Tepih Vegas Pop, 120x170 cm 689 kn, Tepih Centar
geometrijski namještaj

Ljepota jednostavnih linija

Geometrijski je namještaj elegantan i pročišćen te se zbog toga uklapa u potpuno različite stilove i dobro pristaje u svaki prostor.

Geometrijski je namještaj elegantan i pročišćen te se zbog toga uklapa u potpuno različite stilove i dobro pristaje u svaki prostor.

Katkad je najjednostavnija linija sasvim dovoljna da se izraziš - kako u crtežu, tako i u dizajnu namještaja. Linijski ili geometrijski namještaj djeluje kao brza skica rukom prenesena s papira u prostor, a premda je već gotovo cijelo stoljeće prisutan u dizajnu, i dalje djeluje vrlo suvremeno.

Metalni stolić Antonino Sciortino, promjera 40 cm, 1904,10 kn, Et Cetera

Početke tog stila, kao i mnogih drugih, možemo naći u djelima autora koji su se okupljali oko škole Bauhaus, poput Marcela Breuera i njegova ‘Wassily’ stolca iz 1925. ili Brune Pollaka i njegova ‘RP-7’ iz 1932. Nešto kasniji radovi slavnog francuskog dizajnera Rene-Jeana Caillettea i danas izgledaju kao da su tek izišli iz tvornice, a zapravo slave 60. rođendan. Tajna je njihove dugovječnosti u tome što su svedeni na svoju esencijalnu formu te djeluju gotovo apstraktno.

Tepih Vegas Pop, 120x170 cm 689 kn, Tepih Centar

I u hrvatskom se dizajnu mogu pronaći primjeri čije se oblikovanje temelji na jednostavnoj i ogoljenoj metalnoj konstrukciji, poput popularnih lampi Model studija Grupa ili Numenovih stolaca Polygon. Rasvjetna tijela ciparskog dizajnera Michaela Anastassiadesa također su dobar primjer tog pristupa: njegova kolekcija String, koju je napravio u suradnji s tvrtkom Flos, sastoji se od jednostavnih minimalističkih lampi ‘razapetih’ između dva zida tankim kabelima. Anastassiadesova lanjska kolekcija nastavlja se na njegov dotadašnji rad, ali je ovaj put inspirirana mobilima i poput tih kinetičkih skulptura djeluje u savršenom balansu, elegantno kao nakit. Upravo su elegancija i čistoća osnovne karakteristike takvih komada i zbog toga se dobro uklapaju u potpuno različite stilove i u gotovo sve prostore. No taj stil najprivlačniji je zbog svoje iskrenosti - jer su svi objekti pročišćeni do temeljne konstrukcije - a ona mu je, zapravo, i osnova.

Ormarić Lixhult 60x35x92 cm 527 kn, Ikea

Komoda Aarup 147x68x41 cm 1199 kn, Yjsk

Zidno ogledalo H&M Home, 159,90 kn

Umbra okvir za slike promjera 58 cm 649 kn, Amelie

Tepih Parquet Tetragon, 213x312 cm 1876 eur, gan-rugs.com

Stropna lampa Shape Up Cone, dizajn Ladies and Gentlemen Studio 6580 eur, rollandhill.com

Zidna polica Nuovo 55x10x37 cm 159,99 kn, Emmezeta

Fotelja - ležaljka Duo s lampom, dizajn Muller Van Severen, mullervanseveren.be

Svjetiljka Orbit inspirirana planetima i njihovim putanjama, dizajn Lukas Peet

Stropna lampa Kikkerland 99,99 kn, Home Sweet Home

Ormarić Framed, dizajn Koenraad Ruys, mocaline.com

Luster Discus Vine 3 od modularnih elemenata, dizajn Jamie Gray 3963 eur, mattermatters.com

Stol A3 promjera 40 cm i visine 45 cm dizajnerice Željke Zrnić 1220 kn, mobiliar.com.hr

Stolac Duetto 449 kn, Harvey Norman

Pripremila Slavica Šagolj

Linker
26. travanj 2024 06:04