MREŽASTI MODELI

Ljetno pletivo: Namještaj od bambusa, ratana i slame

U dizajnu ' mrežastih' modela dogodila se prava mala revolucija: pomalo dosadne sive komade zamijenile su kreacije jarkih boja i atraktivnih uzoraka.

U dizajnu ' mrežastih' modela dogodila se prava mala revolucija: pomalo dosadne sive komade zamijenile su kreacije jarkih boja i atraktivnih uzoraka.

U ruci torba nalik na košaru, u dnevnom boravku premreženi stolac - trendovi u svijetu mode i dizajna interijera ove su sezone posve usklađeni. U prilog tome govore i statistike na društvenim mrežama: fotografije namještaja i modnih detalja od ratana, slame, bambusa i pruća na Instagramu su podijeljeni petstotinjak tisuća puta, a slične su brojke i na Pinterestu. Među obožavateljicama ljetnog pletiva je i pomodna reality zvijezda Kourtney Kardashian, kojoj su kultni stolci dizajnera Pierrea Jeannereta iz 50-ih godina prošlog stoljeća - sa sjedalom i naslonom od pletenog ratana - omiljeni komadi namještaja.

ALLEGORY Stol i stolice www.gebruederthonetvienna.com

ANTHROPOLOGIE Ležaljka Canyon www.anthropologie.com

No naslonjači, ležaljke i drugi komadi od ratana - biljke slične vinovoj lozi iz porodice palmi - mnogo su više od vrućeg hita za jedno ljeto. Zbog elastičnih niti izuzetne čvrstoće, koje se lako pletu, namještaj od ratana isplativa je investicija. Upravo je njegova izdržljivost razlog njegove višestoljetne popularnosti u izradi stolaca. Najpoznatiji model s pletenim sjedalom - Thonetov No.14 - kreiran je još davne 1859., a do 1930. već je prodan u više od 50 milijuna primjeraka.

SEBASTIAN HERKNER Stolci Banjooli www.sebastianherkner.com

Bečka kuća Gebrüder Thonet i danas je aktivna, a svoj klasični, bezvremenski stil osuvremenjuje suradnjama s mladim dizajnerima - poput danskog dua GamFratesi (zajedničke kolekcije Allegory i Targa). I španjolska kuća Expormim, koja je od šezdesetih specijalizirana za pleteni namještaj, osuvremenila je svoj izričaj nedavnom suradnjom s dizajnerom Jaimeom Hayonom. Njihova zajednička kolekcija Frames ručno je rađena od ratana koji je zatim bojen kako bi se postigao nov i svjež izgled materijala. U modi je i ‘pletenina’ od drugih materijala, poput plastične užadi korištene u izradi stolaca modne kuće Marni, a popularni su i modeli od konopa i konca.

MOROSO Stolac Tropicalia, dizajn Patricia Urquiola www.moroso.it

Stolac Marni iz kolekcije 100 chairs WWW.MARNI.HR

Klasični pleteni namještaj - koji je vrhunac popularnosti dosegnuo u sedamdesetima - na prvu ne izgleda odviše moderno, no u kombinaciji s različitim materijalima i bojama itekakvo je vizualno osvježenje u prostoru. S više istovjetnih komada postiže se rustikalni efekt, no u spoju s modernim namještajem opći je dojam prozračan i - trendovski.

Sofa Ambia promjera 170 cm 4499 kn, LESNINA

Stropna lampa 449 kn, IKEA

Košara promjera 30 cm 259 kn, ZARA HOME

Ležaljka Amatio 120x30x198 cm 3999 kn, LESNINA

Fotelja Samantha 6390 kn, HARVEY NORMAN

Fotelja Castelo 499,99 kn, EMMEZETA

Luster Giardino WWW.SERVOMOTO.COM

Krevet Cane WWW.ATELIERTWOPLUS.COM

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
26. travanj 2024 11:36