Shutterstock
PRIJESTOLNICA ISTARSKOG TURIZMA

Slikoviti istarski gradić: Razglednica iz Rovinja

Slikoviti gradić na zapadnoj obali Istre nudi mnogo toga i prije početka ljetne sezone - u svibnju se ondje okupljaju ljubitelji fotografije, starih automobila, vrhunske hrane te - adrenalina.

Osim što je prijestolnica istarskog turizma, romantični i slikoviti grad Rovinj već je jedanaest godina domaćin jednog od najvećih fotografskih festivala u jugoistočnoj Europi. No manifestacija Rovinj Photodays, koja se održava od 4. do 6. svibnja, prerasla je regionalne okvire: ove je godine, naime, pristiglo čak 12 tisuća radova iz više od 40 zemalja svijeta, a 100 najboljih bit će izloženo u Zavičajnom muzeju.

FOTKE, ROCK I REGGAE

Osim toga, u Zajednici Talijana bit će predstavljene fotografije lanjskog pobjednika Domagoja Burilovića, kao i Branka Lenarta, koji je ovjekovječio istarsko selo Krkavče i njegove stanovnike. U Centru vizualnih umjetnosti Batana četiri autorice emigrantice izložit će radove nadahnute zemljama u kojima sada žive, a u crkvi sv. Tome mnoge će privući izložba najveće svjetske fotoagencije Magnum. U Rovinju će tih dana biti i dobrih tuluma, a svirat će domaći bendovi Magic Rock i One Dread, poznat po reggae zvuku.

rovinj 05.05.2017
Rovinj Photo Days
na slici:
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Na ulicama i trgovima bit će izložene fotografije, ali i oldtimeri

Rovinj, 060517
U prostoru Zavicajnog muzeja u Rovinju sluzbeno je otvoreno 10. izdanje festivala fotografije Rovinj Photodays. Izlozbu pobjednika i finalista godisnjeg natjecaja otvorio je glavni selektor, Willie Osterman. Ovogodisnji program festivala odvijao se 5. i 6. Svibnja, sa nizom izlozbi, susreta te fotografskih radionica i predavanja.
Na fotografiji: natjecaj Fotomaraton.
Foto: Davor Zunic
Davor Žunić

ADRENALINSKI OVISNICI

U gradu na zapadnoj obali Istre u isto će vrijeme uživati i ljubitelji prošlosti - odnosno starih automobila. Održava se, naime, Histria classic, izložba i međunarodna utrka oldtimera, te Memorijal ‘Andreas von Bismarck’, posvećen praunuku prvog njemačkog kancelara Otta Von Bismarcka i zaljubljeniku u Istru. Početkom svibnja na svoje će doći i zaljubljenici u adrenalinske sportove. U parku prirode Zlatni rt, kilometar i pol od središta Rovinja, na događanju Penjimo se zajedno svatko će se moći okušati u slobodnom penjanju - naravno, pod nadzorom profesionalaca.

grad Rovinj_Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno_ foto Igor Crnković
Igor Crnković
Škola slobodnog penjanja u parku prirode Zlatni rt

HRVATSKI UMJETNICI

Oni koji bi ipak radije samo šetali mogu napraviti ‘đir’ starom gradskom jezgrom, kojom dominira barokna crkva sv. Eufemije. Do nje vodi uličica Grisia prepuna galerija, među kojima je i ona zagrebačke umjetnice Dunje Božek Zubak te njezina sina Marka Zubaka. Iako je on poznat po izrađivanju papirnatih igračaka, u Rovinju se mogu kupiti njegove skulpture od epoksija i cementa te ulja na platnu njegove majke. U ulici Fontika je, pak, galerija Brek gdje se prodaju slike, skulpture, nakit i razni drugi predmeti hrvatskih umjetnika.

rovinj 05.05.2017
Marko Zubak
na slici:
foto vedran peteh
Vedran Peteh
U uličici Grisiji smještena je ateljegalerija zagrebačkog umjetnika Marka Zubaka

MIRISNI PARK

U Rovinju je i mnogo šarmantnih hotela i apartmana. U staroj gradskoj jezgri lani je otvoren hotel Spirito Santo Palazzo Storico, renovirano zdanje iz 20-ih godina prošlog stoljeća, koje ima sedam dvokrevetnih soba nazvanih po rovinjskim ulicama. U prizemlju je recepcija s kaminom, lounge bar, vinoteka i vrt s cisternom iz 1964. Za obitelji s djecom idealan je Amarin na sjeverozapadnoj strani grada, nekoliko metara od mora. Riječ je o obiteljskom hotelskom kompleksu s 280 soba, dječjim igralištima i igraonicama, ali i takozvanim parkom mirisa. Ondje je, naime, krajobrazna arhitektica Ksenija Jurčić Diminić zasadila mali botanički vrt s čempresima, bademima, stablima nara, mirtom, lavandom, smiljem, kaduljom...

, Image: 347201917, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Aperitiv bar Zajednice Talijana Circolo nudi koktele, craft piva, sitne zalogaje, živu glazbu i - kvizaška natjecanja

Restoran Bookeria nudi domaća jela s internacionalnim štihom

Hotel Spirito Santo

U glavnoj rovinjskoj ulici Careri nalazi se malo mirisno carstvo - parfumerija Profumo di Rovigno.

Linker
15. travanj 2024 21:49