ABLM ARQUITECTOS Škola u Salamanci www.ablm.es
 I M A G E N S U B L I M I N A L
MORSKA ESTETIKA

Prugice nisu hit samo u modi: 'Morski' uzorak volimo i u uređenju doma

Nezaobilazan u modi za ljetnih mjeseci, uzorak s trakama različitih boja vrlo je atraktivan i u domu, jer priziva morsku estetiku koja budi optimizam.

Mornarske majice, plavobijeli kupaći kostimi ili suncobrani - pruge su definitivno najprivlačniji uzorak u ljetnim mjesecima, kako u modi tako i u dizajnu jer “na prvu” dočaravaju morsku estetiku koja budi optimizam. No pruge su istodobno i sveprisutni arhitektonski motiv u oblikovanju građevina u obalnim krajevima, kao i onih "na kontinentu" čiji je cilj evocirati “dobre vibracije” područja s mnogo sunčanih dana. Primjer za to je projekt britanskog studija JaK u gradu Eastbourne: ondje su sagradili rotirajuću kolibu za promatranje Sunca, čija su vrata obojena u plave pruge mora i neba te narančaste koje simboliziraju suton.

FRANCESCO RUSSO
JAK STUDIO Spy Glass kućica na plaži za promatranje Sunca i mora www.jakstudio.co.uk

Španjolski arhitekti ABLM Arquitectos su pak školu u Salamanci uredili pomoću raznobojnih pločica postavljenih u vertikalne trake.

I M A G E N S U B L I M I N A L
ABLM ARQUITECTOS Škola u Salamanci www.ablm.es

ALEXANDRE ZVEIGE
DAVIDE MACULLO & DANIEL BUREN Kuća u Švicarskoj www.macullo.com

I u interijerima su pruge jednako dobar izbor za stvaranje idilične atmosfere. Mogu se slagati na razne načine, a dramatično transformiraju opći dojam prostora. Kombinirajući "modele" različitih širina ili pak raznolike tipove prugica postižu se dojmljivi efekti. U plavo-bijeloj kombinaciji rezultat je "morski svjež" i prozračan, dok deblje linije u žarkim bojama ostavljaju snažan dojam kojim se naglašava važnost neke prostorije. Mogu se aplicirati na zidove, pomoću tapeta i boje, ili koristiti kao akcenti na tkaninama i detaljima dekora. Odlično se "slažu" i slojevi različitih prugastih uzoraka, međusobno kombinirajući vertikalne i horizontalne linije. A za ovo ljetno vrijeme najprikladnije su one koje koloritom asociraju na prirodu - poput žute, narančaste, zelene i plave - u paru s bijelom.

NETA TESLER Jastuci Knot www.knots-studio.com

YAIZA DRONKERS LONDOÑO Ručno rađena ležaljka Poncho za brand Maka

Warp + Reason kolekcija keramike www.richardbrendon.com

MISSONI HOME Ručnik Hugo www.missonihome.com

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
18. travanj 2024 11:46