ELLIE CASHMAN Tapete cvjetnog printa
INTERIJERI

Cvijeće novog doba: Floralni motivi u modernom domu

Britanske ladanjske kuće opet su inspiracija ljubiteljima floralnog uzorka.

Koliko god bio popularan na ljetnim haljinama, cvjetni je uzorak u interijeru uvijek pomalo kontroverzan. Mnogi ga smatraju zastarjelim i nerijetko kičastim primjerom ‘stila koji su voljele naše bake’. Čak je i Ikea (prije dvadesetak godina) u reklami pozivala mlade ljude da se riješe staromodnog cvjetnog namještaja svojih roditelja i prigrle minimalističku skandinavsku estetiku. No floralni uzorak otprije nekoliko desetljeća i danas nije isti, suvremeni izbor prepun je neočekivanih varijacija i primjena tog klasičnog motiva.

MARIMEKKO Stolnjak cvjetnog printa

ELLIE CASHMAN Tapete cvjetnog printa

Odličan primjer moderne interpretacije cvijeća je sve što radi House of Hackney. Mladi dizajnerski duo iz londonske četvrti Hackney popularnost je stekao upravo korištenjem cvjetnog printa inspiriranog britanskim ladanjskim kućama i interijerima.

SURFACE VIEW Tapete cvjetnog printa

‘Oduvijek nam se sviđao takozvani chintz stil, no sada smo dovoljno hrabri da to i priznamo’, izjavila je za britanski The Guardian Frieda Gormley, koja je sa suprugom Javvyjem M Royleom 2011. osnovala studio House of Hackney. Ovog su proljeća svoju cvjetnu ljubav podijelili sa švedskim brendom &Other Stories u kolekciji odjeće i modnih dodataka inspiriranih umjetnicima s početka 20. stoljeća iz grupe Bloomsbury - među kojima je bila Virginia Woolf.

HOUSE OF HACKNEY Uzorak Artemis na tapetama i lampi

Izvorno potekao iz Indije, motiv cvijeća osvojio je Europu još početkom 17. stoljeća, a zbog prečeste i prekomjerne primjene mnogima je postao iritantan. Danas ipak postoje načini za uspostavljanje prave ravnoteže - nekoliko pomno odabranih detalja, poput tanjura, jastuka, posteljine ili zavjesa, uvijek će dobro funkcionirati.

MARCEL WANDERS Tepih Queen Eden

Stolnjak, 145x200 cm 149,90 kn WWW.HMHOME.COM

Dovoljan je i jedan snažan akcent za postizanje efekta: tamne tapete s krupnim cvjetnim uzorkom izgledat će impresivno u svakoj prostoriji, a i tepih, poput kultnog modela Marcela Wandersa za Moooi, je zanimljiv način za unošenje ‘prirode’ u životni prostor. Čini se da je Marija Antoaneta uistinu imala pravo kada je rekla da je novo ono što je donedavno bilo - samo zaboravljeno.

WORLD MARKET Sofa Floral Liliana Loveseat

Trosjed Violetta 233x93x87 cm 5575,20 kn LESNINA

Čaša od bambusa 99 kn SOHO

Prekrivač, 140x200 cm 199 kn JYSK

Pločica Adore 20x50 cm komad 39,90 kn BAUHAUS

Tabure, 42x35x35 cm 629 kn KARE

Jastučnica, 30x50 cm 89 kn ZARA HOME

Fotelja Giulietta 1999,99 kn EMMEZETA

Keramički tanjur, 79,99 kn HOME SWEET HOME

URBAN OUTFITTERS Dekorativni jastuk

PETER SANDBACK Stol Nail Table

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
21. travanj 2024 07:38