Brege oko Novog Marofa krase brojni vinogradi
 Tomislav Čamić
Novi Marof

Gradić među bregima u Varaždinskoj županiji čaroban poput Toskane

Među bregima u Varaždinskoj županiji krije se Novi Marof, gradić čiji su aduti bogata povijest i djela Ivana Rabuzina, velikana naivne umjetnosti.

Tradicionalna likovna manifestacija Rabuzinovi dani, koja se od 25. ožujka do 10. travnja održava u Novom Marofu, u Kulturnom centru nazvanom po velikom umjetniku, mogla bi biti povod, ali ne i jedini razlog posjeta tom pitoresknom mjestu u Varaždinskoj županiji. Na putu prema gradiću s nešto više od 13.000 stanovnika - od Zagreba udaljenom šezdesetak kilometara - brežuljkasti krajolik nalik na Toskanu podsjetit će vas na motive s Rabuzinovih slika i tapiserija. Ivan Rabuzin - kojem je rodni kraj bio izvor trajnog nadahnuća - rođen je u selu Ključ nedaleko od Novog Marofa 27. ožujka 1921., a umro je 2008.

Likovni teoretičari smatraju ga najvećim slikarom hrvatske naive, ali i uglednim predstavnikom modernog slikarstva. O njegovoj likovnoj ostavštini, koja se organizirano može razgledati i u rodnoj kući u Ključu (projektirao ju je slavni Vjenceslav Richter), brinu se sin Damir i vitalna supruga Ljubica.

Siniša Sović
O umjetnikovoj ostavštini brine se supruga Ljubica

Izložba tapiserija, koja se tijekom Rabuzinovih dana prikazuje u Kulturnom centru u Novom Marofu, iznimno je značajan dio umjetnikova opusa. Predstavljeno je 11 tapiserija različitih formata - izrađenih tehnikom ručnog tkanja osamdesetih godina prošlog stoljeća u francuskoj radionici La Lisse d’Aubusson i tehnikom taftinga u Zivtexu u Zaboku, današnjoj tvornici sagova Regeneracija Zabok. U njima se ogleda sva poetičnost Rabuzinova likovna stvaralaštva, umjetnikov istančan osjećaj za kolorit i suptilno prepoznavanje motiva u krajoliku kojim je bio opčinjen i kojem je cijeli život bio strastveno privržen.

Siniša Sović
Rabuzinova tapiserija nalazi se u Muzeju suvremene umjetnosti u japanskoj Urawi, a motivi iz rodnog kraja krase i posuđe Rosenthal

Siniša Sović

Rabuzin galerija

Rabuzinovo Sunce, uronjeno u krajobraz u kojem su i kuće i crkve bojom i oblikom harmonizirane s prirodom, otvara vrata sasvim nepoznatog likovnog svemira. Svjetsku slavu Rabuzin je stekao izradom svečanog zastora za Kazalište Takarazuka u Tokiju i tapiserijom postavljenom u velikoj predavaonici Muzeja suvremene umjetnosti Saitama u japanskom gradu Urawi. Njegova se djela nalaze u nekim od najuglednijih galerija i muzeja u svijetu, a motivi iz njegova kraja krase i porculansko posuđe tvrtke Rosenthal.

POVIJESNE GRAĐEVINE

Posjet Novom Marofu valja upotpuniti razgledavanjem ruševina srednjovjekovne utvrde Grebengrad iz 13. stoljeća, danas izletišta s planinarskim domom, baroknoklasicističkog dvorca Erdödy s početka 18. stoljeća u zaštićenu perivoju, obnovljene Crkve Kraljice Sv. Krunice iz 15. stoljeća, spomenika nulte kategorije, i drugih kulturno-povijesnih znamenitosti.

Ostaci utvrde Grebengrad, sagrađene u 13. stoljeću

Proljetno cvijeće u izletištu blizu Grebengrada

Barokni dvorac s perivojem bio je u vlasništvu obitelji Erdödy

Remetinec

RAZVIJENO GOSPODARSTVO

Dobar prometni položaj - neposredno uz izlaz s autoputa Zagreb-Goričani - omogućio je Novom Marofu ubrzan gospodarski razvoj temeljen na obrtništvu, poduzetništvu i snažnoj industriji. U gradu je više od stotinu malih, srednjih i većih tvrtki. Ljubitelji prirodne kozmetike ne bi trebali propustiti posjet OPG-u Jakopović gdje se, u lijepo uređenom showroomu, nudi cijeli asortiman proizvoda cijenjene domaće marke Kuća magične trave. A sve o ekološkom uzgoju i suvremenoj preradi aromatičnog bilja zainteresiranima može objasniti fitoaromaterapeutkinja Snježana Mikulčić Jakopović. Jednodnevni izlet u Novi Marof može se pretvoriti u pravi užitak otkrivanja nedovoljno poznate Hrvatske i njezinih kulturno-povijesnih, proizvodnih i gastronomskih osobitosti.

Tradicionalno jelo toga kraja je gusta juha od buče - uz dodatak sušenih sjemenki

Obitelj Jakopović izrađuje prirodne sapune na bazi matičnjaka

Linker
23. travanj 2024 00:49