WILMINA

Nekadašnji zatvor pretvoren je u hotel s pet zvjezdica. Nećete vjerovati kako izgleda....

Wilmina hotel

 Wilmina/Photo: Robert Rieger/
Po mišljenju kritičara iz Dezeena riječ je o jednom od deset najboljih ostvarenja na svijetu u protekloj godini

U Kantstraße, jednoj od najprometnijih ulica zapadnog Berlina, na broju 79 nekada su se nalazile sudnica te ženski zatvor, no zahvaljujući arhitektonskom studiju Grüntuch Ernst Architects, danas prenamjenjeni prostor priča sasvim drugačiju priču.

Preuređeni ambijent, koji uključuje Hotel Wilminu, restoran "Lovis" te vrtove i dvorišta, ali i spa, teretanu, bar i knjižnicu, nakon radikalne transformacije odiše sasvim drugačijom energijom.

Zbirka dokumenata posjetiteljima daje uvid u složenu povijest zgrade. Kazneni sud i s njime povezani zatvor izgradili su, saznajemo, 1896. godine arhitekti Adolf Brückner and Eduard Fürstenau. Pošto je 1985. godine zatvor prestao s radom, pretvoren je u katastarski arhiv.

Današnja verzija prostora rezultat je, kažu, pažljivog dijaloga s postojećim prostorijama te tragovima njihove nekadašnje upotrebe.

Potpunom izmjenom prostorne konfiguracije nekoć anti-društveni prostor pretvoren je u ugodno mjesto za odmor, a pažljivim arhitektonskim intervencijama postojeće su strukture proširene, povezane i prenamjenjene, čime je prostoru udahnut život. Zgrada je postala živo i kontemplativno mjesto gdje gosti pronalaze sklonište od užurbanosti svakodnevnog, urbanog života, pri tome ne gubeći doticaj sa zajednicom i osjećaj zajedništva.

image

Wilmina, lobi

Wilmina/Photo: Patricia Parinejad/© Gruentuch Ernst Architects
image

Wilmina

Wilmina/Photo: Robert Rieger

U preobrazbi su korišteni novi materijali, no nisu izostavljeni niti oni postojeći koji su ponovno iskorišteni te prerasporedijeljeni.

Dvorišta su ispunjena visokim drvećem, grmovima, živicama, puzajućim biljakama koji su se tijekom nekoliko desetljeća slobodno širili, a veliki dio asfaltiranog dvorišta obogaćen je raskošnim trajnicama te je stvoren otok prirode usred grada.

Bivši prozor, danas je proširen u glavna ulazna vrata koja gosta vode u osvjetljeni prostor visokog stropa. S lijeve strane, lobi je galerijom povezan s loungeom u kojem se nalazi kamin. S desne strane stepenište vodi do atrija.

Četiri postojeća kata nadograđena su novim penthouseom na vrhu.

Vrata se nižu duž uske galerije, a svjetlosna instalacija sačinjena od staklenih, visećih svjetala naglašava visinu atrija. I nakon prenamjene i preuređenja prostor odražava princip uzastopnih ćelija.

Gostima su na raspolaganju 44 sobe koje su oformljene iz nekadašnjih zatvorskih ćelija.

image

Wilmina Penthouse

Wilmina/Photo:Patricia Parinejad//© Gruentuch Ernst Architects
image

Wilmina, soba

Wilmina/Photo: Patricia Parinejad/© Gruentuch Ernst Architects

Sve sobe za goste kombinacija su povijesne autentičnosti i modernog luksuza te komfora bez pretjerane, ometajuće raskoši. Sobe oplemenjuju svijetle boje, blage teksture te topli i visoko kvalitetni materijali koji stvaraju umirujuću atmosferu. Ipak, usprkos sličnostima, svaka je soba jedinstvena. Mali i previsoko postavljeni prozori ćelija uvećani su s donje strane kako bi gostima bio omogućen pogled na dvorište, no rešetke u gornjem dijelu su zadržane. Pažljiv i dobro osmišljen pristup obnovi prozora primjer je dijaloga između novog hotela i povijesti te zgrade.

Penthouse se pak može pohvaliti odličnim pogledima i prozorima koji se prostiru od poda do stropa te tako otvaraju pogled na dvorišta i vrtove. Ispred panoramskih prozora nalaze se posebne zavjese koje štite od sunca te čuvaju privatnost. Nove sobe karakteriziraju minimalistički dizajn, čistoća i mir s daškom šarma.

image

Treppenhaus mit Bocci Lichtinstallation, Omer Arbel

Wilmina/ Photo: Markus Gröteke/Architectureshooting/Copyrightmarkus Gröteke, Berlin
image

restoran Lovis

Wilmina/Photo: Robert Rieger

Bivši okružni sud iz 1896. godine do 2010. godine bio u funkciji katastra Charlottenburg-Wilmersdorfa, a sada je transformiran u multidisciplinarni prostor namijenjen kulturalnim, umjetničkim, arhitektonskim i dizajnerskim sadržajima. Amtsalon je postao platforma za privremene projekte poput suradnji, susreta i izložbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:03