Sjedalica na stolcu Mia izrađena je od prozračne tkanine...
DOMAĆI DIZAJN

Čudo iz Hrvatske: Dječji stolci hrvatske dizajnerice Dorje Benussi

Zagrebačka produktdizajnerica Dorja Benussi osmislila je stolce koji potiču emocionalni i fizički razvoj djeteta.

Dječji stolci koje je osmislila zagrebačka produkt-dizajnerica Dorja Benussi (27) pravo su malo čudo: osim kao klasični stolac, mališanima će poslužiti i kao utočište, ljuljačka, tajno skrovište... Uz praktičnu stranu, taj inovativni senzorni namještaj djetetu pruža ugodu i poticaj za emotivni i fizički razvoj.

produkt dizajnerica Dorja benussy, zagreb, 050518
Na manifestaciji SaloneSatellite u sklopu Salona namještaja u Milanu osvojila je drugu nagradu u konkurenciji 650 dizajnera

Naime, stolac kojem je dala ime Mia lako se pretvara u utočište jer je sjedalica izrađena od prozračne poliesterske tkanine, nije fiksirana i kada dijete sjedne, platno ga obujmi i osjeća se kao u majčinu zagrljaju. Taj model ima gornji dio skrojen poput kapuljače pa se dijete - kada se zaželi mira - u jednom potezu može izolirati od okoline.

Processed with VSCO with l2 preset
Sjedalica na stolcu Mia izrađena je od prozračne tkanine...

Processed with VSCO with l2 preset
... te može poslužiti kao utočište, ali i igračka

Drugi stolac koji nosi naziv Ika zapravo je ljuljačka jer sjedište nije fiksirano, uvijek se lagano pomiče i namijenjeno je djeci kojoj treba više podražaja.

Processed with VSCO with hb1 preset
Stolac Ika zapravo je i ljuljačka, a obožavaju je djeca svih dobi

Prototip tih stolaca mlada je dizajnerica predstavila lani na Zagreb Design Weeku, gdje je i pobijedila, a njezin rad ovih je dana prepoznala i struka izvan Hrvatske. Naime, na manifestaciji SaloneSatellite posvećenoj mladim dizajnerima, u sklopu Sajma namještaja u Milanu, osvojila je drugu nagradu. Veliki je to uspjeh s obzirom na to da je u konkurenciji bilo više od 650 dizajnera iz cijelog svijeta. - Nagradu nismo očekivali jer smo na sajam otišli kako bismo predstavili svoje stolce. Uostalom, prijavili smo se s dva mjeseca zakašnjenja, no nekim su nas čudom primili i na kraju se isplatilo. Ovo priznanje nas je ohrabrilo da nastavimo dalje, a dobili smo i pet tisuća eura pa je veselje to veće - govori dizajnerica kojoj je partner u projektu suprug, grafički dizajner Ivan Benussi. Zajedno su smislili naziv Tink Thing za svoje senzorne stolce te osnovali tvrtku Benussi&The Fish. O tim neobičnim stolcima počela je razmišljati još tijekom studija industrijskog dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Na kraju su joj oni bili tema diplomskog rada, koji je te 2016. proglašen najboljim na godini.

- Tijekom studija često sam se pitala zašto dizajnirati namještaj kada na tržištu ima tisuće modela stolova, stolaca, kreveta... Što se uopće novo može izmisliti. A onda sam shvatila da namještaj, osim privlačnog dizajna, mora biti i koristan. Tako sam došla na ideju da osmislim stolce koji će djeci pomoći u emotivnom i fizičkom razvoju. Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu upisala sam seminar iz senzorne integracije kako bih naučila što sve utječe na razvoj djeteta. Što sam se više educirala, moja je ideja dobivala smisao, a rezultat su ovi stolci - kaže dizajnerica koja je prije petnaest mjeseci prvi put postala mama.

- Moja kći Zima po prirodi je živahna i obožava stolac ljuljačku Ika, no kada poželi mir, draži joj je stolac Mia - kaže Dorja Benussi i dodaje da u proizvodnju stolaca kreću za mjesec dana, kada će formirati i cijene. Izrađivat će ih u dvije veličine, za mališane od dvije do pet godina te za malo veće klince od šest do dvanaest godina. Dotad se ovi modeli mogu isprobati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, gdje se od 11. do 20. svibnja održava Tjedan dizajna.

Linker
22. travanj 2024 16:59