Nepoznato o Danielu Marušiću

Marin Marušić o redatelju ‘Našeg malog mista‘: ‘Bilo je teško u samo 52 minute ispričati cijelu priču o mom ocu‘

Čovik od maloga mista/dokumentarni film

 HRT
U nedjelju se na HTV-u premijerno prikazuje dokumentarni film ‘Čovik od malog mista‘

Prvi put prikazana 1970., serija je u premijernom prikazivanju imala rekordnu gledanost od prosječna dva i pol milijuna gledatelja, reprizirana je više od deset puta, a najpopularnija epizoda serije - “Borbena ponoćka” - samostalno je prikazivana u nebrojenim navratima. Po likovima i motivima serije Marušić je režirao i kino film “Cervantes iz maloga mista”, svoj jedini kino naslov. Često se znalo raspravljati koja je njegova uloga u ovoj seriji, a za povjerovati je i da će ovaj dokumentarac u nedjelju puno toga nam otkriti. Kritika je u svakom slučaju, hvalila Marušićev "lucidni casting “Malog mista” te izbor ne preveć poznatih glumaca poput Asje Kisić i Karla Bulića koji su napravili epohalne uloge" kako je pisao Jurica Pavičić.

U povodu obilježavanja dana Hrvatske radiotelevizije, u nedjelju na Prvom u 20:10 HTV premijerno prikazuje dokumentarni film "Čovik od malog mista". Film, autora Mladena Ćapina govori o jednom od utemeljitelja Hrvatske radiotelevizije i redatelju kultne serije "Naše malo misto" Danielu Marušiću.

Kao TV redatelj Marušić je režirao dvjestotinjak TV drama i opera, ali najpoznatiji je ostao kao redatelj kultne serije "Naše malo misto". Nakon što mu je uskraćeno pravo na kontinuirani rad, okreće se Osoru i tamo utemeljuje festival ozbiljne glazbe Osorske glazbene večeri i diže ga na nivo nacionalnog festivala.

image

Čovik od maloga mista/dokumentarni film

HRT
image

Čovik od maloga mista/dokumentarni film

HRT
image

Čovik od maloga mista/dokumentarni film

HRT

Uz bogatu arhivu o Marušiću u filmu govore njegovi kolege, prijatelji i članovi obitelji: Igor Zidić, Milka Podrug Kokotović, Ratko Glavina, Milan Rakovac, Zlatko Vitez, Tonko Ninić, Vladimir Krpan, Aldo Čavić, Iva Marušić...

Scenarist i redatelj Mladen Ćapin, direktor fotografije Davor Petričić, montažer Damir Čučić, skladatelj Danijel Maoduš, producent Marin Marušić. Marin Marušić, inače, danas je producent na HRT-u.

"Dokumentarni film je sniman lani u srpnju, a montiran u zimi. Snimali smo ga u Starom Gradu na Hvaru, u Osoru na otoku Cresu u koji je otac bio nestvarno zaljubljen, u Dubrovniku, okolici Splita, omiškom zaleđu gdje je otac rođen te u Zagrebu. Bilo je teško u samo 52 minute ispričati cijelu priču jer da se samo nabroje njegova djela, trebalo bi pola emisije, no mislim da je uspješno napravljen hommage opusu moga oca te njemu kao čovjeku", rekao je njegov sin Marin Marušić te objasnio fokus dokumentarca:

"Dokumentarac se sastoji od dva dijela. Jedan govori o njegovoj televizijskoj karijeri u ulozi jednog od prvih redatelja na televiziji, a drugi o njegovom radu u ozbiljnoj glazbi. Otac je, naime, osnovao Osorske glazbene večeri koje se održavaju već 47. godinu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:21