SRETAN BOŽIĆ, YIWU

Grad u Kini gdje proizvodnja Božića ne prestaje. Iz njega dolazi većina ukrasa na svijetu

Sretan Božić, Yiwu

 Promo
Dokukino KIC daje projekciju filma Mladena Kovačevića 16. prosinca. Radnja se zbiva u Kini

Yiwu, grad u istočnoj Kini od 1,2 milijuna ljudi i više od šest stotina tvornica, svjetski je centar proizvodnje božićnih ukrasa. U Yiwuu se proizvede čak dvije trećine svih božićnih ukrasa na kugli zemaljskoj. Milijuni kuglica, crvenih kapica i plastičnih USB-stabala, upakiranih u svjetlucave kutijice slijevaju se iz ove "radionice božićnih čuda" s dalekog istoka da bismo ih mi na zapadu u prosincu konzumirali.

O svakodnevici radnika koji proizvode božićne ukrase govori film Sretan Božić, Yiwu srpskog redatelja Mladena Kovačevića, koji u četvrtak, 16. prosinca gostuje u zagrebačkom Dokukinu KIC gdje će sudjelovati u razgovoru nakon filma.

U tvornice u Yiwu stižu radnici iz cijele Kine, a s njima i njihove proširene obitelji. To su mjesta gdje se upoznaju budući partneri, stvaraju prijateljstva i rađaju djeca. U filmu pratimo radnike, menadžere i vlasnike tvornica u njihovim svakodnevnim radnim i životnim ritualima, dok čavrljaju, pjevaju, ogovaraju, zaljubljuju se i odljubljuju, a sve uz diskretnu dozu apsurdnog humora.

Kako su im plaće narasle radnici si sada mogu priuštiti najnoviji iPhone, ali još uvijek žive u pretrpanim spavaonicama. Mlade generacije umorne su od rada u tvornicama, isparavanja kemikalija i sveprisutnih šljokica i žele biti dijelom "kineskog sna" – imati vlastiti posao, biti bogati, neovisni, zaljubljeni.

image

Sretan Božić, Yiwu

Promo
image

Sretan Božić, Yiwu

Promo
image

Sretan Božić, Yiwu

Promo
image

Sretan Božić, Yiwu

Promo
image

Sretan Božić, Yiwu

Promo

Premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, te potom na IDFA-i i SFF-u gdje je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, Sretan Božić, Yiwu propituje i bizarnost činjenice da svi ukrasi bilo u Zagrebu, Parizu ili Moskvi, dolaze iz jednog grada u Kini, uostalom kao i većina mobitela ili televizora na svijetu.

Nakon kinopremijere u zagrebačkom Dokukinu KIC u četvrtak, 16. prosinca u 19 sati redatelj Mladen Kovačević sudjelovat će u razgovoru s filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović. U petak, 17. prosinca redatelj Mladen Kovačević održat će masterclass predavanje pod nazivom Režijske intervencije u dokumentarnom filmu uz moderaciju Nebojše Slijepčevića.

Uoči kinopremijere filma Sretan Božić, Jiwu, Dokukino KIC predstavit će zagrebačkoj publici dosadašnji opus ovog zapaženog regionalnog autora.

U srijedu 15. prosinca u 19 sati prikazat će se njegova alpinistička priča 4 godine u 10 minuta, intimni prikaz jednog nesvakidašnjeg putovanja i avanture prvog srpskog alpinista koji se popeo na Mount Everest, prikazana na Hot Docsu i nagrađena posebnim priznanjem na Visions du Réelu. Istog dana u 20:30 sati slijede dva nagrađivana srednjometražna dokumentarca - Zid smrti, i tako to o neustrašivoj zvijezdi cirkusa Princezi Zida (smrti) u produkciji Restarta i Anplagd o muzičarima koji sviraju na neobičnom instrumentu - svježim zelenim listovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:09