Woodpecker Flooring parket Goodrich www.woodpeckerflooring.co.uk
INTERIJERI

Riblja kost od poda do stropa

Svojevrsni znak prepoznatljivosti starih građanskih stanova - gdje se motiv slova ‘v’ pojavljuje na parketima - poželjan je i na zidovima minimalistički uređenih novih prostora, ali i na tekstilu i detaljima.

Uzorak riblje kosti ukorijenjen je u našoj percepciji - toliko smo ga naviknuti viđati na podovima starih građanskih stanova da se može reći da smo ga i prestali primjećivati. No na tajse klasični uzorak ponovno obraća pažnja i - srećom - više nije osuđen samo na ‘gaženje’. Ove sezone, naime, krasi zidove soba, kupaonica, tekstil… Riječ je o uzorku s jasnim oblikom slova ‘V’, koji je ime dobio jer asocira na - riblji kostur. Najprije se koristio u tkanju (može ga se pronaći na staroegipatskim tepisima), ali najpoznatiji je kao način slaganja podnih površina - od popločenja ulica do parketa.

Woodpecker Flooring parket Goodrich www.woodpeckerflooring.co.uk

Porculanske pločice Denim www.mandarinstone.com

Pločice Carrara www.mandarinstone.com

Tapeta www.inhabitliving.com

Tapeta Living www.fermliving.com

Tapete Betapet www.etsy.com

Danas se mogućnost njegove primjene toliko povećala da ga - čak i u klasičnoj drvenoj varijanti - možemo pronaći na neočekivanim mjestima; tradicionalni motiv složen od dasaka koristi se, primjerice, kao zidna obloga, posebice popularna u uređenju interijera kafića. To je, naime, odličan način za postizanje dinamike u prostoru bez da se pritom poseže za (bojom ili printom) nametljivim rješenjima.

Čak i kad je zid obložen jednobojnim pločicama, ako su složene u riblju kost, ploha izgleda trodimenzionalno i dinamično

Pločice Gloss Pink www.toppstiles.co.uk

Tako se i izuzetno popularne "subway" pločice sada slažu u "cik-cak" varijantu, a ovisno o mjerilu, dobro funkcioniraju i kao kuhinjski ili kupaonski zid. Čak i kad su jednobojne, pločice složene na ovaj način djeluju trodimenzionalno, a s kombinacijama boja mogućnosti su nebrojene - od spoja nježnih, neutralnih nijansi do snažnog "color-blockinga". Isto vrijedi i za namještaj: riblja se kost koristi kao metoda slaganja boja ili način za isticanje prirodne teksture nekog materijala. U svakom slučaju, "staromodni" dizajn ovog proljeća u domove unosi posve suvremeni štih.

Desertni tanjur 107 kn, Oko Stola

Monologue London is proud to present in exclusive the italian brand Budri. A Collection of unique pieces of marble furniture and accessories designed by Patricia Urquiola where natural textures meet artisanal design and modern technology in an extraordinary combination of colours and shapes.
Stol Zig Zag, dizajn Patricia Urquiola www.artemest.com

Vrtna klupa 599 kn, Lesnina

Tepih 135x190 cm 699,90 kn, Emmezeta

Stol Massas, dizajn Patricia Urquiola za Moroso Proning

Jastučnica 30x50 cm 259 kn, Zara Home

Stolac Ko Lanta 85x44x54 cm 2059 kn, Kare

Pripremila Slavica Šagolj ; Fotografije Vladimira Spindler

Linker
06. ožujak 2024 09:42