Višnja Pentić

Filmska kritičarka kojoj je upravo izašla prva knjiga koja se bavi dokumentarnim filmom

Višnja Pentić

 Ivan Posavec/
Višnja Pentić sprema lažni dokumentarac o izmišljenom slikaru, Julianu Finku, koji će biti smješten u stvarni hrvatski kontekst. O njemu govori pokojni Tonko Maroević.

"Uvijek se pokušavam baviti stvarima koje još nemaju glas. Idem okolnim putem, ne progovaram iz središta", govori Višnja Pentić, jedna od najvažnijih predstavnica mlađe, već etablirane generacije filmskih kritičara, kako je napisao na ovitku njene prve, tek izašle knjige Nikica Gilić. "Prozori - ogledi iz filmske stvarnosti" u izdanju zagrebačkog Disputa donose tekstove o dokumentarnim filmovima, a filmovi su često tek povod da se progovori o filmski zabilježenoj prošlosti. Višnja se zanima za eksperimentalni film, doktorirala je na Kući na pijesku, doduše igranom filmu Ivana Martinca, ali koji je svakako kruna njegovih eksperimentalnih nastojanja.

"Bavim se marginom, koja je vitalnija i življa od ovoga što je u središtu zanimanja i što se već okamenilo", kaže Višnja. "Mene jako zanima marginalna produkcija mimo postojećih paradigmi".

Višnja predaje film na Učiteljskom i Filozofskom fakultetu. Tako na Skandinavistici predaje Bergmana, Von Triera i Dryera. Usto je i umjetnička savjetnica u HAVC-u, no šira je javnost zna po Posebnim dodacima Deana Šoše na 3. programu HRT-a, gdje povremeno gostuje. Višnja i snima. Sprema lažni dokumentarac o izmišljenom hrvatskom slikaru, Julianu Finku, koji će biti smješten u stvarni hrvatski kontekst. Već je snimila kako o njemu govori pokojni Tonko Maroević.

Međutim, najdraža stvar koju radi događa se subotom. "Ujutro u KIC-u gledam s grupom srednjoškolaca filmske klasike, u mraku gledamo Resnaisa, Godarda, ili De Sicu. Klinci su predivni, oni su neki oblik budućnosti u nastajanju, predivno im je biti blizu i grijati se na tome. Puštam ih da se slobodno izražavaju, da nemaju osjećaj da nisu dovoljno dorasli elitnoj umjetnosti. Umjetnost pripada svima, visoka kao i niska."

Ujesen će voditi radionicu filmske kritike u Kino klubu Zagreb i uz to Filmsku čitanku - besplatna javna predavanja o filmu. "Dolaze nam kino-klubaši, studenti, ali i ljudi koje nikada nisam nigdje vidjela. Sva predavanja se mogu vidjeti na youtube kanalu kluba. Dođite!" q Saša Drach

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 14:36