Nepoznata povijest Zagreba

Golemi hotel u Gundulićevoj, te Epidemiološki zavod, jedinstveno i uznemirujuće zdanje‘ arhitekta Drage Iblera

Hotel u Gundulićevoj

 Hrvatski muzej arhitekture HAZU
Bio je ujedno to i prvi natječajni rad, tada mladog arhitekta, imao je dvadeset šest godina, i bio je pod utjecajem netom završenog studija u Berlinu. Nije prošao

Iz Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU priredili su digitalnu izložbu, posvećenu velikom hrvatskom arhitektu Dragi Ibleru, jedan je od povoda mnonografija koja izlazi ove godine. Istraživanja se oslanjaju na znanstveni skup posvećen arhitektu, a naziv je čitavog projekta "Arhitektura kao stil života, pet stilskih koraka Drage Iblera".

Bio je ujedno to i prvi natječajni rad, tada mladog arhitekta, imao je dvadeset šest godina, i bio je pod utjecajem netom završenog studija u Berlinu.

Početak Iblerova javnog djelovanja označen je, dakle, njegovim prvim natječajnim radom 1920. godine: projektom hotela u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. Hotel je bio zamišljen golemih razmjera, u oblikovanju fasade dominiraju visoki lukovi. Nije izveden, bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi izgledao da jest.

Posebno poglavlje u njegovu opusu, naime, predstavlja ekspresionizam u sklopu kojeg je i ovaj rad. Kako piše uz izložbu: "Niz Iblerovih ranih radova obilježen je statusom natječajnih projekata koji nisu izvedeni, u znaku arhitektonskog ekspresionizma. Vrhunac ekspresionističke faze svjedoči prvonagrađeni projekt zgrade Kraljevskog državnog epidemiološkog zavoda u Zagrebu, 1922. godine. Ovo jedinstveno i uznemirujuće zdanje, nesagledivo iz bilo koje točke motrišta. Naglašena razlika između unutrašnjosti i vanjske opne u istoj je mjeri karakteristična i za natječajni projekt zgrade Okružnog ureda za osiguranje radnika u Zagrebu – zagonetnog i osamljenog zdanja čije se zidne plohe pretvaraju u samostalnu, reljefnu strukturu".

Pisali smo i o neboderu po njegovoj zamisli, koji se trebao podignuti u centru Zagreba, a čitava se izložba može pogledati na ovom linku

Arhitekturu je studirao na Technische Hochschule u Dresdenu. Nakon toga 1921., otišao je u Pariz i pridružio se skupini arhitekata iz kruga Le Corbusiera i L‘Esprit Nouveau, nastavio je studij na Državnoj Umjetničkoj Akademiji.

Iblerova grada Zavoda za osiguranje radnika (1923.), prvi je projekt moderne funkcionalističke arhitekture u tadašnjem Zagrebi. Ibler je bio i suosnivač Zagrebačke škole, te na čelu grupe Zemlja. Autor je i kuća Wellisch u Zagreb, zgrade Zavoda za osiguranje radnika u Skopju, Drvenog nebodera u Martićevoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:20