Novi hit na društvenim mrežama

‘Ma iden, već sam se obukla‘... sjajan crtež Tisje Kljaković, reakcija na dojave o bombama. Podsjećamo i na njezine navijačke crteže

tisja kljaković

Posljednjih dana dosta su dijelili i njezini prijašnji radovi, vezani uz navijačko ludilo. Na jednom od crteža suprugu uoči utakmice govori: ‘Čvakni ti odma jednog od 5 miligrama‘

"Inspirirao me događaj iz stvarnog života. Naime, krenula sam u shopping, no suprug me upozorio da su upravo tada stigle dojave o bombama. Srećom, za City nije bilo dojava" govori nam Tisja Kljaković Braić koja se nakon poduljeg vremena pauze, vratila crtežima iz serije "Oni". Naime, neko je vrijeme bila pauzirala od ciklusa "Oni", koji su najpoznatiji među širom publikom. Podsjetimo, zbog dojave o bombi evakuirane su jučer zgrade sudova te trgovački centri u Splitu, Zagrebu, Zadru... Na crtežu ove umjetnice, on sjedi na fotelji i gleda u mobitel, te joj govori: "Evo ti javljaju da je podmetnuta bomba u Cityja", dok ona s torbom pod rukom i u haljini odgovara "Ma iden, kad sam se već obukla".

Inače, posljednjih dana dosta su dijelili po društvenim mrežama i njezini prijašnji radovi, vezani uz navijačko ludilo. Jedan je od crteža sljedeći: on s navijačkim šalom oko vrata i papučama, sjedi na fotelji pred televizorom, a ona mu nosi vodu i upućuje ga:"Čvakni ti odma jednog od 5 miligrama".

image

tisja kljaković

Ciklus "Oni", kako smo pisali, duhoviti su prizori iz bračnog života, ogoljeli, pojednostavljeni crteži koje nose isključivo dvoje protagonista i njihov međusoban odnos. Ne poznajem par koji živi zajedno, a koji se u njima ne bi mogao prepoznati, npr. kada igraju bračnu šijavicu pa nabrajaju tko je što obavio taj dan. Ili kad se ona gleda se u ogledalo s pitanjem čemu ovaj život, a on pretpostavi da je netom probala kupaći. Ili kad ona uz pun ormar govori kako nema što odjenuti. Dalo bi se raspraviti što odabir pojedine karikature ove umjetnice govori o nama samima, a što o našem bračnom životu.

Takvu vrstu humora, svedenog na jednostavnu poruku, a opet inteligentnog, i onoga s kojima se doslovce svi koji smo iskusili čari zajedničkog života možemo poistovjetiti, posjeduju samo rijetki.

Tisji Kljaković Braić dogodilo se, ukratko, da su "Oni" počeli živjeti svoj samostalan život. Dva ih puta ukoričila nakladnička kuća Fraktura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:47