Getty Images
ELEGANTNI INSTINKT

Kaputi, haljine i gležnjače ove zime obožavaju pepita uzorak: Odabrali smo top 15 komada

Ove sezone stil se mjeri veličinom hit uzorka: riječ je o crno-bijelom kvadratnom motivu koji krasi vunena odijela i pamučne haljine

Kombinacija crne i bijele među najelegantnijim je odabirima, čak i kad je riječ o običnoj trenirci - rekao je jednom prilikom američki dizajner Ralph Lauren, čija modna kuća ove godine slavi pedeseti rođendan. Doduše, u svojoj zimskoj kolekciji nije predstavio ni trenirke ni sportsku odjeću, nego je profinjenost crne i bijele dočarao odijelima, kaputima i haljinama. Sašiveni su od vunenih i pamučnih tkanina, a ukrašeni dijagonalno spojenim kvadratima maštovitih naziva - za Francuze je to, naime, pijetlov korak (le pied-decoq), a za Britance očnjak psa goniča (houndstooth).

HERALDI FOR WOMEN

Kvadrati su relativno mali, a zbog “zareza” na uglovima naprosto titraju pred očima. Pod povećanjem, pak, izgledaju apstraktno, kao kad se slatka bubamara pod lupom pretvori u monstruma. Tako je i u Laurenovim odjevnim setovima sitni uzorak na odijelima u kontrastu s pet puta uvećanim uzorkom na šalovima.

Rosie Huntington-Whiteley wears a plaid Houndstooth suit with a sailor cap as leaving her hotel in New York City

Pictured: Rosie Huntington-Whiteley
Ref: SPL1664168 260218 NON-EXCLUSIVE
Picture by: SplashNews.com

Splash News and Pictures
Los Angeles: 310-821-2666
New York: 212-619-2666
London: 0207 644 7656
Milan: 02 4399 8577
photodesk@splashnews.com

World Rights
SplashNews.com
Britanska manekenka i glumica Rosie HuntigtonWhiteley

I drugi su dizajneri iskoristili taj potencijal pa su jednakim uzorkom u dvije veličine postigli živopisne rezultate na odjeći i dodacima - kao francuski dizajner Christian Lacroix prije trideset godina ili Pierre Cardin prije pedeset. Riječ je, naime, o modnom klasiku kakav je i pepita uzorak. Sličan je ovom “zubatom”, slične veličine i dojma, pa ga dizajneri koriste na isti način: za stroge poslovne komade koji bi, da su samo crni ili bijeli, bili dosadnjikavi.

PARIS, FRANCE - MARCH 06:  A model, fashion detail, walks the runway during the Louis Vuitton show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2018/2019 on March 6, 2018 in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images
LOUIS VUITTON

Pepita je, pak, dobila ime po španjolskoj plesačici Josefi (Pepi) de la Olivi koja je u drugoj polovici 19. stoljeća svojim plesom zaluđivala muškarce diljem Europe - ona je, naime, voljela nositi haljine tog uzorka. No u suvremenoj modi bolje izgleda na “muškim” komadima, kao što su predimenzionirani kaputi širokih revera. Jedan takav dobro će doći u zimskoj garderobi jer pristaje uz elegantnu crnu haljinu, poslovno odijelo i ležerne traperice, kao i uz crnu te bijelu obuću koja je ove sezone vrlo moderna. Slično je i s crno-bijelim uzorkom prince de Galles, čije tanke vodoravne i okomite linije križane pod pravim kutom mogu biti dostojna zamjena onima kojima su kvadrati - osobito ako su uvećani - ipak previše upadljivi. I premda se svi ti uzorci slažu sa svakom bojom, ove je sezone dizajnerima najmilija kombinacija s crnim odjevnim predmetima: vunenim dolčevitkama, kožnatim hlačama i svilenim haljinama.

Vuneni kaput 4313 kn PINKO

Vuneni kaput Joseph 8200 kn HERALDI WOR WOMEN

Vunene hlače Scotch&Soda 999 kn EUROPA 92

Kaput od poliestera 549 kn ZARA

Jakna od poliestera 549 kn MANGO

Štofana jakna 459 kn C&A

Pamučni baloner 449 kn MOHITO

Suknja od poliestera 159 kn TALLY WEIJL

Jakna od poliestera 399 kn NEW YORKER

Haljina 259 kn SPRINGFIELD

Vunena šilterica 780 kn CLYDE. WORLD

Torba od tekstila 199 kn CARPISA

Tenisice Balmain 4899 kn XYZ

Gležnjače Gianvito Rossi 850 eura WWW.NET-A-PORTER.COM

Gležnjače od tekstila 499 kn MASS

Pripremila Iva Gradišer

Linker
15. travanj 2024 13:33