‘Plavuša‘ uskoro na Netflixu

Novi film o Marilyn Monroe dobio je rijetku oznaku NC-17, kakvu imaju ‘Showgirls‘ i Spasojevićev ‘Srpski film‘

Ana de Armas u ”Blonde”

 Screenshot Youtube/Netflix
Nikad prežaljenu glumicu utjelovila je kubanska glumica u usponu Ani de Armas, poznata po ulogama u filmovima Za smrt nema vremena, Nož u leđa, Blade Runner 2...

Samo nekoliko mjeseci nakon dokumentarca "Misterij Marilyn Monroe: Izgubljene snimke (The Mystery of Marilyn Monroe: Unheard Tapes) Netflix je najavio film "Blonde", biografsku dramu redatelja Andrewa Dominika o životu Marilyn Monroe, ljubimice Amerike i jedne od najvoljenijih figura američkog javnog života zlatnog doba Hollywooda.

I dok dokumentarni film redateljice Emme Cooper kroz kolekciju intervjua s ljudima iz uskog kruga prijatelja i poznanika Marilyn Monroe baca svjetlo na život i preranu smrt ove talentirane komičarke i simbola seksipila, "Blonde" je adaptacija istoimenog romana Joyce Carol Oates, piše The Guardian.

Čast da utjelovi nikad prežaljenu glumicu pripala je kubanskoj glumici u usponu Ani de Armas (Nož u leđa, Blade Runner 2, Duboka voda), a osim Ane, u filmu se pojavljuju i oskarovac Adrien Brody kao Marilynin treći suprug Arthur Miller, Bobby Cannavale kao njen drugi suprug Joe DiMaggio te Julianne Nicholson kao njena majka Gladys Pearl Baker.

Trailer precizno portretira oprečnost između ranjive Norme Jean Baker i šarmantne seks-bombe s osmijehom od milijun dolara, a transformaciju iz intimne tuge u performativni osmijeh popraćen je uznemirujućom i tegobnom verzijom pjesme "Diamonds Are a Girl's Best Friend" koju je Marilyn u puno lepršavijem i zavodljivijem tonu izvela u filmu "Muškarci više vole plavuše" (Gentlemen Prefer Blondes) iz 1953. godine.

"Film bi mogao biti uvredljiv za svakoga. Ako se publici ne svidi, to je njen j*eni problem", riječi su redatelja čiji je film dobio rijetku NC-17 oznaku koja se daje filmovima s izrazito eksplicitnim sadržajem, kao što je bio slučaj s kontroverznim filmom "Showgirls" ili "A Serbian Film" Srdjana Spasojevića, piše The Guardian.

"Ne radi se ovdje o sretnoj seksualnosti, prikazi su dvoznačni. Amerikanci su poprilično čudni kad je riječ o seksualnom ponašanju, slažete li se? Ne znam zašto je tome tako. Oni stvaraju više pornografskih sadržaja od bilokoga drugoga", rekao je novozelandski redatelj koji je nedavno snimio dokumentarac o australskom kantautoru Nicku Caveu.

Dominik je prije snimanja rekao za Collider da će "Blonde" biti film o ljudskom iskustvu koji "pripovijeda priču o utjecaju dječje traume na oblikovanje osobe koja je podijeljena između javne i privatne persone" te je naglasio da je film, baš poput romana na kojem se temelji, fikcionalne prirode.

Autorica navedenog romana vidjela je preliminarnu verziju filma te je na Twitter profilu film nazvala "potresnom, briljantnom, izrazito uznemirujućem te feminističkom interpretacijom."

U ulozi Marilyn, koja je tragično skončala 1962. godine u nježim tridesetima nakon što se predozirala vrstom sedativa, originalno se trebala naći britansko-australska glumica Naomi Watts. Neki su u ulozi vidjeli i Jessicu Chastain, no naposljetku je ona dodijeljena bond djevojci Ani de Armas.

De Armas, koja je devet mjeseci mukotrpno radila s fonetičarima na naglasku, iskustvo snimanja "Blonde" nazvala je svojim "najintenzivnijim poslom dosad".

Film će ugledati svjetlost dana 23. rujna, na prvi dan jeseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:23