WireImage
STIL

Krojevi koji se pamte - i traju

Film ‘Fantomska nit’, oskarovski laureat u kategoriji kostimografije, podsjetnik je na profinjeni stil 50-ih godina prošlog stoljeća kojim su, unatoč sveopćem sportskom trendu, nadahnute mnoge ovosezonske kolekcije - jer je damski izgled uvijek na cijeni.

Ležerno i udobno glavne su karakteristike suvremene odjeće. No kad je riječ o svečanim prilikama, većina ipak radije bira raskoš- no nabrane suknje, salonke, strukirane sakoe i korzetirane haljine - sve ono što se pedesetih godina prošlog stoljeća smatralo uobičajenom dnevnom garderobom. Ti odjevni predmeti krojeni su tako da oblikuju figuru u obliku pješčanog sata, utegnu struk i naglase bokove, istaknu ramena, a sastoje se i od tridesetak krojnih dijelova i nekoliko slojeva tkanina - glavne tkanine, međupodstave, podstave...

UK. Vicky Krieps in the  ©Focus Features new movie: Phantom Thread (2018). 
Plot: Set in 1950's London, Reynolds Woodcock is a renowned dressmaker whose fastidious life is disrupted by a young, strong-willed woman, Alma, who becomes his muse and lover., Image: 361344325, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark
Profimedia, Landmark
Luksemburška glumica Vicky Krieps kao Alma Elson

U to se uvjerio i britanski glumac Daniel Day-Lewis, koji je zbog uloge fiktivnog dizajnera Reynoldsa Woodcocka u filmu "Fantomska nit" redatelja Paula Thomasa Andersona (igra u domaćim kinima) išao na tečaj krojenja i šivanja. Uživljen u ulogu, satima je proučavao kreacije Cristobala Balenciage i Christiana Diora koji je osmislio stil "New Look", po kojem su poznate modne 50-e, vrijeme u koje je smještena radnja filma.

Britanski glumac Daniel Day-Lewis kao dizajner Reynolds Woodcock

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 18:  A model walks the runway at the Paul Costelloe presentation during London Fashion Week September 2017 on September 18, 2017 in London, England.  (Photo by Anthony Harvey/BFC/Getty Images for The British Fashion Council)
Getty Images for The British Fas
PAUL COSTELLOE

Kostimograf Mark Bridges, koji je za rad na tom filmu dobio nagradu Oscar, nadahnuo se kreacijama Hardyja Amiesa, Normana Hartnella, Charlesa Jamesa, Michaela Sherarda i Johna Cavanagha, modnih dizajnera poznatih 50-ih, a danas pomalo zaboravljenih. A godine u kojima se odbacila pretjerana kićenost, pojednostavila forma i uvele laganije tkanine nadahnule su i druge dizajnere - i to u kolekcijama za sezonu proljeće/ljeto 2018. Joseph Font, kreativni direktor kuće Delpozo, kreirao je široke suknje od laganog tila i svile kroja iz 50-ih, koji je modernizirao šarenim uzorcima i upadljivim kombinacijama boja. Maria Grazia Chiuri iz kuće Christian Dior, pak, osuvremenila je ostavštinu njezina osnivača koristeći aplikacije od krupnih metalnih listića te ležerne i robusne materijale kakav je traper.

179 kn, C&A

1419 kn, Marella

Haljina od tila i čipke 3600 kn, Nebo

Haljina od tila 2600 kn, Hippy Garden

320 kn, Šopingholičarka

919 kn, Varteks

1350 kn, Jolie’s

369,90 kn, Orsay

Slavlje ženske figure: suknja punog kruga, strukirani sako i cipele šiljastog vrha

PRIJEDLOG 1

Pamučna vesta 379 kn, Naf-Naf

Suknja od poliestera 349,90 kn, Mango

Balerinke od umjetne kože 479 kn, s.Oliver

PRIJEDLOG 2

Pamučna majica 1467 kn, Patrizia Pepe

Pamučne hlače 980 kn, Max&Co.

Cipele Giancarlo Paoli 2590 kn, Karla

PRIJEDLOG 3

Pamučna majica 1320 kn, Gant

Suknja od poliestera 1390 kn, Pervoi

Cipele od lakirane umjetne kože 199 kn, Humanic

Linker
20. travanj 2024 02:53