna žena.

Magazin Gloria Glam, koji ima novi vizualni identitet, je u prodaji, a možete nas pratiti i na Instagramu @gloriaglammagazine te svoje glam trenutke dijeliti pod #feelglam

Linker
24. travanj 2024 03:59