VAŽAN FESTIVAL

‘Plavi cvijet‘ Zrinka Ogreste u glavnom programu 28. festivala europskog filma Palić

Scena iz filma 'Plavi cvijet'
 Youtube
Riječ je o jednom od najvažnijih filmskih festivala u zemljama u okruženju i s posve europskim sadržajem

Film Zrinka Ogreste „Plavi cvijet“ pozvan je u glavni natjecateljski program 28. Festivala europskog filma Palić koji se od 17. do 23. srpnja održava na Paliću i Subotici.

Festival europskog filma Palić jedan je od najvažnijih filmskih festivala u zemljama u okruženju i s posve europskim sadržajem. Predstavlja najkvalitetnija djela suvremene europske kinematografije i njeguje tradiciju autorskog i umjetničkog filma. Glavni natjecateljski program čine 12 izabranih filmova koji su svjetske premijere imali na središnjim svjetskim festivalima i posvećen je onim europskim djelima koja potiču pitanja o sudbini europskog čovjeka, ukazujući na raskoš i važnost različitosti unutar europskog prostora.

Film "Plavi cvijet" film je o ženi, majci i kćeri, a u njegovu je središtu sredovječna Mirjana, službenica u zagrebačkoj tvornici konca. Na dan proslave 20. obljetnice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvjetljavaju dijelove njezina života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji.

Scenarist filma je Ivor Martinić uz suradnju redatelja Ogreste, a u filmu glume Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić i drugi. Producent filma je Ivan Maloča, direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, a autori glazbe Dino Osmanagić i Kristijan Koščica.

„Plavi cvijet“, koji je sredinom travnja doživio svjetsku premijeru u glavnom programu 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala na kojem ga je publika proglasila trećim najboljim ostvarenjem festivala, a prije nekoliko dana nominiran za međunarodnu filmsku nagradu 'East-West Golden Arch'', snimljen je u produkciji Interfilma iz Zagreba te koprodukciji Zillion filma iz Beograda i Hrvatske radiotelevizije te snimljen uz potporu HAVC-a i FCS-a. Film će hrvatsku premijeru imati 20. srpnja na 68. pulskom filmskom festivalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:30