DOM PO MJERI

Wabi Sabi: Ljepota nesavršenosti

Drevna japanska filozofija koja vrednuje 'mane' i tragove vremena na stvarima nadahnjuje suvremene dizajnere - čije naizgled nedovršene kreacije unose toplinu u dom.

Proizlazi iz japanske kulture i budizma te se temelji na pronalaženju ljepote u nesavršenostima: wabi, u slobodnom prijevodu jednostavnost i sklad s prirodom, te sabi kao ljepota s "patinom", glavne su karakteristike estetike s Dalekog istoka koja je u 2018. globalni trend u uređenju domova. Njeni se poklonici nazivaju wabibitos, a vode se umjerenošću, skromnošću i autentičnošću te ne teže gomilanju stvari. Te generalne i zapravo životne postavke u uređenju doma primjenjuju se tako da se prednost nad industrijskim proizvodima daje predmetima od prirodnih materijala i ručne izrade. Šarm prostoru koji je nagrizlo vrijeme daju upravo oni koji u njemu žive: zagovornici japanske filozofije smatraju da dom ne smije izgledati poput salona namještaja, svakog trenutka spreman za objavu na Instagramu.

Komoda Goa 2689 kn, Kare

Komoda Charlene 120x40x80 cm 2899,99 kn, Emmezeta

Drveni stolac Marco 729 kn, Harvey Norman

Ormarić Stockholm 93x45x122 2690 kn, Ikea

U duhu wabi sabija jest i bojenje prostora (namještaja i zidova) u zemljane nijanse te korištenje materijala poput drva, kamena, gline, pamuka i lana. Za cjelokupni dojam važni su naizgled nedovršeni predmeti, no za razliku od estetike shabby chica, gdje se nove predmete namjerno čini starijima - na primjer brušenjem premaza boje s pokućstva - ovdje se radi o komadima kojima se dopušta prirodan proces starenja i prihvaćaju sve promjene koje s tim dolaze, poput nastanka pukotina ili blijeđenja boje.

Drvena komoda Coincasa

Stolić Antoine 70x74 cm 2185 kn, Bella Forma

I mnogi suvremeni dizajneri cijene takav pristup u izradi modernog namještaja. Među njima je i Britanka Ilse Crawford: u suradnji s bosanskim dizajnerima i stolarima iz kolektiva Zanat, koji rade na očuvanju bosanske drvodjelske tradicije, kreirala je komodu Touch na kojoj su vidljivi tragovi alata. A keramičarka Laura Letinsky osmislila je set posuđa bez namjere da bude pravilan: njegova je privlačnost, naime, baš u tome što je nesavršen. U današnjem svijetu, gdje se u svakom segmentu života nameće natjecateljski duh, pravo je osvježenje - i utjeha - opustiti se i živjeti zadovoljno - sa svim namjernim ili slučajnim pukotinama, nepravilnostima i asimetrijama.

Tepih Genova 135x195 cm 899,99 kn, Tepih Land

Samoljepljiva folija 90x210 cm 64,90 kn, Bauhaus

Laneni prekrivač 230x250 cm 999 kn, Zara Home

Vrč A la Maison 237,93 kn, Home Sweet Home

Ručno rađeno porculansko posuđe Molosco, dizajn Laura Letinsky www.artwareeditions.com

Keramički tanjur Rustico 149 kn, Lesnina

Drveni pladanj 79,90 kn, Jysk

Stolić Memoria inspiriran tradicionalnim meksičkim namještajem www.ewe-studio.com

Stol Blocks 200x54 cm 3985 kn, Amelie

Naslonjač Rufus 75x90x85 cm 5199 kn, Kare

Pripremila Slavica Šagolj; Fotografije Vladimira Spindler

Linker
22. travanj 2024 22:50