DOKTER AND MISSES Kassena kolekcija namještaja inspirirana drevnom arhitekturom www.dokterandmisses.com
ŠARENI MOTIVI

Dobre vibracije iz Afrike u domovima diljem svijeta

Bogata tradicija utkana u šarene motive na tkaninama ovog je proljeća vrelo nadahnuća dizajnerima odjeće - ali i namještaja te ukrasa za kuću.

Filmski hit ‘Black Panther’ - koji se donedavno prikazivao i u domaćim kinima - skrenuo je pozornost na Afriku, snažnu silu u tehnologiji, modi i dizajnu. Ekranizacija Marvelovog stripa - prvog znanstveno-fantastičnog filma čija je radnja smještena na Crnom kontinentu - potaknula je interes za takozvani ‘afrofuturizam’, stilski pokret koji spaja afričku tradiciju sa suvremenom tehnologijom, a starim plemenskim motivima ukrašavaju se hi-tech tkanine... Upravo je ta kombinacija bogatog nasljeđa i suvremenih trendova u kreiranju novog vizualnog jezika jedan od razloga zbog kojih je rad afričkih dizajnera trenutačno toliko zanimljiv svjetskom tržištu. U prilog popularnosti afričke estetike govori i činjenica da je nakon šestogodišnje stanke u Nigeriji ponovno aktiviran Arise modni tjedan na kojem je predstavljeno 50 kolekcija iz 16 zemalja, a najbolji dizajneri izlagat će i na njujorškom Tjednu mode u rujnu.

Haljina iz kolekcije DURO OLOWU

Novi pojam u svijetu dizajna je afroturizam, spoj plemenske baštine i suvremene tehnologije.

GEORGIA FLECK Tepih Everything napravljen od ostataka materijala tradicionalnom tehnikom tkanja

DOKTER AND MISSES Kassena kolekcija namještaja inspirirana drevnom arhitekturom www.dokterandmisses.com

Nije novost da kreatori nadahnuće pronalaze u vlastitoj tradiciji, ali (još) nedovoljno poznato bogatstvo i šarenilo afričkog kontinenta vrelo je nadahnuća u radu kreativaca diljem svijeta. Među njima je i britanski arhitekt tanzanijskog podrijetla David Adjaye, koji je preklani - osim što je bio kurator izložbe o afričkom tekstilu u muzeju dizajna Cooper Hewitt, Smithsonian u New Yorku - predstavio vlastitu kolekciju tekstila koja spaja tradicionalne afričke motive i apstraktnu geometriju, dizajniranu za Knoll. Ta je pak kultna dizajnerska kuća na nedavno održanom Milanskom sajmu namještaja predstavila kolekciju Legends of Carpets inspiriranu - afričkim kontinentom.

BOUBACAR DOUMBIA Materijali nastali na radionici tradicionalnog tekstila za mlade www.ndomo.ne

BEATRICE DURANDARS Les Empocheurs košare nastale u suradnji sa seoskim tkalcima www.beatricedurandard.fr

ANTHROPOLOGIE WALTERKNOLL Sklopivi stolci Elefant Terai www.anthropologie.com

Fotografije krajolika, savana i zalazaka sunca pretvorene su u apstraktne slike, a zatim ručno utkane u tepihe i jastuke koji odišu elegancijom. I komercijalne kuće strelovitom brzinom proizvode trendovske detalje za uređenje doma ukrašene šarenim uzorcima koji omogućuju da duh daleke Afrike prenesemo u svoju neposrednu blizinu - pomoću sagova i ukrasnih jastuka u dnevnom boravku, komode u spavaćoj sobi, stolaca u blagovaonici...

Košara Agne 20x26x15 cm 44,95 kn, JYSK

Stolac Econo 96x45x50 cm 1399 kn, KARE

Jastuk za sjedenje 79,99 kn, WWW.HMHOME.COM

Jastuk Fransine 50x50 cm 99,90 kn,IKEA

ZIZAMELE Keramička posuda iz udruge za obuku siromašnih umjetnika www.zizamele.co.za

ZVEN Tepih Zo s motivom tradicionalne afričke maske www.cc.tapis.com

WALTER KNOLL Tepih iz kolekcije Legends of Carpets www.knoll.com

Lampa Tutu - pobjednica natječaja za najljepši predmet Južne Afrike 2018. www.mashtdesignstudio.com

Keramička posuda 299 kn, HARVEY NORMAN

ISUNA Ručno rađeni Acacia tanjuri www.isuna.co.za

Pripremila Slavica Šagolj

Linker
19. travanj 2024 14:04