Posveta Alemu Ćurinu

Trojica entuzijasta pokrenula su Festival stripa. Dolaze i autori Zagora koji su ovog protagonista naslikali u - Splitu

Uoči splitskog druženja s publikom autori su nacrtali i table posvete- motive Zagora u splitskim vedutama Vestibula, Peristila i Rive

Premijerni Comicator otpočinje u četvrtak u podne u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu

Hrvatska ovog tjedna dobiva još jedan festival posvećen stripu. U Splitu će u četvrtak 21. travnja otpočeti premijerno izdanje Comicatora, festivala strip kulture kojeg organizira krug lokalnih strip entuzijasta, te specijalizirana knjižara-striparnica Columbo. Prvo izdanje festivala posvećeno je dvjema temama. Prva od njih je najveći splitski strip crtač i ilustrator novije ere- Alem Ćurin. Druga tema festivala je strip junak koji se možda i ponajviše uvukao pod kožu starijim ljubiteljima kvadrata i oblačića. Taj je junak- suvišno je i pitati- Zagor.

image

Uoči splitskog druženja s publikom autori su nacrtali i table posvete- motive Zagora u splitskim vedutama Vestibula, Peristila i Rive

Premijerni Comicator otpočinje u četvrtak u podne u Hrvatskom pomorskom muzeju gdje će biti otvorena izložba hommage Ćurinu na kojoj će biti izložene njegove table, skice i crteži. Tijekom petka i subote u Splitu će se s publikom družiti trojica crtača koji su tijekom proteklih desetljeća crtali slavnog "Duha sa sjekirom". To su Walter Venturi, Joevito Nuccio i Marco Verni.

Avanturistički vestern-gothic strip "Zagor" nastao je 1961. u produkciji scenarista Sergia Bonellija i crtača Gallieno Ferrija. Trojica gostiju Comicatora daju vizualni izgled Zagoru u posljednjim desetljećima. Venturi (1969, Rim) nacrtao je prvog Zagora za Bonelli 2013. Nuccio (1970, Chicago) samostalno crta Zagora od 2005., a Verni (1966) spada među najdugovječnije Zagorove crtače. Sva su trojica uoči splitskog druženja s publikom nacrtali i table posvete- motive Zagora u splitskim vedutama Vestibula, Peristila i Rive.

image

strip festival

Novi splitski festival stripa rezultat je suradnje trojice entuzijasta. Prvi je od njih Dalibor Ivanišević, vlasnik striparnice Columbo u kojoj se odvija dobar dio programa. Drugi je umjetnički direktor i grafički dizajner Nikola Mišković, a treći voditelj projekta Nenad Zečić. Festival se odvija u suradnji s Gradskom knjižnicom Marko Marulić, pomorskim muzejom, te restoranom koji nosi ime po slavnom strip junaku- Corto Maltese. Festival traje od četvrtka do nedjelje.

image

strip spit

COMICATOR, festival strip kulture, Split 21.- 24. travnja, otvaranje: četvrtak 12 sati, Hrvatski pomorski muzej, izložba Alema Ćurina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:31