BANG & OLUFSEN Zvučnici BeoSound Shape www.bang-olufsen.com
Zid s pričom

Tapete, naljepnice i ogledala kao umjetnički ukrasi

Atraktivne tapete, pluto i ogledala zanimljivih oblika dobro su rješenje za razbijanje monotonije.

Premda dodatnog prostora u stanu obično nedostaje, nekako se često dogodi da jedan od zidova ostane prazan, neiskorišten i vizualno posve neatraktivan. A manjak podne površine trebao bi, zapravo, djelovati poticajno - jer se maštovite ideje mogu realizirati i na vertikalnim površinama. Oplemenjeni zid tada se pretvara u najatraktivniju površinu u domu, s kojom se usklađuje sve ostalo (takozvani ‘statement’ zid).

U suvremenim stanovima jezgra životnog prostora najčešće je prostorija u kojoj je televizor, oko kojeg se okupljaju ukućani. Zbog toga još više vremena provedemo ispred ekrana... No, nema potrebe da izbacujemo televizor - treba samo promijeniti fokus u prostoru za druženje. A statement zid savršen je baš za to. Njegovo uređenje ne podrazumijeva nužno veliki trošak: dovoljno je obojiti ga ili obložiti tapetom. Ili pak plutom - nakon čega postaje idealna podloga za pribadanje poruka i zabilješki. A postavimo li plutene obloge na zid u radnu sobu, on funkcionira poput predimenzioniranog ‘mood boarda’ - plohe na koju možemo složiti kolaž slika i tekstova koji nas inspiriraju.

KAZA Zidne pločice Concrete www.kaza.com

DUSEN DUSEN ModuLayer zidni magneti www.dynamicspaces.com

BANG & OLUFSEN Zvučnici BeoSound Shape www.bang-olufsen.com

Flis tapeta 10x0,53 m 149,90 kn, BAUHAUS

Crna boja s efektom školske ploče također je dobar odabir - jer se po njoj može šarati kredom. Statement zidovi mogu se urediti i samo jednim ‘statement’ komadom, poput uokvirene slike, velikog ogledala, rasvjetnog tijela, karte svijeta, makramea... ili čak lijepog komada tkanine. To je i površina za izlaganje neke osobne kolekcije - šešira, gitara ili filmskih plakata - a pretvara se u dirljivu galeriju kad se oblijepi osobnim fotografijama i tako pretvori u spomenar ispred kojeg će se svi rado zadržavati

Zidna polica Gard 2 komada 75 kn, JYSK

Stalak za fotografije Cascade 219,99 kn, H O M E SWEET HOME

Metalni ukras 40x90x2,5 cm 848,67 kn, LESNINA

Zidno ogledalo Aronos 90x2x32 cm, 737 kn, MEBLO

Zidni panel sastavljen od kovčega 230x120 cm KARE

Umjetna biljka u ‘kockama’ koje se mogu spajati 26x26 cm, 24,90 kn, IKEA

Drveni sat 129,99 kn, EMMEZETA

Lampa Sailor 690 kn, HARVEY NORMAN

Pripremila Slavica Šagolj

Linker
25. travanj 2024 04:40