FESTIVAL ‘OKOLO‘

Skulpture oblaka, crveni tepih na stubama i zlatne ruke u Obrtničkom prolazu

 Nera Simic/Cropix
Festival koji su prije četiri godine pokrenule Ana Mikin i Tina Kovačiček zaživio je među stanovnicima grada

Kada su prije par godina Ana Mikin i Tina Kovačiček, koje djeluju pod imenom Nas dve, pokrenule projekt "Okolo", bio je to još jedan u nizu projekata vezanih uz uličnu umjetnost, a koja uživa sve veću popularnost.

S vremenom se isprofilirao kao jedan od najvažnijih festivala ove vrste, onaj koji se svake godine, pred kraj ljeta, dočekuje s nestrpljenjem uz pitanje što nas ove godine očekuje? Naime, podsjetimo, u sklopu festivala ulične umjetnosti do sada njih su dvije odabrale su devet fotografija Toše Dabca, znamenitog kroničara zagrebačkih ulica, i postavile fotografije u suradnji s Ateljeom Dabac na ulicu, u kameru izrađenu po principu camere obscure kroz koju se prizori mogu pogledati.

Potom, napuklo vuneno srce koje je na fasadi škole napravila dizajnerica Ivona Martinčić, a koje je postalo jedno od simbola zagrebačkog potresa, također je nastalo u sklopu festivala. Kumica na stepenicama na Dolcu koju je naslikao Mislav Lešić, jedan od zanimljivijih umjetnika mlađe generacije.

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

Michael Pederson, slikar po obrazovanju, poznat po svojim uličnim minijaturama, predstavio se ovom formom umjetnosti i u Zagrebu. Pjevajuća šuma u Parku Bele IV., skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir, također su bili dio Okolo. Tada su mi u razgovoru njih dvije rekle: Cilj je, kažu dalje, pružiti ljudima dodatan razlog “da zastanu, razgledaju oko sebe, iznenade se, katkada promisle, a katkada se i nasmiju”, sve to ove godine na dvadeset i pet zagrebačkih lokacija.

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

Festival se nastavlja i ove godine, četvrti put za redom, ponovno u suradnji sa Turističkom zajednicom Zagreb.

Posjetitelje Zagreba, i domaće i turiste, pozivaju da krenu u umjetnički obilazak grada i razgledaju niz prostorno-specifičnih instalacija i street art intervencija s potpisom domaćih kreativnih snaga.

Postavljajući umjetničke projekte u gradski krajolik „Okolo“, nastavljaju, oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

Upečatljiv je ove godine rad nastao u sklopu festivala "The All", postavljen u Obrtničkom prolazu, riječ je o povećim zlatnim rukama, a kako se navodi. "Rad Imaš zlatne ruke odaje počast vrijednim rukama. Tematizira obnovu grada, međuljudsku solidarnost te trud i rad svih onih koji su spremni pomoći u krizi, ali i bilo kojoj drugoj životnoj situaciji.

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix

Zlatne ruke aludiraju na sve vrijedne ruke koje poznajemo odmalena, a koje predstavljaju važnost i neizbježnost fizičkog rada kojeg treba iznova cijeniti". Rad je, dakle, naslonjen na ime prolaza u kojemu se nalazi, a ukazuje na činjenicu da sve više obrta nestaje.

Boris Bare, poznati ulično umjetnik postavio je Crveni tepih, u prolazu prema Zakmardijevim stubama. Umjetnica Helena Ohnjec napravila je i živopisne, šarolike figure akrobatkinja koje su postavljene po drveću, a Matej Vuković autor je skulptura oblaka.

Iz Okolo, ukratko, pozivaju: "otkrijte kako izgleda novi-stari Crveni tepih (Boris Bare) ili pak što se skriva iza zastora koji se podiže (Manuela Pauk) u Kamenitoj ulici. U labirintu na platou Gradec riješite Zagonetku budućnosti (klasja&zita) pa u Parku Bele IV. odmorite glavu Među oblacima (Matej Vuković).

Na Strossmayerovom šetalištu sretnite Akrobatkinje (Helena Ohnjec) koje prave društvo Matošu, a na Katz Platzu, u prolazu kod Tomićevih stuba, neobičnu bandu mačaka (Anja Leko). Na samom kraju obilaska, u parku Tuškanac uskočite u mrežu za odmor i postanite Promatrač drveća. Cijelim putem pažljivo gledajte kuda hodate i možda naletite i na sjajne minijature Ive Capak koje će krasiti sedamnaest mini lokacija".

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:04