Ruben Östlund

Nagrađivani redatelj filma "Trokut tuge" najavio svoj skori dolazak u Hrvatsku

 Marechal Aurore/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Östlund će udržati seriju masterclassova na festivalu Ponta Lopud

Na ovogodišnjem izdanju Ponta Lopud festivala (od 20. - 24. lipnja) filmske masterclassove održat će višestruko nagrađivani švedski redatelj Ruben Östlund čiji je film "Trokut tuge" osvojio Zlatnu palmu u Cannesu 2022. godine, a nominiran je i za nagradu Oscar i to u kategorijama za najbolji film, režiju i originalni scenarij. Masterclassovi koje drže slavni filmaši, dosad su to bili oskarovci Pawel Pawlikowski, Joel Coen i Frances McDormand, okosnica su programa filmskog festivala koji se odvija treću godinu za redom na otoku Lopudu, a namijenjeni su filmskim autorima, redateljima, glumcima i snimateljima iz regije na pragu međunarodnih karijera.

Östlund kaže kako se istinski raduje što će biti master jer je za njega snimanje filmova zajednički poduhvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživa. "Intimna atmosfera koju pruža Ponta Lopud sjajna je prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije".

A jedan od producenata filma "Trokut tuge" je i suosnivač Ponta Lopud festivala Mirsad Purivatra koji ne krije zadovoljstvo što će "Ruben svoje bogato znanje i iskustvo podijeliti s mladim regionalnim autorima, u opuštenoj i ugodnoj atmosferi Ponta Lopud festivala." Purivatra kao nekadašnji dugogodišnji direktor Sarajevo Film festivala, prati Östlundovu karijeru od samih početaka.

"Uživali smo ne samo u njegovim filmovima, već i u druženjima i razgovorima koje je vodio tijekom svojih boravaka u Sarajevu. Međusobno uvažavanje i strast za filmom rezultirali su time da smo započeli i suradnju, tako da je Obala Art Centar postala jedan od producenta njegovog posljednjeg, višenagrađivanog filma Trokut tuge".

"Trokut tuge" je i otvorio 28. Sarajevo Film Festival, a Rubenu Östlundu je tom prilikom u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Zaštitni znak rada ovog redatelja, ističu organizatori iz Ponta Lopud festivala, su duge sekvence, koje je strukturirao i usavršavao još tijekom studija na Sveučilištu u Göteborgu, gdje je upoznao Erika Hemmendorffa, s kojim je kasnije osnovao produkcijsku kuću Plattform Produktion.

"Počevši od njegovog drugog igranog filma, "Nesvjesno" iz 2008. godine, premijerno prikazanog u programu Un Certain Regard, svi kasniji Östlundovi filmovi doživjeli su svoju premijeru upravo u Cannesu, a talentirani je redatelj dio male, prestižne skupine filmaša koji su dva puta pobjeđivali na tom najvećem svjetskom filmskom festivalu.

Za kratki film "Incident kod banke" Östlund je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu. Taj mu je film pružio priliku za eksperimentiranje s raznim tehnikama i stilovima, što je postalo još očitije u njegovom trećem dugometražnom filmu "Igra", premijerno prikazanom u Cannesu, u programu Directors‘ Fortnight, s kojim je zatim osvojio i Nordic Prize,najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu. Njegov četvrti dugometražni film "Turist", premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija, a osim što je bio nominiran za prestižni Zlatni globus, ušao je i uži izbor za Oscara. I sa svojim petim filmom, "Kvadrat" iz 2017. Östlund osvaja Zlatnu palmu u Cannesu, ali i nominacije za Zlatni globus i Oscara".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:43