VIVIENNE WESTWOOD

Izlažu se korzeti Vivian Westwood: ‘Suprug Andreas je stajao iza ideje da se osmisli korzet krojen prema muškome tijelu‘

Viven Westwood

 -/Imago Stock&people/Profimedia/-/imago Stock&people/profimedia
‘U potpunosti je izmijenila način na koji doživljavamo korzet kao nešto represivno i to je postalo instrumentom osnaživanja žena‘

Dame Vivienne Westwood, engleska modna dizajnerica koju se često veže uz punk modu sedamdesetih, ostat će, među ostalim, zapamćena po svojim korzetima koji postaju zvijezde izložbe koja se održava tijekom London Craft Weeka.

Izložba oslikava njezine kreacije od prvih korzeta iz sredine osamdesetih do primjeraka koji pripadaju recentnoj kolekciji iz razdoblja netom prije njene smrti u prosincu prošle godine, a uključivat će i korzete Andreasa Kronthalera, supruga i partnera slavne dizajnerice.

Ovo je pravo vrijeme za izložbu korzeta, korzeti su popularni i koji se pojavljuju u hit serijiama "Bridgerton" te aktualnoj "Kraljici Charlotte", među Schiaparellijevim, Fendijevim i KNWLS-ovim kreacijama te na slavnim ženama poput Adele, Billie Eilish te Belle Hadid.

image

Viven Westwood

-/Imago Stock&people/Profimedia/-/imago Stock&people/profimedia

Vintage korzeti Vivianne Westwood, koja je u strukturu ovoga odjevnog predmeta unijela dašak suvremenog, izrazito su skupi. Dizajn iz 1993. godine s printom slikara François Bouchera doseže cijenu višu od 32 000 funti na 1stdibs-u, dok novi korzet spomenute dizajnerice košta oko 725 funti.

"Vivienne je doslovno izmijenila korzete iz temelja; to je učinila iz perspektive modernog razdoblja", mišljenja je Dolce Cioffi, koja je radila na izložbi.

"Ona je prva donje rublje učinila klasičnom odjećom. U potpunosti je izmijenila način na koji doživljavamo nešto represivno i to je postalo instrumentom osnaživanja žena", dodala je.

image

Viviene Westwood dućan u Liverpoou

Dave Ellison/Alamy/Alamy/Profimedia/Dave Ellison/alamy/alamy/profimedia

Studija prošlosti za njenu je vještinu bila ključna.

"Pozivajući se na staro, stvara se novo - tako je ona govorila", prisjeća se Cioffi.

Izložba počinje korzetom "Portrait" koji je 1987. godine bio dio kolekcije jesen/zima, a proizvodi se i danas.

Kitove kosti, koje su se tradicionalno koristile u izradi korzeta, dizajnerica je izbacila, a dodala je rastezljivu tkaninu sa strane te čipku na stražnjoj strani zamijenila smičkom, koji omogućava veću slobodu kretanja.

Izloženi su i haljina koju je nosila oskarovka Lupita Nyong‘o te tri korzeta za muškarce koje su inspirirali kralj Charles II. i bajkeri.

Korzeti za muškarce sve su popularniji. Primjerice, portorikanski reper Bad Bunny je na Coachelli nastupao u korzet hoodici, no dio kolekcije poznate dizajnerice su još od devedesetih, piše Guardian

Od posebnog su značaja dvije korzet-jakne s komadićima stakla, koje predstavljaju muški torzo. Dio su prve muške kolekcije milanske revije iz 1996. godine osmišljene u suradnji s Mr Pearlom, poznatim izrađivačem korzeta.

"Andreas je tu jaknu nosio na večeri nakon revije. On voli takve stvari. Što više ograničavajuće, to bolje!", kaže Cioffi o dizajneru čija se ljubav prema korzetima ogleda i u njegovim vlastitim kreacijama.

"Vivienne je bila pionir uniseks mode. Andreas je bio iza ideje da se osmisli korzet krojen prema muškome tijelu umjesto da se adaptira ženska struktura. Mi moramo mijenjati svoju figuru kako bismo imale djecu. Struktura muškog tijela je kruća", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:07