PROGLAŠENI NAJBOLJI

Dokumentarni film ‘Jedna od nas‘ pobjednik je 30. Dana hrvatskog filma

Đuro Gavran, dokumentarist i autor dokumentarca 'Jedna od nas'
 Darko Tomas/Cropix
Dokumentarac se bavi temom školskog zlostavljanja, a autor je okupio vlastite školske drugove na godišnjici mature

Dokumentarni film „Jedna od nas“ redatelja Đure Gavrana pobjednik je 30. Dana hrvatskog filma koji su završili u četvrtak navečer u Zagrebu. Film bjelovarskog dokumentarista osvojio je veliku nagradu žirija, nagradu za najbolji dokumentarni film, nagradu za montažu, za etiku i ljudska prava, te nagradu „Zlatna uljanica“ Glasa koncila.

„Jedna od nas“ dokumentarac je koji se bavi temom školskog zlostavljanja. Autor Gavran okupio je vlastite školske drugove na godišnjici mature, te s njima raspravlja o tome kako se dogodilo da je jedna od njihovih školskih drugarica bila sustavno zlostavljana, a da s tim u vezi nisu ništa poduzeli. Čitav je film insceniran u jednoj prostoriji, uz stol tijekom obroka na godišnjici.

Gavranov film premijeru je imao lani na sarajevskom festivalu, a ove je godine dobio nagradu na dva domaća dokumentarna festivala: u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa, te na Liburnija FF.

Nagradu za najbolju režiju također je dobio redatelj dokumentarca: Damir Markovina za film „Čekaj me“. Nagradu za scenarij dobila je Sanja Milardović za igrani film „Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem“, za koji je nagradu za glumu dobila glumica Olivera Baljak. Taj film – snimljen u Rijeci- dobio je i nagradu za najbolji igrani film festivala.

Dvije nagrade dobio je igrani film „Antiotpad“ Tina Žanića. Nagrađen je za najbolju mušku ulogu (Bernard Tomić) i kameru (Filip Romac). Dvije nagrade dobio je i eksperimentalni dokumentarac „Porvenir“ Renate Poljak. Nagrađen je za glazbu (Alen i Nenad Sinkauz), te oblikovanje zvuka (Iva Ivan).

Najboljim animiranim filmom festivala proglašen je „Nigdar ni bilo“ Mateje Štefinščak, najboljim eksperimentalnim „Plejade“ Mateje Zidarić, a najboljim namjenskim i/ili videospotom „Ponekad mi daš - Rakete i Kristijan Beluhan“ Dalibora Barića.

Film „U šumi“ Sare Gregurić osvojio je nagradu „Jelena Rajković“ Hrvatskog društva redatelja za najboljeg režisera-debitanta.

U službenom festivalskom žiriju sjedili su redateljica Dana Budisavljević, glumica Ksenija Marinković, te redatelj Ivan Salaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:37