VRIJEDI LI TOLIKO?

Čuvena Warholova slika Marilyn Monroe, jedina koja je preživjela ‘atentat‘, prodaje se za milijardu i pol kuna!

”Shot Sage Blue Marilyn” slika

 Stephen Lovekin/Shutterstock Editorial/Profimedia
Aukcijske kuće ranga Christies‘a rijetko griješe. Ova slika, smatraju, ima toliku vrijednost jer su sve ostale stradale u ‘atentatu‘ na Warholove slike

Aukcijska kuća Christie's u ponudi će na svojoj tradicionalnoj aukciji imati među ostalim i djelo Marilyn Monroe kojeg je naslikao Andy Warhol. Predviđena je početna cijena, a aukcijske kuće tog ranga rijetko griješe, 200 milijuna dolara, odnosno milijardu i pol kuna. Naziv je djela "Shot Sage Blue Marilyn", datira u 1964. godinu, a na prodaji je iz kolekcije Thomasa i Doris Ammann. Predviđeno je da pod aukcijski čekić dođe 9. svibnja, zajedno s još trideset pet djela iz kolekcije. Ako se previđanje ostvari, bit će to najskuplje djelo suvremene umjetnosti ikad prodano na aukciji.

Za sada, rekord drži Warholov rad iz serije "Smrti i nesreće", prodan na aukciji za 100 milijuna dolara. Riječ je o radu iz serije "Silver Car Crash (Double Disaster)".

Trenutačni rekord na ovom području drže djela Pabla Picassa, pa će, ako se ravna isključivo po cijenama, ovaj američki umjetnik slovačkog podrijetla, od španjolskog preuzeti primat najvećeg suvremenog umjetnika.

Andy Warhol, o čijem se životu trenutačno može pogledati i dokumentarac na Netflixu, naslikao je glumicu prvi put 1962. godine, kada je počinila samoubojstvo. Bazirao je svoj rad na isječcima iz filma "Nijagara", fokusirao se na njezino lice. I kasnije mu se često vraćao. Iz aukcijske kuće Christie's poručuju da je riječ o jednom od najprepoznatljivijih djela ikada u povijesti, uspoređuju ga s Leonardovom Mona Lisom te s Venerom Sandra Botticellija.

Zanimljivo je da iz druge aukcijske kuće, Bonhams, nude rad po znatno manjoj cijeni, isti je model, i isti autor. Slika je nastala tri godine kasnije, a na prodaji će biti tri dana kasnije.

No, struka navodi da razlika u cijenama, ima itekako utemeljenja. Naime, u rujnu 1964. godine, u Warholovoj znamenitoj Tvornici, na zidu se nalazilo pet novih djela, s likom karizmatične glumice. No, umjetnica Dorothy Podber, u posjetu je Warholu pucala na četiri od pet slika, rekla je da je to njezina konceptualna umjetnost. Umjetnik Jack Champlin, koji je bio prisutan, kasnije se prisjećao: "Na jednoj je zabavi Andy rekao Dorothy: mogu li pucati u tebe. Ona je odgovorila: "Da, ako ja mogu u tebe", a on je zakazao sastanak za sutrašnji dan, kojeg je shvatila doslovno. Nakon svega, imala je doživotnu zabranu ulaska u njegov studio.

Najpoznatija Warholova rečenica, kako se uspostavilo, proročanska, bila je da će "u budućnosti svatko imati petnaest minuta slave". Slikao je slavne ljude, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor i Elvisa, ali i one iz svakodnevice, za koje je vjerovao da imaju "ono nešto". I sam je sebe pretvorio u slavnu osobu,, bio je to dio njegova umjetničkog koncepta.

Nekadašnji dekorater izloga, nesigurno, bljedunjavo dijete, pažnju je javnosti na sebe privukao 1962. godine, kada je naslikao juhu Campbell te ju izložio u Ferus Gallery u Los Angelesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:40