Profimedia, TEMP Rex Features
NETAKNUTA PRIRODA

Baška - raj za turiste i naturiste otoka Krka

Uz netaknutu prirodu i srednjovjekovne spomenike, adut Baške u predsezoni je i Festival otočne baštine, sporta i janjetine.

Bašćanska ploča i lijepe plaže mnogima su glavna asocijacija na mjesto Baška na jugoistoku otoka Krka. No sve je više prepoznatljiva i zbog manifestacije Crna ovca, koja se organizira od 18. do 20. svibnja, a objedinjuje sport, kulturu i gastronomiju. Posjetitelje, uz ostalo, očekuje državno natjecanje u šišanju ovaca, međunarodna jedriličarska regata, noćna biciklistička tura...

VALAMAR

Ljubitelje tradicijskih običaja privući će Zametski zvončari i radionica filcanja vune, a umjetnosti izložba slovensko-hrvatskog slikara Leona Zakrajšeka, majstora japanskih tehnika, te skulpture od slame Osječanina Nikole Fallera. Bit će i odličnih svirki - među izvođačima su grupe Detour i Psihomodo pop - te specijaliteta od janjetine.

FINI ZALOGAJI

Baška je privlačna i onima koji samo žele uživati u lijepoj prirodi i čistom zraku što ga povremeno osvježava bura s Velebita. Razvoj turizma u Baški potaknule su plaže, i to daleke 1908. - kad je otvoreno prvo kupalište na otoku Krku. Najprije su počeli dolaziti Česi, koji su i danas vjerni tom mirnom ribarskom mjestu, a potaknuo ih je Emil Geistlich, direktor praške tiskare Narodna politika, čiji se spomenik nalazi uz plažu. Baška ima tridesetak plaža od bijelog šljunka, među kojima je najpoznatija i najljepša Vela plaža, dugačka gotovo dva kilometra. Uz nju je mnogo kafića i restorana, a najpoznatiji je Cicibela, s 20-godišnjom tradicijom. Na jelovniku su vrhunske morske delicije poput jastoga i škampi, a ima i velik izbor tjestenina i pizza.

Restoran Cicibela na rivi nudi svježu ribu i morske plodove poput škampi i jastoga

Njivice 15.05.2017
Drazen Lesica - restoran Rivica
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Tradicionalni krčki specijalitet su šurlice - tjestenina oblikovana oko pletaće igle

SVIJET PODMORJA

Popularno mjesto za hedoniste je i konoba Garofulin, gdje se mogu kušati zalogajčići od domaćeg kruha, sira i pršuta te vrhunska vina. Bašku je idealno posjetiti u predsezoni kad nema mnogo kupača, a sadržaja ne manjka. U središtu mjesta je Akvarij Baška, gdje posjetitelji na prostoru od 220 četvornih metara mogu vidjeti djelić bogatog jadranskog podmorja. U 21 akvariju ima više od 100 vrsta riba i drugih vrsta - morskih mačaka, murina, jastoga, hobotnica... - a zanimljiva je i zbirka školjaka i puževa, jedna od najvećih u Hrvatskoj. Baška ima i brojne izletničke staze te kulturno-povijesne spomenike, među kojima je svakako najpoznatija Bašćanska ploča.

Akvarij Baška_foto Luka Tabako
LUKA TABAKO
Zavičajni muzej ima bogatu etnografsku zbirku, a akvarij više od 100 vrsta riba, školjke i puževe

Baska, Krk, 180710
Usporkos pogorsanju vremena u primorju, u Baskoj na otoku Krku i dalje je sjalo sunce, na radost mnogobrojnih turista i kupaca. Ugodjaj na plazi usavrsila je blaga bura koja je vrucinu i sunce ucinila lakse podnosljivima, a najlmladje i one razigranije razveselila visokim valovima.
Na slici: Vrijeme je bilo idelano za jedrenje na dasci, a valovi i vjetar pokazali su se zabavnima za sve dobne skupine.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / Hanza Media
Zbog povoljnih vjetrova popularno je i jedrenje na dasco

STAROHRVATSKI SPOMENIK

Potječe iz 1100. godine, pisana je glagoljicom i dokumentira darovanje zemlje kralja Dmitra Zvonimira benediktinskom samostanu. Pronađena je u obližnjem mjestu Jurandvoru, i to u ranoromaničkoj crkvi sv. Lucije, u kojoj je danas kopija Bašćanske ploče jer je original u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Ljubitelji sakralne umjetnosti svakako trebaju posjetiti i baroknu župnu crkvu sv. Trojice u kojoj je srebrni križ krčkih knezova Frankopana. Zanimljiva je i crkva Majke Božje na Gorici, najvećem marijanskom svetištu Krčke biskupije. Izgrađena je početkom 15. stoljeća, a poznata je po zvonu s kraja 16. stoljeća, koje zvoni kad mjesta bašćanske doline posjećuje biskup. I konačno, tu je Zavičajni muzej Baške s etnografskom zbirkom iz koje se može mnogo naučiti o tom malom, ali u svakom smislu bogatom mjestu.

jurandvor,280403
crkva u jurandvoru u kojoj je nadjena bascanska ploca
foto zeljko sop
-pok-
Željko Šop
Crkva sv. Lucije u Jurandvoru gdje je pronađena Bašćanska ploča

Baska, Krk island, Dalmatia, Croatia - 27 Jul 2007
Croatia - 2007

Filename: croatia_0707_VSZ_74.jpg
Headline: Croatia
By-line: Szilard Voros
Credit: Europress
Copyright Notice: (c) EUROPRESS
Urgency: 5
Country: Croatia
City: Baska
Date Created: 20070727
Source: Europress
Version: 2 698459x, Image: 222506947, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features

Linker
19. travanj 2024 13:04